Hajolj előre, és teszteld, lehet-e szívbetegséged: egyértelmű tünet jelzi
Fél perc alatt megállapíthatod a lehajolós módszerrel, van-e már jelenleg szívproblémád.

lehajol
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az úgynevezett bendopnea, mely az előrehajoláskor jelentkező légszomjat jelenti, a szívproblémák, illetve a szívelégtelenség csupán néhány éve bizonyított tünete, melynek jelentkezése esetén mielőbb orvoshoz kell fordulni.

A tünetre az amerikai egyesült államokbeli UT Southwestern Medical Center kardiológusai hívták fel a figyelmet, elnevezése pedig a kutatásukban komoly szerepet vállaló professzor, dr. Jennifer Thibodeau nevéhez köthető.

A szívbetegség új tünete

Míg korábban nem tulajdonítottak neki olyan nagy jelentőséget, 2014-ben egyértelműen bizonyították, hogy az előrehajolás közben jelentkező légszomj, légzési nehézség, illetve szaporábbá váló légzés a szívbetegségek, illetve a szívelégtelenség tünete lehet.

A lehajolás alatt nem kell feltétlenül tornagyakorlatot érteni, ide tartozik az is, ha valaki beköti a cipőfűzőjét, lehajol megsimogatni egy kutyát, vagy felvenni valamit, amit leejtett. Ha ilyenkor kifulladás jelentkezik, és levegőért kell kapkodni, mielőbb fel kell keresni az orvost. Nem enyhíti a jelenség súlyát az sem, ha mindez torna közben történik, a lehajolás során vagy terhelésre jelentkező légszomj minden esetben vészjelző tünet lehet.

A tünetet bizonyító kutatók kiemelték, hogy a jelenség nem a fokozott kockázatot jelzi, hanem már konkrét tünetnek számít, vagyis arra utal, hogy a szív már nem működik úgy, ahogy kellene, ezért mielőbbi kezelésre van szükség, vagy már diagnosztizált betegség esetén annak javítására, például a gyógyszerezés átállítására.

A cikk az ajánló után folytatódik

A légszomj általában 30 másodpercen belül jelentkezik lehajláskor, de akár már nyolc másodperc alatt megjelenhet, oka pedig az, hogy túl sok folyadék található a testben, ami nyomást gyakorol a keringésre, és ez csak fokozódik lehajolás közben.

Bár a légszomj jelentkezhet más okból is, ha az ember lehajol, például túlsúly, rossz kondíció vagy más betegség miatt, erre fogni semmiképp sem szabad. Mint ahogy az sem zárja ki teljes mértékben a szívproblémák meglétét, ha nem tapasztalod a tünetet - a rendszeres vérnyomásmérés, illetve orvosi kontroll mindig életet menthet.

Ezt is szeretjük