Tünetek menopauza után, amiket komolyan kell venni: a hüvelyi folyás és a viszketés is problémáról árulkodhat

Számos olyan tünet jelentkezhet a nőknél menopauza után, amivel fontos orvoshoz fordulni.

menopauza-tünetek3
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A menopauza óriási változásokat idéz elő a női hormonrendszerben, melynek hatására több furcsa és zavaró tünet jelentkezhet. Viszont vannak olyan problémák, melyekkel jobb orvoshoz fordulni, mivel kezelést igényelhetnek.

Hogy milyen panaszokat érdemes klimax után komolyan venni, arról dr. Hetényi Gábor, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza adott bővebb tájékoztatást.

Tünetek, amikre fontos odafigyelni

Fontos tudni, hogy a klimax nem egyik napról a másikra történik, hanem hosszú éveket ölel fel. Három szakaszra bontható: premenopauza, perimenopauza, majd maga a menopauza (melyeket a posztmenopauza követ). Mindegyik szakasz más-más hormonális változásokkal jár. Először csak a progeszteron szintje csökken, majd az ösztrogéné is. Természetesen ez komoly hatást gyakorol a menstruációs ciklusra is, ám ez nem jelenti azt, hogy hirtelen meg is szűnik.

menopauza-tünetek1
Fotó: Bsip / Getty Images Hungary

Eleinte rendszertelenné válik, kimaradhat egy-egy hónap, később akár több is. Valódi klimaxról akkor beszélünk, ha már egy éve nem jelentkezett vérzés. Előtte természetesnek számít, ha olykor menstruációt tapasztalunk. Azt viszont nagyon komolyan kell venni, ha a menopauza után lép fel hüvelyi vérzés, ugyanis az daganatra, sőt, rosszindulatú folyamatokra is utalhat, így ekkor mindenképp javasolt nőgyógyász felkeresése.

A cikk az ajánló után folytatódik

A folyást, viszketést, égő érzést is komolyan kell venni, hiszen ezek mind hüvelyfertőzésre utaló jelek. A hormonális változások miatt klimax után ez nagyobb eséllyel fordul elő, mivel ahogy csökken az ösztrogénszint, úgy változik a lactobacillusok mennyisége és a hüvely pH-ja is. Ez pedig jelentősen növeli az intimfertőzések esélyét. Megoldást jelenthet a lactobacillus-helyreállító kúra, ám ha az nem bizonyul elegendőnek, és a probléma vissza-visszatér, úgy ösztrogénpótlás javasolt - mondja dr. Hetényi Gábor, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza.

A fájdalmas együttlétek is árulkodók lehetnek

Szintén a hormonális változásoknak tudható be a libidó csökkenése, hüvelyi atrófia (a hüvelyi nyálkahártya elvékonyodása), valamint a hüvelyszárazság is. Ezek miatt az intim együttlétek fájdalmasak, kellemetlenek lehetnek, ráadásul így könnyebben keletkeznek apróbb sérülések is a hüvely belsejében, ami még inkább elősegíti a fertőzések fellépését. Síkosítóval, ösztrogéntartalmú hüvelykúpokkal, tablettákkal orvosolható a probléma.

menopauza-tünetek2
Fotó: Monkey Business Images / Getty Images Hungary

Az alhasi fájdalom a menopauzától függetlenül igen gyakori tünet, mely számtalan problémára utalhat - ezek közt vannak banálisak és igen komolyak is, ezért mindenképp kivizsgálást igényel, főleg, ha erős a fájdalom, és nem múlik. Mivel többek között nőgyógyászati probléma is állhat a hátterében, célszerű nőgyógyász szakorvost is felkeresni, hiszen olyan zavarok is generálhatják a fájdalmat, mint a mióma, ciszta, sőt akár petefészekrák is (ez főleg a klimax után sújtja a nőket, így jobb vigyázni).

Csökkenti a változókori panaszokat ez a 9 növény

Menopauza idején nagyon javasoltak a következő fitoösztrogén-tartalmú, gyógyhatású növények.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük