5 tünet, hogy a kutya lelki beteg: nem lusta, hanem depressziós?

A kutyák is lehetnek depressziósak, gazdiként fontos felismerni az árulkodó jeleket.

Depressziós kutya
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Gazdiként nemcsak a kutya fizikai egészségére, hanem lelki egészségére is fontos odafigyelni, mert ami egyszerű lustaságnak tűnhet, az valójában komoly lelki baj is lehet.

Ez esetben az állat segítségre szorul, akárcsak az emberek. Az ő tüneteik ráadásul nagyon hasonlóak az emberekéhez: hat árulkodó jel is utalhat rá, hogy a kutya lelki beteg. Baját okozhatja a sok egyedüllét, a túl kicsi élettér, a gazdi figyelmének hiánya, vagy ha elvesztett valakit, akit szeretett. Az okok kis figyelemmel felismerhetők. Mivel ezek a tünetek akár testi bajt is jelezhetnek, mindenképpen érdemes állatorvost felkeresni. Ezeket a Ceasarsway listája alapján vesszük sorra.

Folyton alszik

Ahogy az embernél is, úgy a kutyáknál is a depresszió jele lehet a feltűnően sok alvás. Bár a kutyák alapvetően sokat pihennek, ha akkor is alszanak tovább, amikor hazaérsz, nem szívesen lépnek interakcióba, akkor lehet, hogy nincsenek a legjobb passzban.

Érdektelen

Ha a kutya az idő zömében érdektelenül pihenget, és semmire sem kíváncsi, még a legkedvesebb játéka vagy a séta sem hozza lázba, felmerülhet a depresszió gyanúja, egyéb betegségek mellett.

Étvágytalan

Ha a kutyusod étvágya nem a régi, sajnos az is utalhat rossz kedvre. Természetesen előbb váltsd le eledelét, adj neki változatosabb tápot, de ha semmi sem segít, irány az állatorvos. Kivizsgálás során kiderülhet egy fizikai betegség, de ha semmi probléma az egészségével, akkor lelki baj lehet a háttérben.

Mancsnyalogatás

Ha nyalogatja a mancsát, akkor nem biztos, hogy a lába fáj. A kutya ezt önmaga megnyugtatására, ösztönösen is csinálhatja, mert rossz a hangulata, és nem érzi jól magát.

A cikk az ajánló után folytatódik

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye. Regisztráció az ingyenes rendezvényre.

Promóció

Elbújik

A kutya gyakran a lakás vagy a kert félreeső szegletébe vonul, és elő sem jön? Fizikai betegség vagy lelki baj lehet az oka. Előbbit az állatorvosi vizsgálat segíthet kiszűrni, utóbbit a gondos megfigyelés.

Ha bármelyik tünetet tapasztalod kedvenceden, érdemes kikérned az állatorvos véleményét, illetve elgondolkodni azon, mi okozhatja az állandó rosszkedvet. Fordíts rá a szokásosnál több időt és figyelmet, beszélj hozzá, simogasd, ezzel is segítve lelki gyógyulását.

Beltéri kutyaágyak

A bent lakó kutyus számára kényelmes, beépített fekhely alakítható ki: adunk egy pár inspirációt.

Imádni való beépített kutyaágyak, amiket te is elkészíthetsz: mutatjuk a legjobbakat

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük