Mikor kell kihúzatni a bölcsességfogat? A fogorvos elmondta, miért nem szabad halogatni

A bölcsességfog sok gondot tud okozni, ha rossz helyen nő. A fogszakorvost kérdeztük a teendőkről.

fogfajas-fogorvos
beauty and style
Top olvasott cikkek

A bölcsességfog gyakran akkor ad hírt magáról, amikor a meglévő fogsortól nem bír kibújni, és kínzó fájdalmat okoz a növekedése. Ez a folyamat nagyon lassú, akár évekig is eltarthat, ha viszont idővel egyre romlik a helyzet, szükség lehet a beavatkozásra.

A rossz helyen növekvő bölcsességfog miatti teendőkről Dr. Zsiga Klára felnőtt fogszakorvost kérdeztük, aki elmondta, számos fiatal felnőtt küzd a fog áttörési nehézségével, illetve elakadásával is.

A bölcsességfog eltávolítása

- A bölcsességfog helyzetét általában panorámafelvételen diagnosztizáljuk. A fogat akkor kell eltávolíttatni, ha elakadt, és az előtte lévő fogat veszélyezteti - gyökérfelszívódást okozhat -, körülette gyulladás alakul ki, esetleg szuvas, vagy ritkább esetben malignus - rosszindulatú - a szerk. - elváltozást mutat.

Ha rossz helyen nő, de nem okoz problémát, nem muszáj kihúzatni, de időnként ellenőrizni kell. Indokolt esetben azonban fogszabályozó szakorvos is kérheti az eltávolítását - árulta el a fogszakorvos.

Árulkodó tünetek: mikor kell orvoshoz fordulni?

A bölcsességfog növekedésénél egészen furcsa tünetek is felmerülhetnek a rossz szájíztől kezdve az erős fájdalomig. Egy részük teljesen természetes, nem kell megijedni tőlük Dr. Zsiga Klára szerint.

- A bölcsességfog előtörése számos panaszt okozhat. A félig áttört fog körül ínytasak alakul ki, ami nagyon nehezen tisztítható. Ilyenkor rossz szájíz és szájszag is előfordulhat. Nagy gondot kell fordítani a szájhigiéniára, kerülni kell a tejtermékek, a cukros és szénsavas italok fogyasztását. Jó esetben a panaszok rövid időn belül megszűnnek, csak akkor érdemes fogorvos segítségét kérni, ha felülfertőződne a fog.

A cikk az ajánló után folytatódik

Akadnak azonban olyan súlyos tünetek is, melyek felmerülésekor nagyon fontos késlekedés nélkül orvoshoz fordulni.

- Általában a fájdalom a tünet, de előfordul szájzár, torok-garatív gyulladás, nyirokcsomó-duzzanat, állkapocs-ízületi fájdalom is, ami felhívja a figyelmet, hogy orvoshoz kell fordulni - mondja a fogszakorvos, hozzátéve, hogy a gyulladt fogat már csak azért sem szabad félvállról venni, mert a test más részén is problémákat okozhat.

Gyulladást is okozhat a testben

- Góckutatás alkalmával, bármely egészségügyi osztály kéri is azt, a fogászati szűrésnek is fontos szerepe van. Ilyenkor panorámaröntgen segítségével értékelünk. A pácienst ezért fontos minden esetben tájékoztatnia az orvosnak, hogy egy gyulladt fog nemcsak a szájüregben okozhat problémát, hanem a szervezet bármely más területén is. Szerepet játszhat bőrgyógyászati, kardiológiai, belgyógyászati, mozgásszervi megbetegedésekben is.

A húzástól a bölcsességfog esetén sokan azért félnek, mert olykor előfordul, hogy a beavatkozás műtéttel végződik.

- Amennyiben csak félig tört elő, elakadt, részleges feltárásból, szeleteléssel, emelők segítségével távolítható el a fog, és varrattal látjuk el a sebet. Ha mélyebben helyezkedik el, akkor szintén kíméletesen, csontfúróval tárjuk fel a területet, szeleteljük, és kiemeljük a fogat a fogmederből, majd varrattal látjuk el a sebet.

Van, akinek sosem nő ki

Persze, az is előfordul, hogy a bölcsességfog egyáltalán nem nő ki, és szerencsés esetben panaszt sem okoz az ember számára. Ilyenkor semmi ok az aggodalomra a fogszakorvos szerint, természetes evolúciós folyamattal is magyarázható, hogy a feldolgozott élelmiszerek korában az egyre kevesebb szereppel bíró fogak és állkapcsok változáson mennek át.

- Előfordul, hogy valakinek egyáltalán nem nő ki a bölcsességfoga. Ennek oka lehet, hogy nincs, nem fejlődött ki a fogcsírája, vagy elakadt az állcsontban. Ha nem okoz panaszt, torlódást, és békés a környezete, nem bántjuk azokat, de ellenőrzésükre szükség van. 

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük