A rákszűrésem eredménye: P3 - Ez azt jelenti, hogy rákos vagyok?

Tanácsos minden évben eljárni szűrésre az orvos szerint.

orvosi vizsgálat
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az évenkénti méhnyakrákszűrés minden nő esetén igen nagy jelentőséggel bír, hiszen a korai stádiumban végzett kezelés a kulcs a teljes gyógyuláshoz. Ehhez viszont rendszeres ellenőrzés javasolt, hogy mihamarabb fény derülhessen az esetleges problémákra.

Azonban sokaknál nagy kérdőjeleket jelent, ha P3-as eredmény áll a papírjukon. Hogy ez pontosan mit is jelent, és van-e ok aggodalomra, arról dr. Hernádi Balázs, a Nőgyógyászai Központ nőgyógyászati onkológusa beszélt.

Aggódjak, ha P3 lett az eredmény?

A méhnyakrákszűrés eredményének értékeléséhez többek között még ma is a P-skálát használják, melynek öt szintjét különböztetik meg. Ez alapján a P1/P2 eredmény egészséges esetben kapható, míg a P4/P5 már rákos elváltozásokra utal. A kettő között létezik a P3-as eredmény, de sokan nincsenek teljesen tisztában azzal, pontosan mit is jelent. Egyszerűen kezelhető állapotot vagy abnormális sejtosztódást?

nőgyógyászati vizsgálat

Éppen a P3-as eredmény teszi alkalmatlanná ezt a régi osztályozást. Hogy pontosan milyen terápiás módszert is kell alkalmazni, az a pontos eredménytől függ, ugyanis a pontos diagnózishoz Bethesda-osztályozásra van szükség. Sokan kétségbeesnek, amint megtudják, hogy P3-as lett a rákszűrés eredménye, de vajon mennyire kell megijedni ilyen érték láttán?

Fontos tisztázni, hogy a P3-as citológiai eredmény nem feltétlenül jelent egyet azzal, hogy valakinek rákos elváltozása van, vagy az azt megelőző állapotban van az illető, azonban pusztán ez alapján ez nem is zárható ki.

- Az érték annyit takar, hogy a minta gyanús, ezért további vizsgálatokat igényel, mivel kóros folyamatok jelenlétére utal. Ez lehet fertőzés, például HPV, gyulladás, akár ezek kapcsán kialakult valamilyen hámeltérés, de a rosszindulatú sejtek jelenléte sem zárható ki - mondja dr. Hernádi Balázs, aki hozzáteszi, hogy a pontosabb diagnózis érdekében a Bethesda-rendszer szerinti értékeket kell figyelembe venni, mely igen fontos a további teendők meghatározásának céljából.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ha a bekeretezett P3 mellett a részletes leírásban LSIL eredmény lesz, az azt jelenti, hogy kis mértékben jelen vannak kóros sejtek, amit okozhat akár gyulladás is. Itt már szükség van kezelésre, és a vizsgálat ismétlése mindenképpen indokolt, valamint HPV-tipizálás is szükséges lehet. Rosszabb az az eset, amikor a P3 mellett HSIL áll: ez súlyosabb fokú hámelváltozást takar, és, ha magas kockázatú HPV-fertőzés - HR-HPV - igazolódik, az konizációt - méhnyak-kúpkimetszést - tesz indokolttá. 

A P3-as eredmény még nem minden esetben ad okot komoly aggodalomra, hiszen meglehet, hogy a csupán immunerősítő, gyulladásgátló, antibiotikumos, HPV elleni kezelés önmagában is elég. Természetesen mindenekelőtt az eredmény pontosítása szükséges. Utána a vizsgálatot meg kell ismételni, amennyiben viszont ismét LSIL/HSIL az eredmény, úgy a méhnyak kúp alakú kimetszésére van szükség, melyet szövettani elemzésre küldenek. Ez diagnosztikus és terápiás jellegű is lehet egyszerre. Hogy mi a további teendő, arról a szakorvos, esetleg egy nőgyógyász-onkológus dönt az ilyenkor sűrűbben végzett vizsgálatok eredményének függvényében. Ez lehet újbóli kimetszés, de sajnos akár a teljes méh eltávolítása is.

Ezt is szeretjük