Egy kedvelt étel, amitől nemzőképtelen lehet a férfi: jelentősen hozzájárulhat a meddőséghez

A szója fogyasztása a férfi nemzőképességét is ronthatja. A témában Ratkó Tünde szülésznő, termékenységi szakember nyilatkozik.

Szója meddőség férfi
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az egészséges bolygó fenntartásához és a globális klímakatasztrófa elkerüléséhez a húsfogyasztás drasztikus csökkentésére lenne szükség. Sokkal egészségesebb, ha kevesebb hús kerül a tányérra, és az emberiség több növényi fehérjével táplálkozik. Éppen ezért terjedt el világszerte a szója és az abból készült termékek fogyasztása, de ezzel nagyon kell vigyázni, hiszen a férfiakra különösen rossz hatása lehet.

A témában Ratkó Tünde szülésznő, termékenységi szakember van a segítségünkre.

Több szóját fogyasztanak, mint húst

A szójabab egy igen figyelemreméltó növény, hiszen ez az egyetlen, mely tartalmazza mind a kilenc esszenciális aminosavat, mely a szervezet működéséhez szükséges, vagyis képes kiváltani nemcsak a hús, hanem a tojás fogyasztását is. Ráadásul könnyen termeszthető, ízletesen elkészíthető, és nemcsak magában, például tofuként, hanem élelmiszer-adalékanyagként is felhasználható. Nem is csoda, ha a világ szójafogyasztása 2018-ban elérte a 348 millió tonnát, ezzel szemben a húsfogyasztás 263 millió tonna volt.

GettyImages-115047264

Mindenképpen le kell szögezni, hogy a szója fogyasztása kis mennyiségben kifejezetten egészséges lehet, ám a mértéket tartani kell. A növény ugyanis rengeteg jó tulajdonsága mellett sajnos sok rosszal is rendelkezik, amikről nem szabad megfeledkezni, mivel komoly károkat képes okozni nemcsak a nők, hanem a férfiak szervezetében is.

Férfiak, óvatosan a szójával!

A szója egyik rossz tulajdonsága, hogy nagyobb mennyiségben fogyasztva visszafogja a pajzsmirigy működését, ezzel pedig olyan hormonális lavinát képes elindítani, melynek problémái a test számos működési területén jelentkezhetnek - mondja Ratkó Tünde.

Sajnos tanulmányok igazolják, hogy a fejlődő hímivarú magzatok, melyek fokozott szója-fitoösztrogénnek vannak kitéve, később jóval hajlamosabbak lesznek a hererák kialakulására. De a fitoösztrogén hatása itt nem áll meg.

Ez az anyag hasonlóan viselkedik a szervezetben, mint az ösztrogén, vagyis ösztrogéndominancia kialakulásához vezet. Ez pedig több szempontból is problémás a férfiak esetében is, hiszen következtében jelentősen romlik a nemzőképesség, illetve a fiatal férfiak esetében is csökkenti a szérum tesztoszteronszintet, mely az izomerő és a férfias jellegek - mély hang, szőrösödés - károsodását okozza.

GettyImages-1139799832

Mit lehet tenni?

Az élelmiszerek beltartalma jelentősen csökkent a tömegtermelés következtében, és azzal is tisztában kell lenni, hogy a szója túlzott fogyasztása komoly károkat okozhat a szervezetben. Sajnos a tömegtermelés elkerülhetetlen, és a húsfogyasztás alternatívája sem igazán mutatja meg magát. A tápanyagok mennyisége a szervezetben azonban egyre csak csökken, és ez bizony hiánybetegségek kialakulásához vezet.

A tápanyagok pótlásáról gondoskodni kell, hiszen a szervezet normál működéséhez - amihez a normál nemzőképesség is hozzátartozik - szükség van a megfelelő tápanyag-ellátottságra. Mivel kizárólag a táplálkozással fedezni ezt a szükségletet ma már szinte lehetetlen, így érdemes a táplálékkiegészítők felé fordulni.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ezek közt sem mindegy azonban, melyik mellett teszi le az ember a voksát. A férfiaknak is érdemes kifejezetten a számukra összeállított vitaminkészítményt választani, ami komplex, vagyis nemcsak vitaminokat, hanem ásványi anyagokat és nyomelemeket is tartalmaz. Emellett azonban kiemelten fontos az is, hogy a benne lévő anyagok biológiailag aktív, szerves kötési formában legyenek jelen, hiszen így a hasznosulásuk akár 80%-kal is javulhat, azaz valódi eredményeket lehet várni tőlük, nem csak drága vizelet lesz az eredménye a szedésüknek.

Cinkben gazdag ételek, amelyek növelik a spermiumszámot

A spermiumszám növelése érdekében a férfinak - egyebek mellett - magas cinktartalmú ételeket is érdemes fogyasztani: ilyeneket sorolunk a következőkben.

Hogyan növelhető a férfiaknál a spermiumszám? Cinkben gazdag ételeket mutatunk

Nézegess képeket!

Elolvasom

Borító-és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük