Szódabikarbónás citrom, narancshéj: miért károsak otthoni fogfehérítési praktikák?

Citrom, fehérítő fogkrémek, sós dörzsölés: szinte mindenki hallott már az otthoni fogfehérítő praktikákról, azonban a káros hatásaikról kevesen tudnak.

fogfehérítés, veszélyes, fogzománc, fogak védelme
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A hófehér, hibátlan mosoly ma már az igényes megjelenés alapját képezi, ám sokan nem akarnak nagyobb összeget kiadni egy fogorvosnál végzett fogfehérítésre.

Mindenki hallott már az otthon is elvégezhető, kedvező árú fehérítési módszerekről, ám dr. Fülöp Papp Márta, a Naturadent esztétikai és lézerfogászat vezető fogorvosa most elárulja, hogy miért nem jó ötlet ezeknek a módszereknek az alkalmazása. 

Az otthoni fogfehérítés veszélyei

Citromlé és szódabikarbóna

Talán a legismertebb módszer a sav erején alapuló szódabikarbóna és citromlé keveréke, mely többet árt, mint használ. Hosszú évtizedekig ez a házi praktika volt a legismertebb és talán a legkedveltebb a fogak fehérítésére, hisz a hozzávalókat könnyedén be lehet szerezni, és tényleg látványos a fehérítő hatása ennek a keveréknek.

Fontos azonban megemlíteni, hogy a savas hatás miatt a fog felszíne érdes lesz a fehérítés után, a fogzománc sérülhet, így a szennyeződések könnyebben megtapadnak a fog felületén, ezáltal pedig a kezelést követően sárgásabbak lehetnek a fogak, mint előtte. 

Egyes praktikák többet ártanak a fogaknak, mint használnak.
Egyes praktikák többet ártanak a fogaknak, mint használnak.
Fotó: Claudia Nass / Getty Images Hungary

Citrom- vagy narancshéj

A citrusfélék levével való öblögetés vagy a héjukkal való átdörzsölés sem jó ötlet, habár ez esetben természetesebb módszerről beszélünk. Viszont a gyümölcsben lévő citromsav károsíthatja a fog felszínét, hisz a fogból kalciumot kivonva roncsolhatja a zománcot. 

Fehérítő hatású fogkrémek

A drogériákban kapható, oly népszerű fogfehérítő krémek sem biztosítanak tartós és biztonságos megoldást. Egyrészt ezek a fogkrémek nem tartalmaznak olyan anyagokat, melyekkel garantálni lehetne az igazán látványos és tartós fehérséget, másrészt ezeknek a termékeknek a hatékonyságát a bennük található szemcsék adják.

Fogmosás során így az apró szemcsék leradírozzák, ledörzsölik a fogak felszínén található elszíneződéseket, ám pont ennek a dörzsölő hatásnak köszönhetően a fogak védőrétegét is koptatják. Ez a kopás pedig érzékenységet okozhat, sőt, a szemcsék a gyomor nyálkahártyáját is irritálhatják. 

A csodát ígérő fogkrémeket is óvatosan szabad használni.
A csodát ígérő fogkrémeket is óvatosan szabad használni.
Fotó: Image Source / Getty Images Hungary

Matrica, ecsetelő, toll

Időnként feltűnik egy-egy újabb csodafegyver a piacon, ami egyből több árnyalatnyi, tartós fehérítést ígér. Először is, fontos megemlíteni, hogy az elszíneződést okozó tényezők - kávé-, vörösbor- és teafogyasztás, dohányzás - kiiktatása, csökkentése nélkül nem garantálható a tartós fehérség. Másrészt érdemes ezeknek a termékeknek a dobozát is szemügyre venni, hisz, ha valóban hatékony szerről van szó, akkor valószínűsíthetően igen magas koncentrációban tartalmaz valamilyen fehérítőanyagot az ecsetelő.

Ez az anyag sok esetben még veszélyes is lehet, főleg, hogy ezeknél a kezeléseknél semmi sem védi a fogínyt. A káros anyagok elkerülésére például remek megoldás lehet a lézeres fogfehérítés, mellyel valóban hatékonyan tüntethetőek el a fogakon lévő elszíneződések.

Sós dörzsölés

A sós dörzsölésre is sokan esküsznek, pedig ez sem veszélytelen módszer. Ez esetben is a só szemcséi koptathatják a fog felső rétegét, ez pedig később további problémákat okozhat. Arról pedig még nem is beszéltünk, hogy ez a módszer könnyen felsértheti az ínyt is, melynek gyulladása akár a fogak elvesztéséhez is vezethet.

A cikk az ajánló után folytatódik

Vigyázni kell a fogak épségére

A zománc károsodása, az íny irritációja, az érzékenység kialakulása, a fogak roncsolódása, a gyulladások létrejötte könnyen megelőzhető, ha a fogak fehérítését hozzáértő szakemberre bízzuk. A fehérítés megkezdése előtt mindenképpen érdemes felkeresni egy fogorvost, hisz az alapos tisztítás, a fogkő eltávolítása - azaz a mindenre kiterjedő dentálhigiéniai kezelés - elengedhetetlen a fehérítés sikerének érdekében.

A fogszuvasodást és egyéb problémákat is kezelnie kell a szakembernek, sőt, a specialisták arra is felhívják ilyenkor a figyelmet, hogy a fehérítő eljárások csak az eredeti fogakon hatékonyak, a tömések és pótlások anyagába a fehérítő nem képes behatolni, illetve a gyökérkezelt fogak esetében a belsőleges fehérítést kell alkalmazni.

Fogszabályzó előtt és után: ennyit számít a rendezett mosoly

A fogszabályozás nincs korhoz kötve. Természetesen a tejfogakat általában nem szabályozzák, de utána egészen idősebb korig van lehetőség a fogsor esztétikussá tételére. 

Képek forrása: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük