Puffadás és hátfájás is jelezheti: a petefészekrák 4 korai tünete

A petefészekrák nehezen felismerhető korai stádiumban, de néhány kellemetlen tünet utal rá.

gyomoreges-ehgyomor-gyomorfajas-hasfajas

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A petefészekrák túlélési aránya korai felismerés esetén magas, ám a női anatómiai sajátosságok, így a medence szélessége miatt a daganat növekedését nem könnyű idejében észrevenni. A hasi és hüvelyi ultrahangvizsgálat, illetve a tünetek ismerete ezért akár életmentő is lehet.

Pontosan diagnosztikai nehézségei miatt a petefészekrák a világon az ötödik legtöbb halálesettel járó daganattípus a nők körében. A betegség túlnyomórészt a szerv hámsejtjeiből ered. Dr. Rebecca Brightman, a Mount Sinai kórház klinikai professzora szerint a nők számára ezért nagyon fontos testük jelzéseire hallgatni: a legfontosabb, hogy felismerjék, ha szervezetük korábbi működésében érezhető, rendellenes változás történt, és ennek eredetét keressék meg orvosi segítséggel. Néhány általános tünet figyelmességre int, különösen, ha addig nem volt jellemző.

Puffadás, feszítő érzés

A puffadás, hasi diszkomfortérzés, hasfájás számos betegség tünete lehet, így a gyulladásos eredetű bélbetegségeket, gyomor-bélhurutot, ételérzékenységet, az emésztőenzimek hiányát is jelezheti, sőt, nem szervi eredetű hasfájás is létezik, hozzájárulhat többek között az irritábilis bél szindróma vagy a stressz.

A kellemetlen tünet gyakorisága ellenére kivizsgálást tesz indokolttá, a probléma eredetének gyógyításával sokszor megszüntethető az emésztészavar is. A felfúvódást a petefészekrák első tünetei között is számontartják. 

A Health magazinnak két nő számolt be a diagnózis előtti panaszairól: egy Ashley néven nyilatkozó 29 éves lány a menstruációját és az egészségtelen étrendet hozta összefüggésbe a felfúvódással, ám az nem akart elmúlni, míg végül néhány hónap alatt hatalmasra nőtt a daganata, ami azonnali műtétet tett szükségessé. Az 55 éves Sheryl nevű nő pedig az öregedés korai jeleinek gondolta az állandó hasfeszülést. A folyadékgyülemtől néhány hónap múlva már képtelen volt felhúzni a sliccét, amikor orvosi segítséget kért. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Ajándékozz szakácskönyvet karácsonyra!

Egy könyvvel nem csak tárgyat ajándékozol, hanem élményt is. 

Mentes Anyu szakácskönyveiből készített ételek lehetőséget adnak új ízek felfedezésére és kipróbálására. Különleges étrendet követőknek, vagy kísérletezni vágyóknak a Mentes Anyu könyvcsomag tökéletes meglepetés lehet. 

Ha idén valami igazán hasznosat ajándékoznál az egészség jegyében, kattints ide. MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Promóció

Hirtelen jóllakottságérzet

A petefészekrák nemcsak az emésztési zavarok útján ad hírt magáról, de a gyors és gyakori jóllakottságérzet, az étvágytalanság is árulkodó tünet. A magazinnak a 32 éves Kimberly Singleton mesélte el, hogy a változás ott lett szembetűnő, amikor egyik napról a másikra csak fél adag ételeket tudott jóízűen megenni. 

A hasi panaszok sokszor együtt járnak az egyre látványosabb mértékű fogyással is, és a menstruációs fájdalomhoz hasonló alhasi görcsök, a székrekedés, a gyomorégés vagy más emésztőrendszeri problémák sem ritkák.

Hátfájás

Az orvosok mellett a Health magazinnak tüneteikről beszámoló nők is gyakori jelként említették az erős hátfájást. A petefészekrákkal diagnosztizált Sheryl és Kimberly egyöntetűen olyan fájdalmat említettek, különösen az alsó háti szakaszban, amely az egész napi tevékenységüket megszakította és ellehetetlenítette: még az ülés és az alvás is gondot okozott számukra, szinte cukorkaként kapkodták be a gyógyszereket az enyhülés reményében, mire orvosaik felállították a diagnózist. 

Bár a hátfájás sem ritka, és számos betegséget jelezhet, érdemes ilyenkor hasi ultrahangot kérni az orvostól, főként, ha újonnan lép fel, és nem fizikai erőltetést követ, mivel akár a medencében felhalmozódó folyadék és a daganat terjedése is okozhatja a hát nyomó fájdalmát.

Gyakori vizelési inger

A korábban nem érzett, fokozott vizelési inger figyelmeztető jel, hogy valami nincs rendben a hasüregi szervek működésével. Sokszor pusztán felfázás, pontosabban bakteriális húgyúti fertőzés, esetleg gombafertőzés áll a háttérben, de a medencei szervek gyulladását és akár petefészekrákot is megmutathat.

A Kimberly nevű nyilatkozó a magazinnak elmondta, nagyjából 30 percenként újra és újra késztetést érzett a mosdó felkeresésére, ám a legtöbbször nem tudott ténylegesen vizeletet üríteni, vagy csak néhány cseppet sikerült kipréselnie magából. Egy Alicia nevű nő fertőzésnek hitte a panaszokat, és még gyógyszerrel is megpróbálta kezelni magát - sikertelenül. A tünet azért lép fel, mivel a húgyutakra nyomást gyakorol a közelében növekedő daganat.

Későbbi stádiumban fellépő tünetek

A petefészek-daganat későbbi stádiumában vérzés is jelentkezhet, amely a menstruációs vérre emlékeztethet, ám azon felül lép fel. Az 53 éves, menopauzán átesett Sheryl Newman kilenc hónappal az utolsó menzesze után lett figyelmes újra egy vérzésre, melynek hatására azonnal érezte, hogy valami nincs rendben. 

Negyedik stádiumú rákot diagnosztizáltak nála. Ez a tünet ritka, és inkább a stromális, kötőszöveti eredetű ráknál lép fel, amely ösztrogént termel, és szabálytalan vérzést indít el.

A nehézlégzés ugyancsak késői stádiumban előforduló jel, sokszor már a harmadik-negyedik szakaszban jelentkezik, amikor a tüdőt nyomja a daganat. A panasz fekvő helyzetben felerősödik.

15-20 perc alatt megvan egy hasi ultrahang

Hasi panaszok esetén a legfontosabb a háziorvos, illetőleg egy gasztroenterológus felkeresése, aki hasi és kismedencei ultrahangvizsgálatot rendelhet el. Ez egyszerű, teljesen fájdalommentes vizsgálat, ám van néhány szabály, amire figyelni kell előtte.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük