Ezt tartják a legkönnyebben követhető fogyókúrának: csak a tenyered kell hozzá

A tenyered elég ahhoz, hogy követni tudd ezt a fogyókúrát - a cikkből kiderül, hogy működik a porciókontroll-diéta!

Porciókontroll-diéta
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A fogyás kalóriadeficites állapot elérésével érhető el, és a porciókontroll-diéta szerint ehhez egyáltalán nincs szükség számolni a kalóriákat, elegendő csupán a makrotápanyagokat „kézbe venni”. 

A diéták többsége a makrotápanyagok beviteli arányával variál, porciókontroll esetén is hasonló a módszer, csak sokkal könnyebb lekövetni, és nincs szükség a grammokat nézni.

A porciókontroll-diéta

A kéz mindig használható arra, hogy arányokat lehessen vele mérni. Egyedi a mérték, hiszen személy szerint változik, ki mekkora tenyérrel született, amit jelentősen befolyásol a testmagasság. A diétában tehát szinte nincs két ugyanolyan mennyiség, mindenki egyénileg, a saját méreteihez mérten fogyaszthatja el a táplálékokat.

porciokontroll jó

A módszerben külön hasznos, hogy főleg az esszenciális zsírokat, a zöldségeket, és fehérjéket részesíti előnyben, de a szénhidrátok is helyet kapnak, a transzzsírok, cukrozott élelmiszerek pedig a háttérbe szorulnak szinte észrevétlenül.

Szabályai szerint minden egyes főfogásnak tartalmaznia kell legalább egy-két tenyérnyi fehérjét és ugyanennyi zöldséget. Minden órában egy pohár vizet kell fogyasztani. Naponta legalább egy-két tenyérnyi gyümölcs elfogyasztását írja elő, és napi 3-5-szöri étkezést kér a követőitől. Az elfogyasztott zöldségek legyenek minél színesebbek, ahogy a gyümölcsök is. 

Nagyon fontos, hogy csak természetes alapanyagokat szabad bevinni, tehát mindent lehet, ami a földből nőtt ki, vagy bármilyen formában élt a földön. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A porciókontrollt segítheti, ha az étkezésekkor a tányérokat kisebbekre cseréled, és főleg helyi termelőkről vásárolsz. A táplálékok nagy része minimálisan lehet csak feldolgozott. Egyél lassan, és hagyd abba az étkezést, amikor már olyan 80%-ban telítettnek érzed magad. Nehéz elsajátítani, de sokat segít a fogyásban.

Az elején még furcsa lehet a kézhez, ujjakhoz mérni az élelmiszerek adagjait, de egy idő után meg lehet szokni, és már ránézésre tudni fogod az arányokat. 

Az ajánlott ételek

A fehérjék közül a csirkemell, a marhasteak, az olajos halak, a tojás, a tejsavó, legalább 90%-os darált marhahús vagy pulykahús fogyasztása javasolt.

GettyImages-1297159429

Zöldségek közül bármi fogyasztható.

Zsírok tekintetében az esszenciális zsírsavakban bővelkedő élelmiszerek, mint a mogyoróvaj, az avokádó, az extraszűz olívaolaj, a tojássárgája és az olajos magvak bevitele részesítendő előnyben.

A szénhidrátok közül a zabot, a barna rizst, a quinoát, az édesburgonyát, a tököt írja elő, a gyümölcsök közül bármi fogyasztható.

8 finom ebéd és vacsora, ami beilleszthető a mediterrán diétába

Színes, egészséges és finom fogások, amelyek még a diétában is a segítségedre lehetnek.

Alacsony a szénhidráttartalmuk, mégis laktatnak: 8 finom ebéd és vacsora, ami beilleszthető a mediterrán diétába

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük