Haspuffadás is jelezheti a daganatot: a petefészekrák 5 gyakori tünete, amin sokan átsiklanak

Mindennapos jelek hívhatják fel a figyelmet a petefészekrákra.

Petefészekrák gyakori tünetei
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ha van nőgyógyászati daganat, amire figyelni kell, az a petefészekrák. Igen veszélyes és gyakori, sokszínű nőgyógyászati ráktípus, amelyet csendes gyilkosnak is neveznek, mivel nincsenek túlzottan jellegzetes és figyelemfelkeltő tünetei.

Vannak azonban olyan jelek, melyek felvethetik a gyanút - ezeket dr. Hernádi Balázs, a Nőgyógyászati Központ daganatokkal is foglalkozó nőgyógyásza ismertette. 

Petefészekrák gyakori tünetei

Petefészekrákról akkor beszélünk, amikor a petefészek abnormális sejtjei kontrollálatlan módon növekedni és osztódni kezdenek, míg végül daganatot képeznek. Ezen ráktípus általában áttétes tumor, vagyis máshonnan indul ki - a petevezető a kiindulási szerv. Ha nem észlelik idejében, a rákos sejtek onnan fokozatosan beszövik a környező szöveteket, és átterjed a test más területeire. Sajnos igen gyors progressziót mutat, nagyon hamar ad áttéteket.

A petefészekráknak különböző típusai vannak, attól függően, hogy a daganat milyen típusú sejtben kezdődött. A petefészkekben előforduló rosszindulatú daganatok többsége (kb. 95%) a csírahámból ered. Kialakulásának kockázata növekszik az életkor előrehaladtával, és leggyakrabban klimax után fedezik fel.

A National Ovarian Cancer Coalition jelentése szerint 78 nőből egynél diagnosztizálnak petefészekrákot élete során. Ha a petefészekrákot korán észlelik, még mielőtt a petefészkeken túlra terjedne, nagy a túlélés esélye - azonban sajnos legtöbbször túl későn veszik észre. A petefészekrák korai felismerése csak minden ötödik esetben fordul elő, pedig az American Cancer Society szerint a korai stádiumú petefészekrák ötéves túlélési aránya 93-98 százalék körüli.

Gyakran nem tulajdonítanak figyelmet a jeleknek

Ha valakinek a családjában vastagbél-, emlő-, esetleg petefészekrák akár együttesen fordult elő, nagy jelentőséggel bír a magas kockázati tényező ismerete. Korai stádiumában a petefészekrák nem mutathat észrevehető jeleket, könnyen összekeverhető, bagatellizálható. Amikor a tünetek jelentkeznek, ezek gyakran más, általában olyan gyakoribb állapotokat gyanítanak, mint az irritábilisbél-szindróma (IBS) és a húgyúti fertőzések (UTI). Messze több esetben ez a háttérben szereplő ok. Emiatt sajnos sokaknak már áttétes a petefészek-daganata a felismeréskor. Ez végső soron csökkentheti az ilyen típusú rák túlélési arányát.

A leggyakoribb jelek a következők:

Haspuffadás: a puffadás a leggyakoribb tünet a petefészekrákos betegeknél. Természetes lehet, ha puffadást érez nagyobb lakmározás után vagy a havi ciklusa körül, de a folyamatos puffadás, amely akár három hétig is mindennap fennáll, már nem tekinthető normálisnak. A puffadás oka ilyenkor gyakran összefügg a folyadék felhalmozódásával a hasban. Ez főleg a hasi vérellátás és a szervezet folyadékelvezető képességének megváltozása miatt következik be, általában 40 feletti életkorban.

Alhasi/deráktáji fájdalom: a petefészekrák gyomor-bélrendszeri tüneteket is okozhat, beleértve a székrekedést, görcsöket és hasi fájdalmat. Igen könnyű mással összekeverni, ám ha több hete fennáll, ráadásul más tünetek is csatlakoznak hozzá, már jelzésértékű lehet. A petefészekrákos nők körülbelül 39 százaléka tapasztal hasi fájdalmat. A fájdalom érzése személyenként változhat: vannak, akik erős nyomásról számolnak be, mintha belülről szorítanák, másoknak olyan, mint a menstruációs görcs. Ahogy a daganat(ok) nőnek, nyomást gyakorolhatnak a test más részeire, beleértve a beleket, a hólyagot, a végbelet és a gerincet, állandósult fájdalmat okozva.

Állandó fáradtság: a rákos megbetegedések gyakran okoznak krónikus fáradtságot, melynek hátterében általában a daganat kiváltotta vashiány, vérszegénység áll. De hogyan lesz étvágytalan a petefészek-daganatos páciens? Az érintett szervek (hashártya, bél, azaz a tápcsatorna elemei elsősorban) megváltozott működése a felelős.

Fogyás: az étrend vagy a testmozgás változtatása nélkül felmerül a rosszindulatú daganat kockázata, ha rövid időn belül jelentősebb súlytól szabadul meg.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Rendellenes hüvelyi vérzés vagy folyás: szinte az összes nőgyógyászati daganatnál megjelenik, ám gyakran fertőzésre utal, amely könnyen kezelhető. Ha közösülés során lép fel vérzés, azért okolható hüvelyszárazság és fertőzés is, ám daganatra is felhívhatja a figyelmet, a magas kockázatúak külön figyelmébe! Ha valaki menopauza után tapasztal vérzést, mindenképp gyanakodnia kell a rosszindulatú daganatra.

Diagnózis után azonnali kezelés szükséges

- Amennyiben felmerül a petefészekrák gyanúja, vagy ha a családjában előfordult már a daganat, úgy a hüvelyi ultrahangon túl szükség van vérvizsgálatra, beleértve olyan tumormarkereket, mint az Ca-125,  HE-4, ROMA index CEA, és AFP RRG, valamint képalkotó vizsgálatokra is (mellkas, has és kismedencei un. Staging CT/MRI) - mondja dr. Hernádi Balázs, a Nőgyógyászati Központ daganatokkal is foglalkozó nőgyógyásza.

Az emlők ellenőrzése sem maradhat el. Ha kiderül, hogy valóban petefészekrák áll a háttérben, úgy műtéti kezelés (R0) indokolt, melynek során legtöbbször eltávolításra kerül a méh is és a petefészkek/vezetékek mellett minden érintett terület. Az előrehaladott petefészekdaganat műtétje gyakran hosszadalmas, mert a műtét státus quója a daganatmentesre operálása (R0). Aki erre nem képes, ilyen műtétet ne végezzen - mondja a nőgyógyász. Ezenkívül kemoterápiára, célzottan daganatellenes gyógyszeres kezelésre is szükség van, akár még a műtét előtt is. 

A recidiva a daganat újbóli megjelenése, akár máshol a szervezetben. Ez az áttét, ami speciális target alkalmazásával is kezelhető az onkológiai centrumokban Magyarországon. Emellett kombinált műtéti és kemoterápiás kezelés is rendelkezésre áll azok számára, akiknél már nincs daganatellenes más kezelései lehetőség.

- Sajnos nagyon rossz hatásfokkal ismerjük fel időben, még ma is, de ha évente elmegy valaki szűrésre panaszmentesen is, figyel a tüneteire, ilyenkor a megtalált daganat egy jó kilátásokat biztosító kezelési stratégia mellett gyógyítható - tette hozzá végül dr. Hernádi Balázs.

5 dolog, ami növeli a méhpolip kialakulásának rizikóját

A méhpolip egyfajta kitüremkedés, amely a méh nyálkahártyája, az endometrium mentén alakul ki. Kapcsolódhat oda vékony szárral, de anélkül is. Átlagosan ezek a polipok kevesebb mint egycentisek, ám lehetnek akár golflabdaméretűek is.

5 dolog, ami növeli a méhpolip kialakulásának rizikóját: alhasi fájdalom és hüvelyi folyás is felhívhatja rá a figyelmet

A méhpolip gyakran tünetmentes, ám olykor bizonyos jelek felhívhatják rá a figyelmet. Bár a legtöbbször jóindulatú az elváltozás, rákos sejteket is tartalmazhat.

Elolvasom

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük