32 évesen is elkezdődhet a klimax? Ezt érdemes tudni a túl korai menopauzáról
Honnan ismerhetők fel a tünetek, és lehet egyáltalán tenni valamit?

nagykep?cikkid=169198&kep=menopauza1-lead
beauty and style
Top olvasott cikkek

A nők általában a negyvenes életévek végén lépnek a változókorba. Ha a klimax klasszikus tünetei 40 éves kor előtt kezdődnek, akkor van szó korai menopauzáról.

A szerencsésebbek megússzák komolyabb mellékhatások nélkül, sok hölgynek viszont kellemetlen közérzetet okoznak a hormonrendszer változásai a szervezetben.

A normális menopauza jelei

Az általános tünetek a szabálytalan menstruációs ciklussal kezdődnek. A szervezetben csökken a női hormon, az ösztrogén szintje, ez pedig a havi ciklus rendszertelenné válásához, majd megszűnéséhez vezet. A hőhullámok szinte mindenkinél jelentkeznek, eltérő gyakorisággal.

Az ezzel együtt járó fokozott éjszakai izzadás kialvatlansághoz, fáradtsághoz vezet. Az ösztrogénszint csökkenésével a hüvelyváladék természetes termelődése is csökken, így hüvelyszárazság alakulhat ki, ezzel együtt a nemi vágy is csökkenhet. A hormonszint változása a kedélyállapotra is hatással van, ezért a hangulatingadozás is természetes következménye a szimptómáknak.

A korai menopauza hasonló tünetekkel bír

A korai menopauza nem betegség vagy kóros státusz, hanem egy állapot. Tünetei lényegében ugyanazok, mint a normális klimaxéi. Ám csupán szabálytalan menstruáció vagy egyéb hormonális elváltozások miatt nem feltétlenül az idő előtti változókorra kell gondolni. Komplex nőgyógyászati kivizsgálás szükséges ahhoz, hogy kiderüljön, idő előtti klimaxról van-e szó, vagy korai petefészek-elégtelenségről.

A cikk az ajánló után folytatódik

Amennyiben tehát a megváltozott menzesz mellett hőhullámok, csökkent libidó, érzelmi változások és álmatlanság, hüvelyszárazság, illetve bőrszárazság lép fel, érdemes ellenőriztetni az ösztrogén szintjét a szervezetben. Ha a petefészek kevesebb ösztrogént termel, az FSH, vagyis folliculus-stimuláló hormon szintje emelkedni fog, ez tehát a korai menopauza legbiztosabb jele.

Melyek lehetnek az idő előtti klimax okai?

Az idő előtt változást előidézhetik különféle betegségek. Ilyenek a kromoszóma-rendellenességek vagy az autoimmun betegségek, tehát ha a családban ilyesmi fordult elő, az illetőnél van esély a korai hormonális változásokra. A kemoterápia vagy a sugárkezelés is indukálhatja a jelenséget. A genetikának is van szerepe benne, vagyis ha valakinek az édesanyja idő előtt lépett a változókorba, ennek lehetősége fennáll a lányánál is. Ha valaki egyéves próbálkozás után sem tud teherbe esni, érdemes gyanakodni a korai menopauzára is.

Kinél lehet probléma a korai menopauza?

Manapság sok nő a harmincas évei végére tervezi a gyermekszülést, ezért számukra komoly probléma a korai klimax. A menopauza a termékeny évek végét jelenti, így érdemes már időben reagálni, ha a figyelmeztető jelek bármelyike megjelenik.

Ha a menstruáció jellege kezd eltérni a megszokottól, kimarad, vagy akár gyengébb vagy erősebb lesz, javasolt a szakorvostól hormonális laborvizsgálatot kérni. Amennyiben csak nőgyógyászati probléma áll fent, vagy a hormonrendszer egyéb változásai miatt vált rendszertelenné a havi vérzés, hormonpótlással a helyzet normalizálható.

A tünetek enyhítése lehetséges

Mind a korai, mind a normál menopauza esetén lehetőséges széles skálája áll a nők rendelkezésére a tünetek enyhítésére vagy akár teljes megszüntetésére. A gyógyszeres kezeléstől a hormonterápián át az alternatív gyógyászatig sokféle módon lehet csökkenteni a rossz közérzetet, ami a klimaxszal együtt járhat. Az állapotnak vannak hormonmentes terápiás kezelési módszerei is. A korai menopauzát visszafordítani hivatalosan nem lehet, jelenleg csak a tünetek kezelésére van lehetőség.

Nem árt ugyanakkor felhívni a figyelmet a korai klimax és a lelki tényezők összefüggésére, hallottunk ugyanis már olyan esetről nőgyógyásztól, melynek során valaki 32-33 évesen produkálta a korai klimax tüneteit, melyet nem is sikerült visszafordítani évekig, később azonban ismét termékennyé vált a páciens.

Ezt is szeretjük