Nőgyógyászati daganat, ami tünetmentesen is jelen lehet: így csökkenthető a mióma rizikója

A mióma kialakulása elleni teendőkről szülész-nőgyógyász szakorvos beszélt.

Mióma kialakulása ellen
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Egy daganat - még ha jóindulatú is, mindenképpen riadalmat kelt. Ez abban az esetben is igaz, ha az orvosunk biztosít róla, hogy egy jóindulatú sejttömegről van szó, mely a reproduktív korú nők mintegy 80%-ánál jelentkezik.

A mióma azonban nem csak egy olyan probléma, melyről tudjuk, hogy jelen van, komoly fájdalmat és stresszt is okozhat a nőknek. Kialakulása ellen azonban sokat lehet tenni, a témában dr. Angyal Géza szülész-nőgyógyász van a ratkotunde.hu segítségére.

A mióma kialakulása

A mióma egy jóindulatú miometrium daganat, mely sajnos elképesztően gyakori. Azon nők körében, akik abban a korban vannak, amikor a gyermekszülésre lehetőségük van, 80%-ot érint. A mióma tünetmentesen is jelen lehet, de sajnos akár komoly problémákat is kiválthat. 

GettyImages-1285501398

Ez azt jelenti, hogy a mióma igen komoly fájdalmat, alhasi görcsöket és kínzó menstruációt képes okozni. Fontos tisztázni, hogy a mióma jelenléte nem zárja ki a terhesség létrejöttét, ugyanakkor lényegesen növeli a problémák kialakulásának kockázatát. Ezek közt szerepel a koraszülés, a lepényleválás, az idő előtti burokrepedés és a súlyos mértékű postpartum vérzés kialakulásának lehetősége is.

A mióma lelki oldala

A Johns Hopkins Medicine kutatói 57 klinikai vizsgálat adatai alapján arra a következtetésre jutottak, hogy a mióma a nőket nagymértékben képes megterhelni mentálisan is, ráadásul a szociális képességek és lehetőségek jelentős csorbulását is hozhatja magával. A mióma testi tünetei a komoly fájdalom révén ronthatják az életminőséget, mentális terhelése pedig további betegségek kialakulásában is szerepet játszhat - ideértve a szociális fóbiák kialakulását, de a stressz nyomán kialakuló tápanyaghiányos állapotokat és azokkal érkező betegségeket is.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Gyógyítás kontra megelőzés

- A miómát abban az esetben, ha panaszokat okoz, kezelni kell. Ez történhet gyógyszeresen, de ez nem hoz végleges megoldást, sokkal inkább a műtéti beavatkozás előtt szokták alkalmazni, mivel a mióma műtétileg távolítható el - mondja dr. Angyal Géza.

Ennek a betegségnek az esetében is igaz, hogy a megelőzés hozhat igazi könnyebbséget. A mióma kialakulásának pontos oka nem ismert, ám tény, hogy létrejöttében jelentős szerepe van a tápanyaghiányos állapotoknak, illetve az azokból kiinduló hormonális problémáknak. Ennek megfelelően az egészséges életmód és a tápanyagpótlás sokat tehet a mióma elkerülése érdekében.

GettyImages-483635029

Napjainkban sajnos pusztán étkezéssel bevinni a szükséges tápanyagokat még kiegyensúlyozott, egészséges étkezés mellett is nehéz, hiszen a stressz, a légszennyezés és sok más romboló hatás is éri a szervezetünket, aminek kivédése többletenergiát igényel. Ehhez pedig több tápanyag is kell, amit ha a szervezet nem kap meg, kialakulhat a tápanyaghiányos állapot, mely később betegséggé is fajulhat. Érzékeltetésképpen: ma a világon nagyjából minden negyedik ember, mintegy 2 milliárd személy küszködik valamilyen tápanyaghiányos állapottal, és zömmel a fejlett országok lakóiról van szó.

A tápanyagpótlás eszköze egy jó vitaminkészítmény lehet, mely alapvetően komplex, azaz sok összetevőt tartalmaz. Ez lehetővé teszi, hogy az egyes anyagok segítsenek másoknak a hasznosulásban. A komplexitás mellett a szerves kötések alkalmazása kiemelten fontos, hiszen ezeknél az anyagok hasznosulása akár 80%-kal is jobb lehet. 

10 gyógynövénytea női bajokra

A menstruációs panaszok és a stressz ellen gyógynövényteákkal is fel lehet venni a harcot.

10 gyógynövénytea női bajokra: rendezik a ciklust, csökkentik a menstruációs fájdalmat

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük