Az üvegevés betegsége: nem sokan ismerik a furcsa pszichés problémát

A pica betegség nem városi legenda: gyerekkorban alakul ki, de van, hogy felnőttként sem múlik el a szokatlan sóvárgás.

Pica betegség
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

A különös étkezési zavar nevét a szarkáról kapta, ugyanis ez a madár kifejezetten jó étvággyal fogyaszt el szinte bármit, amit tápláléknak gondol.

A pica betegségben szenvedők kívánják az emberi fogyasztásra nem alkalmas dolgokat, és a sóvárgást általában tett is követi: meg is esznek bizarr, és nem utolsósorban veszélyes tárgyakat. Ezek definíció szerint tápérték nélküli, emészthetetlen anyagok.

Csikket és poharat is esznek

A betegség legnagyobb kockázata, hogy a beteg nem veszi figyelembe a sóvárgás tárgyának egészségügyi hatásait. Igaz, a kisgyerekek is mindent a szájukba vesznek, de ez normális, a tanulási folyamat része, nem kell tőle megijedni. A pica betegek tudnak róla, hogy nem normális, amit esznek, de a késztetés erősebb, és így a háztartásban megtalálható kemikáliáktól kezdve a használati tárgyakig bármit megesznek, legyen szó papírról, üvegpohárról vagy mosogatószerről. A bizarr listákon cigarettacsikk, kréta, hamu, ragasztó, gomb, haj, szög, zsírkréta, füstölő, szivacs és vatta is szerepel.

csikk evés pica (2)

A betegek tisztában vannak defektusukkal, azonban nem mernek orvoshoz fordulni, hiszen tudják, hogy az étrendből nyilván kizárnák az élvezetet okozó oda nem illő anyagot. A fogyasztásával elért euforikus, nyugodt állapotról azonban semmiképpen nem szeretnének lemondani. A titkolózás miatt, ha nem okoz akut panaszokat, sokáig rejtve maradhat, vagy összekapcsolódhat egy másik pszichés étkezési zavarral, a bulimia nervosával. Ennek lényege, hogy táplálkozás után a beteg meghánytatja magát, mintha megbánta volna, hogy evett, és így próbálja kordában tartani súlyát - ebben az esetben tudatosan eltávolítani a szervezetéből az elfogyasztott abszurd táplálékot. 

Mi pontosan a pica betegség?

Kialakulásának pontos oka ismeretlen, de leggyakrabban érzelmileg elhanyagolt, ingerszegény környezetben élő, hátrányos helyzetű gyerekeknél alakul ki, és marad meg, vagy tér vissza felnőttkorban. A betegség akkor nevezhető kórosnak, ha két évesnél idősebb gyereknél, legalább egy hónapon keresztül cselekvés is követi az olthatatlan vágyat egy bizonyos ehetetlen dolog iránt. Legtöbbször nem a normális étkezések helyett, hanem azok mellett tömnek magukba a betegek furcsábbnál furcsább anyagokat.

föld homok gyerek

Skizofrénia, gyermekkori trauma, valamilyen erős érzelmi sokk vagy kényszerbetegség is állhat a háttérben, ezt támasztja alá, hogy a picások általában nem feltétlen ízhez, hanem egy adott textúrához ragaszkodnak. Egyes források szerint nyomelemhiány is indukálhatja, de a szociális környezet szintén befolyással bír rá.

Néha olyan törzsi, vagy népi hiedelmek okozzák, amik természetfeletti jótékony hatással ruháznak fel egy amúgy ehetetlen anyagot: az agyagot például egyes helyeken méregtelenítőnek titulálják.

A betegség következményei és kezelése

Azonban nemcsak lelki, de súlyos, és akár halálos testi következményeket is okozhat, ha valaki nem tud ellenállni a csábításnak: az emberi fogyasztásra nem alkalmas anyagok bélelzáródást vagy a bél kilyukadását is okozhatják, de károsíthatják a nyelőcsöveket vagy a gyomrot is.

Egy dokumentált esetben egy nőnek életmentő műtétre volt szüksége, ugyanis éveken át nem tudta abbahagyni saját hajának evését: egy öt kilós hajcsomót operáltak ki a gyomrából. Egy másik a hintőpor iránt érzett olthatatlan vágyat éveken keresztül: naponta több maroknyi fehér port tömött magába, ami elmondása szerint megnyugtatta, és elégedettséggel töltötte el. Azonban azt követően, hogy elkezdett táplálékkiegészítőket szedni az egészsége érdekében, a hintőpor iránti érthetetlen sóvárgása is elmúlt.

A cikk az ajánló után folytatódik

Lehangoltság? Nyerd vissza az életkedved!

Ha tartósan lehangoltnak, fásultnak, kedvetlennek érezzük magunkat, és nem tudunk úrrá lenni rosszkedvünkön, segít az orbáncfű kivonatát tartalmazó Remotiv extra. Ez a patikában, vény nélkül kapható növényi gyógyszer javítja a hangulatot, fokozza a motivációt és csökkenti az enyhe depresszió további tüneteit.

A Remotiv extra vény nélkül kapható, orbáncfűkivonat-tartalmú gyógyszer.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Promóció

A gyerekeknél érdemes naplót vezetni a szájba vett furcsa dolgokról, és eseményekhez kötni őket: így később közelebb kerülhetünk az esetlegesen kialakult kórkép lelki okához. Azt viszont már az elején fontos megvizsgálni, hogy nem áll-e fenn valamilyen tápanyaghiány, hiszen esetenként a táplálékkiegészítők is sikeres gyógyuláshoz vezethetnek. Sajnos azonban a visszaesés nem ritka, mivel a kényszer gyakran erősebb a tiltásnál. A pica betegség kezeléséhez pszichoterápiára van szükség, ugyanis más étkezési zavarhoz hasonlóan az alacsony önértékelés kiváltója lehet: a beteg úgy gondolja, egyetlen dolgot tud befolyásolni életében, méghozzá az evést.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Egészségesen eszel, mégis puffadsz? 9 ital, ami kellemetlenséget okozhat

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük