Így lehet felkészülni az első nőgyógyászati vizsgálatra: szakorvos beszélt a pontos menetéről

Az első nőgyógyászati vizsgálat ijesztő lehet a tinédzserek számára, érdemes lehet pár dolgot előre átbeszélni velük.

orvos-paciens-nogyogyasz
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Minden szülő életében elérkezik a pillanat, amikor szembesül a ténnyel, hogy lánya nővé érett, és esedékessé válik az első nőgyógyászati vizsgálat. Erre általában 14 és 16 éves kor között kerül sor, de belső vizsgálatokra csak akkor van szükség, amikor a tinédzser szexuálisan aktívvá válik, vagy nőgyógyászati jellegű panaszok esetén.

A nőgyógyász felkeresése előtt tanácsos felkészíteni a kamaszt a vizsgálatra, és megbeszélni vele kérdéseit, esetleges félelmeit és panaszait. Dr. Fényi Anett, a Budai Egészségközpont nőgyógyász szakorvosa összefoglalja, mire számíthatnak a legelső látogatás során a fiatalok és azok a nők, akik nem vettek még részt nőgyógyászati kivizsgáláson.

Hogyan lehet felkészülni a vizsgálatra?

A gyermek valószínűleg attól tart a leginkább, hogy a nőgyógyászati kivizsgálás kellemetlen lesz, ezért fontos előzetesen beszélgetni vele a témáról, elmondani, mi fog történni az orvosnál, biztatni, hogy kérdezzen, és segíteni eloszlatni a félelmeit. Meg kell nyugtatni, hogy a vizsgálat nem fájdalmas, de kellemetlennek érezheti. Bátorítsuk, hogy ha kényelmetlenül érzi magát, jelezze a doktor felé, kérdezzen az orvostól is, és nyugtassuk meg, hogy a vizsgálatot bármikor visszautasíthatja.

Célszerű előre összeírni a felmerült problémákat és kérdéseket, hiszen az orvosnál mindenki zavarban lehet. Érdemes előzetesen a fogamzásgátlásról is beszélni, a téves információk nem kívánt terhességhez vezethetnek. Ajánlott készülni menzesznaptárral is akár papíron, akár applikációban. Emellett gyűjtsd össze a korábbi betegségeket, műtéteket, gyógyszerérzékenységet és a családban előforduló örökletes betegségeket is, mint a trombózis, emlődaganat, petefészekdaganat, cukorbetegség, felszívódási zavarok, pajzsmirigybetegség. Öltözködés szempontjából praktikus szoknyában, ruhában vagy hosszabb pólóban érkezni a vizsgálatra. Ajánlott az olyan cipő, amiből könnyű kibújni, illetve könnyű visszavenni.

Miből áll a vizsgálat?

Fontos, hogy a nőgyógyászati vizsgálat előtt ki kell üríteni a húgyhólyagot. A vizsgálat - természetesen felöltözve - beszélgetéssel kezdődik, melynek során az orvos tájékozódik a családban és a páciensnél előfordult betegségekről, gyógyszerérzékenységről, az utolsó menzesz idejéről és az esetleges jelenlegi panaszokról. A nőgyógyász rákérdez a szexuális szokásokra, beszél a különféle fogamzásgátlási módszerekről és a biztonságos nemi életről.

A cikk az ajánló után folytatódik

A higiéniával kapcsolatban számos téves elképzelés kering a fiatalok között, ám sok kellemetlenséget meg lehet előzni helyes tisztálkodással és a megfelelő fehérnemű kiválasztásával, ezért ez is szóba kerül az első konzultáció alkalmával. A tinédzser részéről nélkülözhetetlen az őszinteség, hiszen technikailag más módszert kell választani a vizsgálathoz szüzesség esetén, illetve amennyiben már volt közösülés. Tudatosítsuk a gyermekben, hogy nincs rossz kérdés, bátran kérdezzen, és nyíltan beszéljen mindenről.

A kérdéseket követően a szakorvos egy általános vizsgálatot végez el, melynek menetét részletesen ismerteti. Ezután kell levetkőzni, majd felfeküdni a vizsgálóágyra. Nagyon fontos, hogy a páciens, amennyire tudja, lazítsa el magát a vizsgálat alatt, mert az így teljesen fájdalommentes. Azoknál, akik már éltek nemi életet, hüvelytükörrel méhszájvizsgálatot, bimanuális (két kézzel végzett) vizsgálatot és hüvelyi ultrahangot végez az orvos. Szűz lányok esetében hüvelyi vizsgálat nem végezhető, az ultrahangvizsgálat a hason át történik, ezért a vizsgálat előtt egy órával szükséges egy liter folyadékot inni. Bizonyos esetekben az orvos az emlőket is ellenőrzi, például emlőben tapintott eltérés esetén. 

Van, akit megnyugtat a szülői jelenlét a teljes konzultáció során, de van, akit kifejezetten zavar, és jobban megnyílik, ha négyszemközt beszélhet az orvossal. Az is előfordulhat, hogy a gyerek csak a beszélgetés idejére igényli a szülő jelenlétét, a vizsgálat alatt viszont örülne, ha a váróban lenne a szülő. Amennyiben még kiskorú a gyerek, fontos, hogy a vizsgálat végén minden esetben a szülővel közösen kell átbeszélni a lehetséges problémákat, teendőket.

Mikor kell mindenképpen nőgyógyászhoz fordulni?

Panasz esetén - például amennyiben a gyermek folyást, foltot észlel a fehérneműn -, életkortól függetlenül minél hamarabb javasolt nőgyógyász felkeresése. A menzesz, ha nem is napra pontosan, de általában négyhetente jelentkezik, ettől eltérő esetben, vagy alhasi fájdalom, görcsös menstruáció esetén menzesznaptárral ajánlott felkeresni a szakorvost. Az emlőben tapintott csomó esetén szintén nőgyógyászati vizsgálat szükséges.

Tapintható csomók a mellben

A nőgyógyász mindenkit a folyamatos önvizsgálatra buzdít, de segítségével a különböző csomók közti különbséget is megismerhetjük.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük