Gyomorrontáshoz hasonló tünetekkel is jelentkezhet a petefészekrák: nem szabad félvállról venni

A petefészekrák korai felismerése életet menthet, ám sajnos sokszor nehezen észrevehető.

GettyImages-1256686035

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A nőknél a petefészekrák a daganatok között a hetedik leggyakrabban diagnosztizált rákos megbetegedés világszerte. A női szaporítószervek daganatos megbetegedései közül a petefészekrák okozza a legtöbb elhalálozást.

Európa-szerte évente több mint 42 ezer nőt veszítünk el e betegség következtében. Magyarországon évente több mint ezer nőnél fedezik fel a betegséget, az érintettek több mint felének már túl későn. Időben felismerve a bajt sokkal többen meggyógyulhatnának a petefészekrákból - hívja fel a figyelmet a Mályvavirág Alapítvány a rákgyógyítás.hu oldalán. A szervezet már 2015 óta dolgozik azon, hogy segítséget nyújtson a betegségben érintetteknek.

A petefészekrák tünetei

Szemben például a méhnyakrákkal, a petefészekráknak nincsen rákmegelőző stádiuma, azaz nem megelőzhető. A Mályvavirág Alapítvány a felfedezni.hu weboldalon mutatta be a dán KIU nőgyógyászati daganatokkal foglalkozó betegszervezet által készített figyelemfelhívó kisfilmet.

A felismerést nehezíti, hogy a betegség korai stádiumában nem specifikus tünetek jelentkeznek, hanem olyanok, amelyek könnyen összetéveszthetőek más betegségek tüneteivel. Ilyen panaszok például a puffadás, az alhasi fájdalom, a gyomorrontás. A tünetek hosszabb távú fennállása esetén mindenképpen szükséges a megfelelő és átfogó kivizsgálás, mert ha valóban petefészekrák okozza ezeket, akkor időben elkezdhető a kezelés.

A petefészekrák diagnózisa és kezelése

Az érintettek többségénél előrehaladott stádiumban fedezik fel a kórt, amikor már más szervekre is áttétet képzett a növekvő daganat. A petefészekrákos betegeknek mintegy kétharmada már III-as és IV-es stádiumban kerül az orvoshoz.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ajándékozz szakácskönyvet karácsonyra!

Egy könyvvel nem csak tárgyat ajándékozol, hanem élményt is. 

Mentes Anyu szakácskönyveiből készített ételek lehetőséget adnak új ízek felfedezésére és kipróbálására. Különleges étrendet követőknek, vagy kísérletezni vágyóknak a Mentes Anyu könyvcsomag tökéletes meglepetés lehet. 

Ha idén valami igazán hasznosat ajándékoznál az egészség jegyében, kattints ide. MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Promóció

A petefészekrák kezelésében fontos szerepe van a műtétnek, a kemoterápiának és a biológiai terápiáknak, elsősorban az immunterápiának és az úgynevezett PARP-gátlók alkalmazásának. A kezelési lehetőségek a betegség stádiumától, valamint a BRCA génmutációtól függenek. A veszélyeztetettség lehetősége és mértéke függ az életmódtól, a kortól és a családi kórtörténettől is.

A BRCA génmutáció

A petefészekrákok egy részéért a BRCA génmutáció felelős, mely a legtöbb esetben örökölhető, de ismert a nem örökletes formája is. A BRCA-státusz a kezelést is meghatározza, így fontos ennek meghatározása a petefészekrák-diagnózis felállítása után. Amennyiben a családban volt mellrákkal, petefészekrákkal vagy vastagbélrákkal érintett beteg, akkor a BRCA génmutációra nagyobb az esély, azonban az előrehaladott "szerózus" szövettani típusú petefészekrák esetén minden betegnél érdemes lehet meghatározni a BRCA-státuszt.

- Nagyon fontos, hogy a hosszan tartó tünetek esetén forduljunk orvoshoz, hogy kizárják a petefészekrák lehetőségét. Igenis addig kell mennünk, amíg utána nem járnak, hogy mi okozza ezeket a tüneteket, nem szabad hagynunk magunkat! Ha pedig diagnosztizálják a betegséget, fontos, hogy megfelelő helyre, megfelelő kezekbe kerüljünk. A Mályvavirág Alapítvány segíti az orvoshoz kerülést, segíti a betegutat - mondta Tóth Icó, a Mályvavirág Alapítvány elnöke.

Legyőzte a rákot, és 40 kilót fogyott kitartásával Kata

Akkor döntött a teljes életmódváltás mellett, amikor az orvos rosszindulatú daganatot diagnosztizált nála.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük