Mit egyen a férfi, hogy előbb sikerüljön a baba? 5 étel, amiről állítják, segít

Egyebek mellett a férfi étkezése is befolyásolhatja, milyen gyorsan fogan meg a baba.

Férfi termékenység
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Amikor egy pár a babavállalás mellett dönt, érdemes bizonyos életmódbeli változásokat eszközölni, hogy a kicsi mielőbb megfoganhasson. Az első változtatások egyike legyen a férfi étrendje, ugyanis az nagyban befolyásolhatja a babaprojekt sikerét. 

Fontos, hogy - bár sosem késő - ne akkorra halassza a pár az életmód- és étrendbeli változtatásokat, amikor ráébred a sikertelenségére, hanem már előre érdemes gondolkodni, illetve megtenni a szükséges lépéseket. A férfi étrendje hatással van arra, hogy a szervezetében termelődő spermiumok mennyire lesznek erősek, és milyen jól úsznak, befolyásolja azok minőségét és mozgékonyságát is, ezért lényeges az elsők között gondolni annak elemeire.

Miért fontos a jó táplálkozás?

A férfiak szervezete másodpercenként száz-kétszáz spermiumot termel, naponta közel húszmilliót. Egy ejakuláció alkalmával negyvenmillió vagy épp hatszázmillió spermium kerül a nő szervezetébe, de arányaiban igen kevés ér célba: tízezer spermiumból csak ötezer megy jó irányba, követve a petesejt által küldött csalogató kémiai jeleket - kemotaxis -, ezer jut el a petevezetékig, és mindössze kétszáz a petesejtig. Azok a spermiumok indulnak jobb esélyekkel, melyekben a DNS nem károsodott, amelyek jó minőségűek és gyorsak. Az ép hímivarsejtek feltétele a tápanyagban gazdag táplálkozás, mely segíthet kivédeni a károsodásukat.

Öt étel a gyorsabb fogantatásért

Annak érdekében, hogy a baba mielőbb megfoganjon, sejtvédő és minőségjavító tápanyagtartalmuk révén a következő ételeket érdemes fogyasztania a férfinak.

  • Étcsokoládé - a benne található L-arginin aminosav javítja a spermium minőségét.
  • Cékla, avokádó - ezek folsavtartalma, valamint A- és E-vitamin-tartalma növeli a hímivarsejtek mozgékonyságát.
  • Fokhagyma - szelén- és B6-vitamin-tartalma a spermiumok károsodásának kivédésében segít.
  • Zöld spárga - a zöld spárga C-vitamin-tartalma révén megóvja a hímivarsejteket az oxidációtól, harcol a károsító szabad gyökök ellen.

Negatív tényezők

Az alkohol és a cigaretta káros hatásairól sokfelől hallani, de azt kevesen tudják, hogy ezek a babavállalás hátráltatói is. Vizsgálatok szerint azoknak a férfiaknak, akik cigarettáznak, 15%-kal kevesebb hímivarsejtje van, mint azoknak, akik nem dohányoznak. Az alkohol is csökkenti az esélyeket, amennyiben valaki túlzásba viszi a dolgot: heti tíz pohár alkohol már jelentősen ronthatja a sperma minőségét. A szűk nadrág és alsónadrág ugyancsak a babavállalás ellenségei, mert a jó vérkeringést akadályozzák a férfiszervekben.

Amikor benyitott, nem számított arra, amit látott: ezt a pillanatot sosem feledi el

Nézegess képeket!

Elolvasom

Jó tudni

A táplálkozás mellett a babavállalásra készülő párnak érdemes tudni, hogy a gyakori együttlét nem növeli, sokkal inkább csökkenti a teherbeesés esélyeit, mivel a férfi szervezete nem tudja tartani a tempót, és a sperma minősége romlik.

Érdemes azt is tudni, hogy, ha a teherbeesés egyévi hiábavaló próbálkozás ellenére sem történik meg, feltétlenül el kell menni kivizsgálásra, ahol az orvos az esetleges szervi problémákra is fényt deríthet, de egy esetleges technikai problémára is rávilágíthat, amit kiküszöbölve a baba hamar meg is foganhat. A párok sok időt nyerhetnek, ha már a legelején elmennek kivizsgálásra.

Ezt is szeretjük