Mit egyen a férfi, hogy előbb sikerüljön a baba? Nem csak a termékenységet fokozza

A meddőség sajnos a férfiakat ma legalább olyan mértékben érinti, mint a nőket.

GettyImages-956137610
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A férfiak számára vitathatatlanul kiemelt helyen állnak a nemi szerveik, illetve azok egészséges működése. Amikor családot szeretnének, a külső jegyeken kívül a nemi szervek működésének más aspektusai is előtérbe kerülnek - jelesül a megtermékenyítésre való képesség, és annak feltételei.

Az étkezés minősége nem csak a női szervekre van hatással, hanem bizony a férfi örökítőanyagra is. A témában Ratkó Tünde szülésznő, termékenységi szakember van a segítségünkre.

A sperma és a spermium nem ugyanaz

Először is fontos tisztázni: a sperma és a spermium nem ugyanazt takarja. Előző egy több összetevős váladék, míg utóbbi maga a hímivarsejt, mely a megtermékenyítést lehetővé teszi. A férfiak szervezetében igen nagy mennyiségben van jelen spermium, és azzal is tisztában vannak a legtöbben, hogy termelését a here végzi.

GettyImages-816223244

A pontos adatok azonban sokszor már nem ennyire tiszták. A spermiumszám az otthon fellelhető enciklopédiákban és régebbi tankönyvekben meghatározva 200 millió/ml körüli egy egészséges felnőtt, fiatal férfiban. Ez az adat azonban sajnos elavult. A környezeti hatások, a stressz, a finomított élelmiszerek és az emberiség negyedét érintő tápanyaghiány ezt a számot erősen lecsökkentette. Míg pár tíz évvel ezelőtt a minimum “elvárt” spermiumszám a megtermékenyítés sikerességéhez 50 millió/ml volt - ez alatt férfimeddőségről lehetett beszélni -, addig a friss adatok alapján mára ez 20 millió/ml-re esett, míg az átlagspermiumszám 100 millió/ml körül alakul.

A jelentős visszaesés természetesen a férfiak termékenységére is hatással volt. Ma minden negyedik-ötödik pár meddőséggel küzd, és jelenleg az esetek több mint felében a férfiak oldalán keresendő a hiba.

A cikk az ajánló után folytatódik

A tápanyagok hiányával a termelődés mértéke és minősége is romlik

A spermiumok a herékben termelődnek, egy-két napos önmegtartóztatással a spermiumszám feltornázható. Innen logikusan következne, hogy a spermiumtermelés egy-két napot vesz igénybe, ez azonban nagyon messze áll a valóságtól.

A spermatogenezis, vagyis a spermiumok termelése az egyik legbonyolultabb és leghosszabb a test különböző sejtjeinek sorozatos osztódása és differenciálódása közül. A folyamat egy ciklikus ismétlődésű genezis, mely 74 napot vesz igénybe. Ezen időszak alatt éppen bonyolultsága miatt igen nagy mennyiségű tápanyagot is igényel, hogy a spermiumok ne csak számban, hanem minőségben is megfelelően álljanak rendelkezésre. Ha a tápanyagok hiányoznak, a termelődés mértéke és minősége is jelentősen romlik. Ez két dolgot eredményez: az egyik a megtermékenyítőképesség romlása, a másik a minőségi romlással összefüggésben a genetikai betegségek kialakulásának esélynövekedése, a vetélés, koraszülés esélyének növekedése megfogant magzatnál - fejti ki Ratkó Tünde.

GettyImages-1052389798

Alacsony spermiumszám, elhúzódó családalapítás

Ha betegség vagy anatómiai rendellenesség nem áll a háttérben, akkor esetükben is leginkább a tápanyaghiányos állapot okolható a családalapítás elmaradásáért. Ezen azonban lehet segíteni.

Mindenképpen érdemes mozogni, hiszen a vérkeringés fokozása a herékre is hatással van. A kiegyensúlyozott étkezés szintén fontos, amivel azonban van egy kis baj. Sajnos az élelmiszerek beltartalma egyre alacsonyabb - ez az oka a világszerte egyre nagyobb mértékben jelentkező tápanyaghiánynak is. Ez ellen táplálékkiegészítővel lehet tenni, praktikusan férfivitaminnal. Ez nemcsak a termékenységet fokozza, hanem az állóképességet is javítja.

Illetve javíthatja, mert csak akkor igazán hatásos, ha megfelel két alapkövetelménynek. Az egyik a komplexitás, mivel az egyes anyagok segítik mások hasznosulását, például cink, réz, vas, C-vitamin, kalcium, D-vitamin. A másik fontos szempont a kémiai kötések milyensége a készítményben. A szerves kötések, mint a citrát és glükonát kötési formák sokkal jobb hasznosulási arányt képesek produkálni - a szervetlenekhez képest 80%-kal is jobbat. Ez azt jelenti, hogy a bevitt anyagok mennyisége közel teljesen képes beépülni a szervezetbe, vagyis valóban hatást érhetünk el vele.

A hatás azonban nem azonnali, hiszen a tápanyagok nem a már meglévő spermiumokra gyakorolnak hatást, hanem a képzés legelején fejtik ki jótékony befolyásukat, vagyis az eredmény nagyjából két-három hónap múlva mutatkozik meg.

Egy kedvelt étel, amitől nemzőképtelen lehet a férfi

A növény rengeteg jó tulajdonsága mellett sajnos sok rosszal is rendelkezik, amikről nem szabad megfeledkezni, mivel komoly károkat képes okozni nemcsak a nők, hanem a férfiak szervezetében is.

Borító-és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük