Ez a vegyszer erősen befolyásolja a termékenységet - Figyelj, hogy ne vidd haza

A szinte mindenben jelen levő örök vegyületek káros hatással lehetnek a termékenységre is, ezért jobb, ha kerülöd őket.

PFAS cover

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A hormonjainkat összezavaró vegyszerek szinte mindenben ott vannak a kozmetikumoktól az élelmiszerekig. 

Az egyik legelterjedtebb, különféle tárgyak bevonására használt “örök vegyi anyagok” különösen káros hatással lehetnek a termékenységre a tanulmányok szerint. 

A PFAS-vegyületek erősen befolyásolhatják a termékenységet

A perfluor- és polifluor-tartalmú alkilanyagok (PFAS) olyan vegyületek, amik csak nagyon nehezen bomlanak le, ezért is nevezik őket örök vegyületeknek. Mivel igen ellenálló anyagokról van szó, ezeket használják a legkülönfélébb termékek bevonatára, mint például az esőkabátokban, a tapadásmentes edényekben vagy épp az élelmiszerek csomagolásában. Nehéz kikerülni a szervezetbe jutásukat, pedig ezek a vegyületek kedvezőtlen hatással lehetnek az egészségünkre. 

GettyImages-1403223906
Fotó: Aleksandr Zubkov / Getty Images Hungary

Egy nemrégiben Szingapúrban végzett kutatásban ezer termékeny korban lévő nőt vizsgáltak, akik próbáltak teherbe esni. Az eredmények szerint a magasabb PFAS-szinttel rendelkező nők megtermékenyülésének esélye 40 százalékkal csökkent. Emellett 34 százalékkal csökkent az esélyük arra is, hogy egy éven belül problémamentesen szüljenek. Korábbi vizsgálatok pedig azt is kimutatták, hogy ezek a vegyületek a hormonokat és a petesejttermelést is negatívan befolyásolták. És hasonlóan negatív hatást gyakoroltak a férfiak termékenységére is. 

Kerüld ezeket az anyagokat

Bár nem könnyű, az a legbiztonságosabb, ha megpróbálod kiszűrni a PFA-vegyületeket tartalmazó termékeket. Csomagolt élelmiszerek helyett frisset vásárolj, a gyorsételeket pedig próbáld teljesen kiiktatni, mivel szinte mindegyik PFAS-t tartalmazó csomagolásban kerül a tálcádra. A kozmetikumoknál szintén próbálj a természetes összetevőkből állókat választani. Tapadásmentes edények helyett pedig inkább rozsdamentes acél vagy öntöttvas edényeket válassz. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Ajándékozz szakácskönyvet karácsonyra!

Egy könyvvel nem csak tárgyat ajándékozol, hanem élményt is. 

Mentes Anyu szakácskönyveiből készített ételek lehetőséget adnak új ízek felfedezésére és kipróbálására. Különleges étrendet követőknek, vagy kísérletezni vágyóknak a Mentes Anyu könyvcsomag tökéletes meglepetés lehet. 

Ha idén valami igazán hasznosat ajándékoznál az egészség jegyében, kattints ide. MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Promóció

Műanyag helyett üveg ételtárolókat használj, és nem árt, ha egy vízszűrőt is beszerzel az otthonodba, mivel ezeket a káros anyagokat már a talajban és a vízben is kimutatták. Keresd a PFA-jelölést a címkéken, bár a probléma az, hogy sokszor ezek az anyagok nem kerülnek feltüntetésre. A hosszú távú megoldás sok szervezet szerint ezeknek a vegyületeknek a szabályozása, végül pedig a teljes betiltása lenne, de erre még jó pár évet biztosan várnunk kell. Addig is próbálj tudatosan vásárolni, és kerülni a PFAS-eket tartalmazó termékeket. 

Olvass tovább - Meglepő, hogy mik fognak bekerülni a rákkeltő anyagok listájába: eddig egészségesnek hitték őket

A WHO a közeljövőben frissíti a rákkeltő anyagok listáját, és nagyon meglepő, hogy mik fognak belekerülni.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük