Gyomorrontáshoz hasonló tünetekkel is jelentkezhet a petefészekrák: nem szabad félvállról venni
A petefészekrák korai felismerése életet menthet, ám sajnos sokszor nehezen észrevehető.

GettyImages-1256686035
beauty and style
Top olvasott cikkek

A nőknél a petefészekrák a daganatok között a hetedik leggyakrabban diagnosztizált rákos megbetegedés világszerte. A női szaporítószervek daganatos megbetegedései közül a petefészekrák okozza a legtöbb elhalálozást.

Európa-szerte évente több mint 42 ezer nőt veszítünk el e betegség következtében. Magyarországon évente több mint ezer nőnél fedezik fel a betegséget, az érintettek több mint felének már túl későn. Időben felismerve a bajt sokkal többen meggyógyulhatnának a petefészekrákból - hívja fel a figyelmet a Mályvavirág Alapítvány a rákgyógyítás.hu oldalán. A szervezet már 2015 óta dolgozik azon, hogy segítséget nyújtson a betegségben érintetteknek.

A petefészekrák tünetei

Szemben például a méhnyakrákkal, a petefészekráknak nincsen rákmegelőző stádiuma, azaz nem megelőzhető. A Mályvavirág Alapítvány a felfedezni.hu weboldalon mutatta be a dán KIU nőgyógyászati daganatokkal foglalkozó betegszervezet által készített figyelemfelhívó kisfilmet.

A felismerést nehezíti, hogy a betegség korai stádiumában nem specifikus tünetek jelentkeznek, hanem olyanok, amelyek könnyen összetéveszthetőek más betegségek tüneteivel. Ilyen panaszok például a puffadás, az alhasi fájdalom, a gyomorrontás. A tünetek hosszabb távú fennállása esetén mindenképpen szükséges a megfelelő és átfogó kivizsgálás, mert ha valóban petefészekrák okozza ezeket, akkor időben elkezdhető a kezelés.

A petefészekrák diagnózisa és kezelése

Az érintettek többségénél előrehaladott stádiumban fedezik fel a kórt, amikor már más szervekre is áttétet képzett a növekvő daganat. A petefészekrákos betegeknek mintegy kétharmada már III-as és IV-es stádiumban kerül az orvoshoz.

A cikk az ajánló után folytatódik

A petefészekrák kezelésében fontos szerepe van a műtétnek, a kemoterápiának és a biológiai terápiáknak, elsősorban az immunterápiának és az úgynevezett PARP-gátlók alkalmazásának. A kezelési lehetőségek a betegség stádiumától, valamint a BRCA génmutációtól függenek. A veszélyeztetettség lehetősége és mértéke függ az életmódtól, a kortól és a családi kórtörténettől is.

A BRCA génmutáció

A petefészekrákok egy részéért a BRCA génmutáció felelős, mely a legtöbb esetben örökölhető, de ismert a nem örökletes formája is. A BRCA-státusz a kezelést is meghatározza, így fontos ennek meghatározása a petefészekrák-diagnózis felállítása után. Amennyiben a családban volt mellrákkal, petefészekrákkal vagy vastagbélrákkal érintett beteg, akkor a BRCA génmutációra nagyobb az esély, azonban az előrehaladott "szerózus" szövettani típusú petefészekrák esetén minden betegnél érdemes lehet meghatározni a BRCA-státuszt.

- Nagyon fontos, hogy a hosszan tartó tünetek esetén forduljunk orvoshoz, hogy kizárják a petefészekrák lehetőségét. Igenis addig kell mennünk, amíg utána nem járnak, hogy mi okozza ezeket a tüneteket, nem szabad hagynunk magunkat! Ha pedig diagnosztizálják a betegséget, fontos, hogy megfelelő helyre, megfelelő kezekbe kerüljünk. A Mályvavirág Alapítvány segíti az orvoshoz kerülést, segíti a betegutat - mondta Tóth Icó, a Mályvavirág Alapítvány elnöke.

Legyőzte a rákot, és 40 kilót fogyott kitartásával Kata

Akkor döntött a teljes életmódváltás mellett, amikor az orvos rosszindulatú daganatot diagnosztizált nála.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük