Egyszerű bélproblémának is tűnhet a rák: nehéz diagnosztizálni a csak nőket érintő fajtáját
Művészfilmmel kampányol a Mályvavirág Alapítvány a petefészekrák világnapján.

shutterstock 181674332
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egyedülálló művészfilmet mutat be a Mályvavirág Alapítvány a Petefészekrák Világnapján. Az alkotás egy januárban elhunyt,  31 éves nő részvételével készült. Nancy Dietze közel hét éven át küzdött a petefészekrákkal, a világnapon debütáló kisfilm az ő hagyatékaként hívja fel a figyelmet a korai diagnózis és a rendszeres szűrővizsgálatok fontosságára. 

A Csokoládé című kisfilm absztrakt eszközökkel, a főszereplő modell betegségén keresztül mutatja be a petefészekrákkal küzdőkben felmerülő kételyeket, érzéseiket és vívódásukat. A filmben szereplő, Nancy Dietze esete közel sem egyedi. Hazánkban hétszáz nőt veszítünk el évente a petefészekrák miatt, mégis tabubetegségnek számít a rákos megbetegedések között.

- Amikor az egyik betegszervezeti találkozón bemutatták a kisfilmet, azonnal eldöntöttem, hogy a Mályvavirág Alapítvány is kapcsolódni szeretne a kampányhoz - mondta el Nagy-Tóth Ildikó, az alapítvány elnöke. Majd hozzátette: a kisfilm készítésekor Nancy már hetedik éve küzdött a betegségével.
- Ráktúlélőként és nőként is hihetetlenül mély hatást gyakorolt rám, lenyűgözött az ereje. Észre kell vennünk, hogy túl keveset beszélünk erről a betegségről, pedig Nancy esete nem egyedi: itthon a petefészekrák a nyolcadik leggyakoribb a rákos megbetegedések listáján.

Nem könnyű diagnosztizálni a betegséget

Európában évente több mint 40 ezer nő veszti életet petefészekrák vagy annak szövődménye miatt, a nőgyógyászati daganatok közül a legtöbb halálesetért ez a betegség felel. A daganatos statisztikák szerint petefészekrák esetén az ötéves túlélésre a betegek mindössze 45%-ának van esélye, ezért ennél a betegségtípusnál különösen fontos a tünetek pontos ismerete.

hüvely betegség

A diagnózist nehezíti, hogy korai fázisában a petefészekrák tünetei összetéveszthetők egyszerű bélproblémák tüneteivel, és jelenleg még nincs olyan diagnosztikai szűrőmódszer, mellyel kezdeti stádiumban könnyen kimutatható lenne a betegség. A korai diagnózist csak a rendszeres és tudatos nőgyógyászati vizsgálatok, a betegségről való tájékozódás segíti.

Segít, hogy a betegek kapcsolatba léphetnek egymással

A Mályvavirág Alapítvány 2013 óta dolgozik a nőgyógyászati daganattal diagnosztizált betegekkel, tagja az ESGO ENGAGe-nek, mely az európai, nőgyógyászati daganatokkal foglalkozó betegszervezetek szövetsége.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az alapítvány gyógyulást segítő programja segítséget nyújt a műtétek utáni felépülésben, az életminőség javításában, klubtalálkozói lehetőséget biztosítanak a betegségből gyógyulóknak, hogy erőt meríthessenek egymás pozitív tapasztalataiból. Szorosan együtt dolgoznak a méhnyakrákkal, petefészekrákkal foglalkozó szakmával, intézményekkel. A 31 évesen elhunyt modell betegségét bemutató kisfilmet érdemes megnézni.

Nem árt az önvizsgálat: a mellrák bizonyos tünetei jól láthatók

A statisztikák szerint Magyarországon évente ötezer-hatezer újabb mellrákos esetet diagnosztizálnak, amellett pedig, hogy jellemzően ötvenéves kor után alakul ki a betegség, egyre gyakrabban érintettek a fiatalabbak is.

Ezt is szeretjük