Hogy mutatható ki a petefészek-daganat? Sokáig nem ad tüneteket
Milyen szűrővizsgálatok szükségesek a petefészekrák kimutatásához?

nogyogyasz
beauty and style
Top olvasott cikkek

A petefészek-daganat, mely az ötödik leggyakoribb rosszindulatú daganattípus, gyors progressziót mutat, de a kezdeti stádiumban sajnos nem ad jellegzetes tüneteket, véletlenszerű a korai stádiumban történő felismerése.

Pedig számos diagnosztikai lehetőség van arra, hogy kimutassa vagy éppen kizárja a nőgyógyász a petefészekrák jelenlétét. A lehetőségeket ismerteti dr. Hernádi Balázs, a Nőgyógyászati Központ szülész-nőgyógyásza.

A petefészekrák több típusa

- Petefészekrák alatt nem csupán egyetlen rákfajtára gondolunk, ugyanis számos szövettani altípusa van, az agresszív mellett létezik lassan kialakuló és növekvő típus is. A betegség kifejlődésében, főként az agresszív típusnál, kiemelt szerepet játszik a genetikai tényező. Ha a családban a szülőknél vagy a nagyszülőknél volt hasonló daganatos megbetegedés - petefészekrák vagy emlődaganat -, rendkívül fontos az rendszeresen végzett szűrővizsgálat. Lényeges megbeszélni a szűrővizsgálat - markerek vizsgálatának - elvégzését a nőgyógyásszal, hogy kiderüljön, alacsony vagy magas kockázatú csoportba tartozik-e az illető. Azok, akik 35 éves kor felett szültek, nem szoptattak, illetve a menopauzában lévő, ötven év feletti hölgyek szintén érintettek lehetnek, ezért az ő esetükben is indokolt a szűrés.

Komplexen: UH, CT, MRI, LSC

Bár a petefészekrák szűrési módszere még nincs pontosan kidolgozva, és nem áll rendelkezésre megfelelő, minden típusra hatékony módszer, komplexen, hüvelyi ultrahanggal, a tumormarkerek laborvizsgálatával és gyanú esetén képalkotó eljárásokkal pontos képet kaphat a szakorvos.

  • A hüvelyi ultrahang hasznos a petefészekrák felismerésében, akár a jó- és rosszindulatú daganatok közötti különbségtételben is. 
  • Léteznek különböző tumorjelző markerek - CA125 és HE4 együttes szintje -, melyek hasznos információkat adnak az orvosnak. Ezek a molekulák, főként a CA125 nemcsak petefészekrák esetében emelkedhet meg, sőt, olykor rákos megbetegedéstől függetlenül is kimutatható, ezért önmagukban nem diagnosztikus értékűek! 
  • A laparoszkópos beavatkozás - LSC - segítségével a tumorból vett szövetminta alapján megállapítható, hogy a szövetburjánzás jó- vagy rosszindulatú-e, azon belül pedig milyen típusú. 
  • A CT- és MRI-vizsgálatokkal főként a betegség stádiumára vonatkozó adatokat kap a kezelőorvos.

A cikk az ajánló után folytatódik

A terápia hatékonysága

A petefészekrák megállapítása után a hasi explorációs műtét során eltávolításra kerül a daganat, valamint az érintett szövetek is. A cél a látható daganatmentesség elérése. Emellett kemoterápia, sugárkezelés és egyéb onkológiai gyógyszerek alkalmazása is indokolt lehet. 

- A kezelés láthatóan nem csupán a műtétet jelenti - hangsúlyozza a Nőgyógyászati központ orvosa. Szükség van adott esetben a beavatkozás előtti - preoperativ - vagy utáni - posztoperatív - kezelésre is. Lényeges eleme a kezelésnek a terápia tervének összeállítása, mely a cél elérésében segít a kezelőorvosnak és a páciensnek. 

A mellrák furcsa tünetei

Előfordul, hogy a genetikai hajlam a mellrák és a petefészekrák kialakulását is valószínűvé teszi. Előbbinek vannak kevéssé ismert tünetei. Nézd meg a következő képeken!

Kép: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük