Stabilizálják a hormonrendszert, csökkentik a változókori panaszokat: 9 növény, ami fitoösztrogéneket tartalmaz

Menopauza idején nagyon javasoltak a következő fitoösztrogén-tartalmú, gyógyhatású növények.

komlotea
beauty and style
Top olvasott cikkek

A klimax hormonális változásai hosszú éveken át tarthatnak, melyek során panaszmentes és emberpróbáló időszakok hullámvasútszerűen követik egymást, ám a legtöbb nőnek szembesülnie kell a menopauza nehézségeivel. A hormonrendszer felborulása egy sor változást előidézhet.

A hormonális változások jóval a menstruáció elmaradása előtt kezdődnek. A premenopauza időszakában már kissé csökken a progeszteronszint, ám ez még akár tünetmentesen is megélhető, később a perimenopauza időszakára már menstruációs zavarok, kimaradó vérzés, érzékeny mell, hüvelyszárazság, csökkent libidó, hőhullámok hívják fel a figyelmet, majd a posztmenopauza időszakában billen újra helyre az egyensúly alacsonyabb ösztrogénszinttel.

Növények a perimenopauza időszakára

A perimenopauza idején az életmód, az étrend és egyes gyógynövények is segíthetnek a panaszok, hőhullámok enyhítésében. Egyes növényekben ösztrogénszerű hatással rendelkező összetevők, úgynevezett fitoösztrogének, például izoflavonok, lignánok találhatók - írja dr. Esche-Belke Susanne és dr. Kirschner-Brouns Suzann Nők a változókor küszöbén - A hormonális egyensúly titkai című könyvében. Az egészséges bélflóra fenntartása is lényeges a fitoösztrogének megfelelő hasznosulásához.

szoja-ok
Fotó: artparadigm / Getty Images Hungary

Szója

A szója izoflavonokat tartalmaz, melyek az ösztrogénreceptorokra kötődve megvédik a sejteket a túlzott növekedéstől, az anyag egyes származékai pedig a gyulladásokat is csökkenthetik. Hatékonyak az érrendszeri változások ellen, javítják az agyi vérkeringést és az alvást is. A Deutsche Gesellschaft für Gynäkologie und Geburtshilfe - DGGG - a változókor tüneteinek kezelésére, a hőhullámok csökkentésére is ajánlja a szójakészítményeket. A szervezetnek legalább 30-60 milligramm izoflavon bevitele szükséges. Az étrendi pótlás esetén érdemes a biotermékeket választani.

Vörös ginszeng

A vörös ginszeng gyökerét Ázsia több országában a „mindent gyógyító gyökérnek” és a hosszú élet titkának tartják. A változókorban a hőhullámokat, a fáradtságot, az alvászavarokat és a depresszív hangulatot is enyhítheti, akár étrend-kiegészítő, kivonat, de tea formájában is alkalmazható.

Komló

A komló gyógynövényként alvászavarok, nyugtalanság, szorongás esetén is bevethető, álmatlanság elleni teakeverékek, kapszulák egyik hatásos összetevője. A növény továbbá hajerősítő hatással bír, és száraz nyálkahártyák ellen is bevethető.

Orvosi macskagyökér

Az orvosi macskagyökér szorongás, nyugtalanság, álmatlanság esetén gyakran bevetett gyógynövény teaként és nyugtató gyógykészítmények összetevőjeként. A tüneteket az ösztrogénhiány is előidézheti, ezért hasznos perimenopauza idején is.

A cikk az ajánló után folytatódik

Barátcserje

A barátcserje a hormonális egyensúly felborulása esetén hasznos gyógynövény, menstruációs panaszok esetén is bevethető. Hatékonyan stimulálja az agyalapi mirigyet és a dopaminreceptorokat, elősegíti a peteérést is stimuláló luteinizáló hormon felszabadítását, a progeszterontermelést, a ciklus szabályozását, a PMS-t enyhíti, csökkenti az étvágyat, nyugodt alvást biztosít. 

Fürtös poloskavész

A fürtös poloskavész enyhíti a hőhullámokat, a hangulatingadozást, de száraz nyálkahártyákra is bevethető. Gyógyteákban, kapszulaként is bevihető a szervezetbe.

Orbáncfű

Az orbáncfű hangulatingadozás, enyhe depressziós tünetek, szorongás esetén közkedvelt gyógynövény, hangulatjavító hatása tudományosan igazolt. Antidepresszánsok mellett nem javasolt, súlyosabb depressziós tünetek esetén pedig nem elegendő, orvosi segítségre van szükség.

Maca

A macát mostanában a szuperélelmiszerek között tartják számon, mely libidóproblémák esetén is segíthet. A dél-amerikai növény növeli az energiát, csökkenti a stresszt, koncentrációs és alvászavarok, valamint hőhullámok esetén is bevethető.

Lenmag

A lignán fitoösztrogéneket tartalmazó lenmag rendszeres fogyasztása rosttartalma miatt is megfontolandó, de számos egészségügyi előnnyel is bír. Akár joghurtokba, turmixokba is keverhető, de lisztként, olajként is hasznos.

A könyv szerzői továbbá felhívták a figyelmet arra is, hogy a D-vitamin pótlása is enyhítheti a panaszokat, többek között bizonyítottan erősíti az immunrendszert, valamint a kalcium-anyagcsere serkentése révén a csontozatot is.

Cikkünk Dr. Esche-Belke - Dr. Kirschner-Brouns Nők a változókor küszöbén - A hormonális egyensúly titkai című kötete alapján készült.

szakacskonyv

A változókor nem a világ vége, hanem új lehetőségek kezdete!

Depresszió, ízületi fájdalom, migrén, hangulatingadozás, szapora szívverés, hőhullám, súlygyarapodás - ezek a kényelmetlen és sokszor súlyos tünetek gyakran jelentkeznek a negyven feletti nőknél. Az orvostudomány válasza egyértelmű: a változókor előfutárának tekinthető jelenségek hormonális eredetűek, és már a negyvenes éveik elején pokollá tehetik a nők hétköznapjait. Sajnos nem mindig kezelik megfelelően a problémát: nem ismerik fel az okokat, vagy elvárják a nőktől, hogy ,,éljenek együtt" a hormonváltozással.

A legújabb tudományos ismeretek alapján a szerzők új módszereket mutatnak be: segítségül hívják az epigenetika, a stresszkezelés, a mikrobiom-kutatás és a gyógyító táplálkozás eredményeit, hogy az életük középső harmadában járó nők megtalálják az egyensúlyt, és csökkentsék a menopauza hullámvasúthoz hasonlítható kellemetlen testi és lelki tüneteit.


Kiadja a Partvonal Könyvkiadó.

Ára 3699 forint.

D-vitamin-pótlás természetesen

A D-vitamin pótlásának legjobb módja a napfényen töltött idő, ám ősszel és télen erre kevesebb lehetőség van. A vitaminkapszulák mellett az étrendi tudatosság is sokat nyomhat a latban ilyenkor.

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük