Az üvegevés betegsége: nem sokan ismerik a furcsa pszichés problémát
A pica betegség nem városi legenda: gyerekkorban alakul ki, de van, hogy felnőttként sem múlik el a szokatlan sóvárgás.

pica evészavar (2)
beauty and style
Top olvasott cikkek

A különös étkezési zavar nevét a szarkáról kapta, ugyanis ez a madár kifejezetten jó étvággyal fogyaszt el szinte bármit, amit tápláléknak gondol.

A pica betegségben szenvedők kívánják az emberi fogyasztásra nem alkalmas dolgokat, és a sóvárgást általában tett is követi: meg is esznek bizarr, és nem utolsósorban veszélyes tárgyakat. Ezek definíció szerint tápérték nélküli, emészthetetlen anyagok.

Csikket és poharat is esznek

A betegség legnagyobb kockázata, hogy a beteg nem veszi figyelembe a sóvárgás tárgyának egészségügyi hatásait. Igaz, a kisgyerekek is mindent a szájukba vesznek, de ez normális, a tanulási folyamat része, nem kell tőle megijedni. A pica betegek tudnak róla, hogy nem normális, amit esznek, de a késztetés erősebb, és így a háztartásban megtalálható kemikáliáktól kezdve a használati tárgyakig bármit megesznek, legyen szó papírról, üvegpohárról vagy mosogatószerről. A bizarr listákon cigarettacsikk, kréta, hamu, ragasztó, gomb, haj, szög, zsírkréta, füstölő, szivacs és vatta is szerepel.

csikk evés pica (2)

A betegek tisztában vannak defektusukkal, azonban nem mernek orvoshoz fordulni, hiszen tudják, hogy az étrendből nyilván kizárnák az élvezetet okozó oda nem illő anyagot. A fogyasztásával elért euforikus, nyugodt állapotról azonban semmiképpen nem szeretnének lemondani. A titkolózás miatt, ha nem okoz akut panaszokat, sokáig rejtve maradhat, vagy összekapcsolódhat egy másik pszichés étkezési zavarral, a bulimia nervosával. Ennek lényege, hogy táplálkozás után a beteg meghánytatja magát, mintha megbánta volna, hogy evett, és így próbálja kordában tartani súlyát - ebben az esetben tudatosan eltávolítani a szervezetéből az elfogyasztott abszurd táplálékot. 

Mi pontosan a pica betegség?

Kialakulásának pontos oka ismeretlen, de leggyakrabban érzelmileg elhanyagolt, ingerszegény környezetben élő, hátrányos helyzetű gyerekeknél alakul ki, és marad meg, vagy tér vissza felnőttkorban. A betegség akkor nevezhető kórosnak, ha két évesnél idősebb gyereknél, legalább egy hónapon keresztül cselekvés is követi az olthatatlan vágyat egy bizonyos ehetetlen dolog iránt. Legtöbbször nem a normális étkezések helyett, hanem azok mellett tömnek magukba a betegek furcsábbnál furcsább anyagokat.

föld homok gyerek

Skizofrénia, gyermekkori trauma, valamilyen erős érzelmi sokk vagy kényszerbetegség is állhat a háttérben, ezt támasztja alá, hogy a picások általában nem feltétlen ízhez, hanem egy adott textúrához ragaszkodnak. Egyes források szerint nyomelemhiány is indukálhatja, de a szociális környezet szintén befolyással bír rá.

Néha olyan törzsi, vagy népi hiedelmek okozzák, amik természetfeletti jótékony hatással ruháznak fel egy amúgy ehetetlen anyagot: az agyagot például egyes helyeken méregtelenítőnek titulálják.

A betegség következményei és kezelése

Azonban nemcsak lelki, de súlyos, és akár halálos testi következményeket is okozhat, ha valaki nem tud ellenállni a csábításnak: az emberi fogyasztásra nem alkalmas anyagok bélelzáródást vagy a bél kilyukadását is okozhatják, de károsíthatják a nyelőcsöveket vagy a gyomrot is.

Egy dokumentált esetben egy nőnek életmentő műtétre volt szüksége, ugyanis éveken át nem tudta abbahagyni saját hajának evését: egy öt kilós hajcsomót operáltak ki a gyomrából. Egy másik a hintőpor iránt érzett olthatatlan vágyat éveken keresztül: naponta több maroknyi fehér port tömött magába, ami elmondása szerint megnyugtatta, és elégedettséggel töltötte el. Azonban azt követően, hogy elkezdett táplálékkiegészítőket szedni az egészsége érdekében, a hintőpor iránti érthetetlen sóvárgása is elmúlt.

A cikk az ajánló után folytatódik

A gyerekeknél érdemes naplót vezetni a szájba vett furcsa dolgokról, és eseményekhez kötni őket: így később közelebb kerülhetünk az esetlegesen kialakult kórkép lelki okához. Azt viszont már az elején fontos megvizsgálni, hogy nem áll-e fenn valamilyen tápanyaghiány, hiszen esetenként a táplálékkiegészítők is sikeres gyógyuláshoz vezethetnek. Sajnos azonban a visszaesés nem ritka, mivel a kényszer gyakran erősebb a tiltásnál. A pica betegség kezeléséhez pszichoterápiára van szükség, ugyanis más étkezési zavarhoz hasonlóan az alacsony önértékelés kiváltója lehet: a beteg úgy gondolja, egyetlen dolgot tud befolyásolni életében, méghozzá az evést.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük