Rákkeltőnek nyilváníthatják az egyik legnépszerűbb édesítőszert: ekkor hozzák meg a döntést

Nagy változásokat hozhat a döntés.

GettyImages-603862406
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az aszpartámot évtizedek óta használják különböző light üdítők, gabonapelyhek és rágók édesítésére, de ez hamarosan megváltozhat az Egészségügyi Világszervezet (WHO) döntése miatt. 

A szervezet néhány héten belül ugyanis eldönti, hogy rákkeltőnek nyilvánítsák-e a népszerű édesítőszert.

Aszpartám

A WHO Nemzetközi Rákkutató Ügynöksége, az IARC rákkeltő anyagnak nyilváníthatja a világ egyik legnépszerűbb édesítőszerét, az aszpartámot a jövő hónapban, derült ki a Reuters cikkéből.

Az aszaprtámot olyan népszerű termékek édesítésére is használják, mint például a Coca Cola vagy az Orbit rágógumi, de ezenkívül még rengeteg más light üdítőben és édességben is előfordul.

GettyImages-565954745
Fotó: Peter Dazeley / Getty Images Hungary

Az IARC július 14-én fogja meghozni a döntést a rendelkezésükre álló információk alapján. Az IARC korábbi hasonló, más termékekkel kapcsolatos döntései kihatottak a közvéleményre az adott termékek megítélésével kapcsolatban, bírósági eljárásokhoz vezettek, és nyomást gyakoroltak az élelmiszergyártókra.

Érdekesség egyébként, hogy a WHO egy másik bizottsága, az adatlékanyagokkal foglalkozó JECFA 1981 óta azon az állásponton van, hogy az aszpartám bizonyos mennyiségben biztonságosan fogyasztható. A két testület július 14-éig várhatóan össze fogja hangolni az álláspontját.

Nyerj ötcsillagos kényeztetést!

Ha most feliratkozol az új Femina-hírlevélre, megnyerheted a kétszemélyes, két éjszakára szóló 5 db szállásutalvány egyikét az 5 csillagos Hotel Divinusba. Nincs más dolgod, mint feliratkozni, és részt veszel a sorsoláson.

Feliratkozom és játszom

Promóció

Szorongást okozhat a népszerű mesterséges édesítőszer: nagyon sok mindenben ott van

A széles körben használt édesítőszer újabb negatív hatására derült fény.

Szorongást okozhat a népszerű mesterséges édesítőszer: nagyon sok mindenben ott van

A széles körben használt édesítőszer újabb negatív hatására derült fény.

Elolvasom

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük