Rontja a spermiumtermelést, és meddőséget okozhat: ezért fontos elegendő E-vitamint fogyasztani

Az E-vitamin-hiány is hozzájárulhat a hiába várt gyermekáldáshoz.

ferfi-szomoru-cover
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A férfimeddőség témája sokáig nemigen került szóba az elmaradó gyermekáldással kapcsolatban. Ma már tudjuk, hogy komoly jelentősége van a teherbe esés szempontjából a spermiumszámnak, illetve néhány más adatnak is.

A férfi szervezetében bizonyos mikrotápanyagok hiánya megnehezítheti a megtermékenyítés sikerességét. Ilyen például az E-vitamin.

Mi az a spermiogram?

Bár a férfiak többsége csak vonakodva veszi rá magát, hogy spermiogramot csináltasson, hiszen a mintaadáshoz egy olyan helyiséget kell használniuk, melyet előttük már sok más férfi is. Ha azonban több mint egy éve tartó rendszeres nemi élet mellett nem jön össze a baba, érdemes elvégeztetni a vizsgálatot. A leadott mintában elsőként a spermiumszámot vizsgálják. A WHO jelenlegi ajánlásai szerint 15 millió/ml spermiumszám még normálisnak tekinthető. Ez tehát az alsó határ. Ha a spermiumok minimum 4%-a képes a megtermékenyítésre úgy, hogy nagy eséllyel egészséges magzatot hozzon létre, az még szintén határértéken belül van. Mindezeken kívül vizsgálják még a pH-értéket, illetve a spermiumok mozgékonyságát is.

Szomorú, de az egészségtelen táplálkozásnak, a mozgásszegény életmódnak és a fokozott stressznek köszönhetően szakemberek szerint a mintákból kimutatott spermiumok mennyisége évről évre csökken, és ezzel párhuzamosan romlanak a minőségi mutatók is.

Ahhoz, hogy ez a tendencia megállítható legyen, rendkívül fontos, hogy a szervezet megkapja azokat a tápanyagokat, melyek a normál működéshez létfontosságúak. Sokszor előfordul, hogy a hiánybetegség tünetei egyéb területeken nem mutatkoznak, hiszen a szervezet a rendelkezésére álló tápanyagokból először a létfontosságú funkciókat igyekszik fenntartani, nem a termékenységet.

E-vitamin és férfimeddőség

Sok-sok mikrotápanyag megfelelő mennyiségű bevitele szükséges ahhoz, hogy a férfimeddőség ne alakuljon ki. Köztük van az E-vitamin, melyről régóta tudjuk, hogy antioxidáns hatású vegyület, segít semlegesíteni a szervezetben felgyülemlett, káros hatású szabad gyököket, a test minden sejtjének szüksége van rá. A termékenység szempontjából pedig azért bír különös jelentőséggel, mert feladatai közé tartozik a spermiumok védelme, mozgékonyabbá tétele, illetve darabszámuk növelése. E-vitaminban gazdag táplálék a mogyoró, mandula, búzacsíraolaj, tökmagolaj, kukoricaolaj, napraforgómag, édes burgonya. Az állati eredetű táplálékok közül a máj és a tojás tartalmazzák jelentősebb mennyiségben. Ellentétben más zsírban oldódó vitaminokkal, a szervezet csak rövid ideig raktározza, így túladagolni nehéz, viszont rendszeres pótlása szükséges.

A cikk az ajánló után folytatódik

Vitaminhiány esetén napi 100-300 mg fogyasztása ajánlott, megelőzés céljából elegendő napi 20-30 mg is. Felszívódását elősegíti a C-vitamin és a szelén, de még jobb komplex, férfiaknak szánt készítményt választani. Aki emellett dönt, ügyeljen rá, hogy szerves kötési formában (-citrát és -glükonát) vigye be a szervezetbe, hiszen így lesz a leghatékonyabb a hasznosulásuk. A dobozon ezt jellemzően fel is tüntetik: a -citrát és -glükonát kötési típusokat érdemes keresni. Ahhoz azonban, hogy a vitaminpótlás következtében a termékenység helyreálljon, általában hónapokra van szükség, mivel a spermatogenezis ciklikus folyamatában nem tudható, éppen hol tart a szervezet. Végül pedig nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy a vitaminpótlás mellett ajánlott a lehető legalacsonyabb szintre csökkenteni a stresszt, illetve a rendszeres mozgást beiktatni a mindennapokba!

E-vitaminban gazdag ételek

Az E-vitamin fontos az egészséges látás, a vérkeringés és az agyműködés szempontjából is, valamint hozzájárul a bőr szépségének megőrzéséhez is.

Képek: Getty Images Hungary 

Ezt is szeretjük