Ritkán, de rák is kialakulhat belőle: 4 tény, amit tudnod kell a miómáról
Több nőnek van miómája, mint ahányan tudnak róla.

fajdalom-meh
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A mióma a méh, pontosabban a méhizom jóindulatú daganata, mely igen sok nőt érint, jellemzően többet, mint ahányan tudnak róla: a statisztikák szerint az átlagos érintettség a nők körében legalább 15%-os.

Bár a mióma jellemzően 35 és 45 év között jelentkezik, a fiatalabbakat is egyre gyakrabban érinti, és bár van, hogy teljesen észrevétlen, ha megnő, nagyon komoly tüneteket, illetve problémákat is okozhat.

Hormonális okokra vezethető vissza

A mióma kialakulásának legvalószínűbb oka a hormonális egyensúly felbomlása, illetve az ösztrogén és a progeszteron arányának az ösztrogén irányába való eltolódása, a daganat növekedése ugyanis jellemzően az ösztrogén mennyiségétől függ.

Ennek köszönhető az is, hogy mérete a különféle hormonális hatások révén - például amilyen a terhesség és a menopauza - növekedhet, illetve csökkenhet is. Arra, hogy miért egyre gyakoribb, illetve melyek a hajlamosító tényezők, pontos tudományos magyarázat jelenleg még nincs, sokan feltételezik, hogy összefügghet a környezeti tényezőkkel is.

Nem mindig ártalmatlan

Könnyen lehet, hogy a mióma csupán néhány milliméteres vagy egy-két centiméteres - jelen lehet több is -, jellemző tulajdonsága azonban, hogy szinte korlátlan mértékben képes növekedni, ami, ha bekövetkezik, nagyon komoly problémákat okozhat.

A cikk az ajánló után folytatódik

A mióma méretétől és elhelyezkedésétől függően akadályozhatja a teherbeesést, illetve vetélést is okozhat, illetve, ha nagyobbra nő, vérzészavarokhoz, vagy abból eredően más kellemetlen testi tünetekhez vezethet. Emellett ritkán ugyan, de a jóindulatú elváltozás rosszindulatúvá is fajulhat: bár ennek valószínűsége csekély, csupán tized százalék, a miómából méhizom-szarkóma is kialakulhat.

A vérzészavarok gyakori oka

A kisméretű miómák általában nem okoznak panaszokat, az azokat kialakító hormonális okok azonban akár önmagukban is képesek lehetnek erre, így a kivizsgálás ilyen esetben is lényeges. A nagyobb méretű miómák jelenlétének tünetei közé tartozhat az alhasi fájdalom és nyomásérzés, a bőséges, elhúzódó, fájdalmas, erős menstruáció alvadékos vérzéssel, de ugyanígy tünet lehet a vérzéskimaradás is. Az erős menstruáció miatt kialakulhat vérszegénység is, a daganat emellett nyomhatja a környező szöveteket, szerveket, ami miatt jelentkezhet szorulás, vizelési vagy székelési inger, kisugárzó fájdalom, illetve veseprobléma.

Van megoldás a panaszokra

A miómát a nőgyógyászati szűrés során is észre lehet venni, az ultrahangos vizsgálattal azonban sokkal inkább ki lehet mutatni. Amennyiben kicsi, és nem okoz panaszokat, a rendszeres kontrollon kívül gyakran nem kell mást tenni, ellenkező esetben azonban kezelés szükséges. Ez lehet gyógyszeres, hormonális gondozás is, de műtétre is sor kerülhet.

A miómát magát is el lehet távolítani, ha azonban túlságosan nagy méretű, menopauzán átesett vagy gyermeket már nem tervező nőknél javasolhatják a méheltávolítást is, természetesen a kockázatok és előnyök mérlegelése mellett. Léteznek továbbá modernebb módszerek is, például a mióma-embolizáció, mely a daganatot ellátó erek gátlását jelenti, aminek köszönhetően csökken a mióma mérete is.

Ezt is szeretjük