Rákkeltőnek nyilváníthatják az egyik legnépszerűbb édesítőszert: ekkor hozzák meg a döntést
Nagy változásokat hozhat a döntés.
Az aszpartámot évtizedek óta használják különböző light üdítők, gabonapelyhek és rágók édesítésére, de ez hamarosan megváltozhat az Egészségügyi Világszervezet (WHO) döntése miatt.
A szervezet néhány héten belül ugyanis eldönti, hogy rákkeltőnek nyilvánítsák-e a népszerű édesítőszert.
Aszpartám
A WHO Nemzetközi Rákkutató Ügynöksége, az IARC rákkeltő anyagnak nyilváníthatja a világ egyik legnépszerűbb édesítőszerét, az aszpartámot a jövő hónapban, derült ki a Reuters cikkéből.
Az aszaprtámot olyan népszerű termékek édesítésére is használják, mint például a Coca Cola vagy az Orbit rágógumi, de ezenkívül még rengeteg más light üdítőben és édességben is előfordul.
Az IARC július 14-én fogja meghozni a döntést a rendelkezésükre álló információk alapján. Az IARC korábbi hasonló, más termékekkel kapcsolatos döntései kihatottak a közvéleményre az adott termékek megítélésével kapcsolatban, bírósági eljárásokhoz vezettek, és nyomást gyakoroltak az élelmiszergyártókra.
Érdekesség egyébként, hogy a WHO egy másik bizottsága, az adatlékanyagokkal foglalkozó JECFA 1981 óta azon az állásponton van, hogy az aszpartám bizonyos mennyiségben biztonságosan fogyasztható. A két testület július 14-éig várhatóan össze fogja hangolni az álláspontját.
Dilemma podcast
A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A legújabb epizódban az AI, vagyis a mesterséges intelligencia előretöréséről, jövőjéről és esetleges veszélyeiről dilemmázzunk. Valóban elveheti a munkánkat az AI? Kell-e félnünk a mesterséges intelligenciától? Hogyan hasznosítható az oktatásban? Teremthet munkahelyeket? Többek között ezekre a kérdésekre keresi a választ Szertics Gergely AI szakértő, Kazár Zalán Kristóf, a Femina vezető szerkesztő-újságírója és Pintér Ada műsorvezető.
Promóció
Szorongást okozhat a népszerű mesterséges édesítőszer: nagyon sok mindenben ott van
A széles körben használt édesítőszer újabb negatív hatására derült fény.
Szorongást okozhat a népszerű mesterséges édesítőszer: nagyon sok mindenben ott van
A széles körben használt édesítőszer újabb negatív hatására derült fény.
ElolvasomKépek: Getty Images Hungary