Csökkenti a szívelégtelenség kockázatát, mégis kevesen ismerik: a Q10-koenzim létfontosságú a szervezetnek
A Q10 koenzim a szervezet egyik legfontosabb vegyülete, hiánya esetén súlyos betegségek alakulhatnak ki.

q 10 nyitó
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A WHO adatai szerint a világ vezető halálokai közül a legnagyobb jelentőséggel és halálozási rátával a szív- és érrendszeri megbetegedések bírnak. A szív- és érrendszeri, valamint anyagcsere-betegségek új és összes esetszáma évről évre növekszik.

Noha ezen betegségek megelőzésére nagy hangsúlyt fektetnek az egészségpolitikában, kezelési módjaik fejlődnek, a betegek életminősége javul, jelenleg is hatalmas kihívásnak számít ellátásuk az egészségügy számára - áll a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének közleményében. Ezeket a tényeket szem előtt tartva szükség van olyan további megoldásokra a megelőzésben és kezelésben egyaránt, melyekkel tovább csökkenthető ezen betegségek egyénre és egészségügyi ellátórendszerre rótt ,,terhe”.

A Q10-koenzim hatása

A Q10-koenzim, röviden CoQ10, az emberi test alapvető vegyülete, de a kinon család más tagjaival együtt megtalálható az állatok, növények szöveteiben, sőt baktériumokban is, ezért is kapta az ubikinon, azaz ubikviter kinon elnevezést. A Q10 esetében az alap kinonvázhoz 10 izoprenil kémiai egység alkotta oldallánc csatlakozik. Egyre több kutatási eredmény igazolja, hogy a CoQ10 szorosan kapcsolódik a kardiovaszkuláris és kardiometabolikus rendellenességekhez. A Q10-koenzim segít a szív- és érrendszer egészséges működésének fenntartásában.

GettyImages-1182496399

Szívelégtelenségben igazolást nyert a CoQ10 hiánya mint rizikótényező. További kutatási eredmények arról számoltak be, hogy krónikus szívelégtelenségben a CoQ10 plazmakoncentrációja a halálozás independens, tehát független indikátora, valamint hiánya hátrányos lehet a krónikus szívelégtelenség hosszú távú kimenetele szempontjából. Pótlása számos egyéb krónikus és akut kórkép esetén is hasznos lehet (5).

A CoQ10 szervezeten belüli funkciója és jellemzői

Az enzimek a szervezeten belül úgynevezett biokatalizátor feladatot látnak el, és a globuláris fehérjék csoportjába tartoznak. A fehérjéhez, apoenzimhez csatlakozik koenzimként a Q10, és az így teljessé váló holoenzim az aktív tényező. Az előbb említett szerepkör magában foglalja azon katalitikus, gyorsító tulajdonsággal rendelkező folyamatokat, melyek elősegítik a sejten belüli biokémiai reakciók - élő szervezetre jellemző körülmények között történő - optimális lefolyását.

A cikk az ajánló után folytatódik

A CoQ10 számos fontos funkcióval rendelkezik az emberi szervezetben. Számos sejt membránjában megtalálható. Mivel a sejtekben az elsődleges szerepe az energiatermelés, a legnagyobb koncentrációban a mitokondrium, azaz az energia előállításában és annak elraktározásában szerepet játszó sejtszervecske belső membránjában van jelen.

Legfontosabb funkciója az ATP, az adenozin-trifoszfát előállításához szükséges elektronszállítás. Az elektronok szállításában játszott fontos szerepe mellett a CoQ10 sejtközi antioxidánsként is szolgálhat, védve a sejtet a peroxidációtól, szabadgyök-képződéstől. Szakirodalmi adatok alapján a CoQ10 membránstabilizátorként semlegesíti a szabad gyököket - egyes tanulmányok szerint jóval erősebb hatású a közismert E-vitaminnál. Mindemellett ismert funkciója, hogy stimulálja egyes sejtek növekedését, valamint nélkülözhetetlen a szervezet és a sejtek anyagcseréjében.

GettyImages-1187351037

Nagyobb mennyiségben a szív, a tüdő, a lép, a máj, a vese, a hasnyálmirigy és a mellékvese belső mitokondriális membránjában található. Az emberi szervezet belső elválasztás útján képes szintetizálni, de az életkor előrehaladtával szervezeten belüli termelődése, koncentrációja egyaránt lecsökken.

8 figyelmeztető jel a bőrön, ami a szervezet tápanyaghiányára utal

A változatos, egészséges étkezés mellett ritkább, de még így is előfordulhat, hogy valamelyik tápanyagból hiányt szenved a szervezet.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük