Kényelmes, de rettentő káros, ha az öledbe teszed a laptopot, és úgy dolgozol: kutatások bizonyítják negatív hatását

Nem egészséges a laptopot az ölbe helyezni, akár a termékenységet is negatívan befolyásolhatja.

GettyImages-1214522949

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Munkához, home office alatt, szórakozáshoz, böngészgetéshez és filmnézéshez: számos helyzet van, amiben egy laptop jó szolgálat tehet fiataloknak és idősebbeknek, tanulóknak és gyerekeknek egyaránt.

Habár hasznos eszköz, és mobilitása miatt praktikus, nem mindenki bánik vele kellő óvatossággal. Sokan ahelyett, hogy asztalra helyeznék, az ölükbe teszik a laptopot, ami kényelmes ugyan, de káros az egészségre.

Ezért káros a laptopot az ölbe helyezni

A laptopok az elektromágneses sugárzás legjelentősebb forrásai közé tartoznak az asztali számítógépek, a mikrók és egyéb, gyakran használt elektromos eszközök mellett.

Míg azonban egy tévé vagy mikró csak jelen van a helyiségben, addig az ölbe helyezett laptop direkt kontaktusba kerül az emberrel, ami 40-100 milligauss mennyiségű direkt mágneses sugárzást jelent számára. Minél öregebb egy gép, annál több káros sugarat bocsáthat ki.

Nemcsak az elektromágnesesség jelent problémát. Mint minden zsinór nélküli eszköz, mely a wifihez kapcsolódik, a laptopok is rádiófrekvenciát használnak az internethozzáférés biztosításához. Ezt 2011 májusában az International Agency for Research on Cancer, a WHO nemzetközi rákkutató intézete valószínűsíthetően rákkeltőnek állapította meg.

Ekkora távolságot kellene tartani a géptől

A káros sugárzásra való tekintettel a Federal Communication Commission, az amerikai kormány tudományos testülete azt javasolja, hogy az emberek legalább 20 cm távolságot tartsanak a laptopoktól. Az ölbe helyezett gép ugyanis kifejezetten az alhas felé szórja káros sugarait, amelyek így a nemi és reprodukciós szervek felé irányulnak.

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Az ölbe helyezett laptop és a meddőség

Institute for Population Sciences szakértői arra figyelmeztetik a laptopozókat, hogy a magas elektromágneses sugárzásnak köze lehet a meddőséghez, mivel az a vizsgálatok szerint csökkenti a spermiumszámot és a sejtek mozgékonyságát.

Nemcsak a sugárzás, a gép által kibocsátott hő is problémát okozhat. Dr. Jesse N. Mills, a Kaliforniai Egyetem férfigyógyászati klinikájának professzora szerint a laptopból származó forróság a férfitermékenység ellensége: a természet úgy gondoskodott a spermiumok biztonságáról, hogy testen kívül, a herék biztosította hűsebb környezetben vannak. Ha ez a terület felforrósodik, a sejtek aligha viselik jól. Ezért nem ajánlják a férfiaknak a szaunát, a forró ülőfürdőt sem.

2005-ben, a SUNY klinikán megvizsgálták, hogy milyen hatással van a laptop hője a spermiumok környezetére. Dr. Yefim Sheykin, a kutatás egyik szakértője elmondta, egyetlen óra alatt 15 fokot ugrott a résztvevők herezacskójának hőmérséklete, ami egyértelműen rontja a sejtek épségét és esélyeit. Ha egy férfi minden este vagy minden másnap este laptoppal az ölében ücsörög, az tehát visszavetheti spermiumjainak egészségét.

Azt is megállapították, hogy még a férfi ülőpozíciója is számít. Ha a térdeit egymás mellé teszi, akkor a gépből származó meleget mintegy a lábai közé zárja, így a herét még erősebb hőhatás éri. Ez a hatás még akkor is igaz, ha a férfi ölében nincs számítógép, tehát laptoppal együtt a forrósodás különösen jelentős.

A nők esetében a hő a ciklust bolygathatja meg, mely ugyancsak negatívan hat a termékenységre. Ezt egyelőre csak egy egerekkel végzett kutatás bizonyította, de ez is elég ahhoz, hogy kijelenthessük: nőként sem tanácsos a laptopot az ölben tartani.

Talán nem könnyű leszokni erről, de az egészség érdekében feltétlenül érdemes: minden apró lépés sokat jelenthet, akár egy laptoptartó beszerzése vagy csupán az is, ha az ember a kanapé kényelméből átül az íróasztalához.

A mobilsugárzás káros hatásai

A legtöbben mobillal kelnek és fekszenek, de ennek akár egészségügyi kockázatai is lehetnek.

Tényleg növeli a mobilozás az agydaganat rizikóját? Így lehet védekezni ellene

A legtöbben mobillal kelnek és fekszenek, de ennek akár egészségügyi kockázatai is lehetnek.

Elolvasom
Ezt is szeretjük