Tapintható csomók a mellben: nem minden esetben kell daganatra gondolni
A nőgyógyász mindenkit a folyamatos önvizsgálatra buzdít, de segítségével a különböző csomók közti különbséget is megismerhetjük.

mell-onvizsgalat3
beauty and style
Top olvasott cikkek

A nők igen gyakran tapinthatnak göböket, csomókat a mellükben, amelyek többnyire teljesen ártalmatlanok.

Azonban dr. Hernádi Balázs, a Nőgyógyászati Központ szakorvosa szerint jobb félni, mint megijedni: az önvizsgálat és gyanús esetben a nőgyógyászati vizsgálat elengedhetetlen.

A változást ellenőriztetni kell

- Szerencsés esetben a hölgyek havonta legalább egyszer áttapintják és megtekintik az emlőjüket. Amennyiben ilyenkor olyasmit találnak, amit eddig nem érzékeltek, vagy egy korábban is meglévő göb megváltozik, minden esetben érdemes szakemberhez fordulni, még akár jelen helyzetben is, hiszen a késlekedés nélküli korai felismerés akár életet menthet. A legtöbb csomó azonban jóindulatú elváltozásként jelentkezik - ismerteti dr. Hernádi Balázs, a Nőgyógyászati Központ szülész-nőgyógyász szakorvosa.

mell-onvizsgalat1
Fotó: Peter Dazeley / Getty Images Hungary

Az emlőben megjelenő csomók, daganatok több nagy csoportra oszthatók: az elsőbe tartoznak az élettani, a korral, hormonális állapottal összefüggő elváltozások. A második csoportot az emlő valódi, de jóindulatú daganatai képezik, a harmadik csoportba az emlő rosszindulatú daganatai tartoznak.

Vannak gyulladásos, fertőzés miatt kialakult elváltozások is

Menstruáció alatt jelentkező csomók - Teljesen természetes, ha a menstruáció alatt és esetleg kicsit előtte csomók jelentkeznek, miközben maga a mell is megduzzad, érzékennyé, esetleg fájdalmassá válik. Ez a jelenség ugyanis a ciklust kísérő tünetek közé tartozhat. A jelenség gyakran mindkét emlőnél megfigyelhető, de ha mégis csak az egyik oldalon tapasztalható, annak igen gyakori oka, hogy a két mell a nők jó részénél nem egyenlő mennyiségben tartalmaz tejmirigyeket.

mell-onvizsgalat4
Fotó: art-4-art / Getty Images Hungary

Lipoma, fibrocisztás emlőbetegség - A nők közel felénél előfordul ez a nem valódi daganat, amely jellemzően 30-40 éves kor körül jelentkezik. Ilyenkor a mell állományában található tejmirigyek sorvadásnak indulnak, és megnő a zsírszövet aránya, ezért elváltozás jelentkezhet a mell felső részében és a mellbimbó körül. Sokszor fájdalmasak és kiterjedtek ezek az elváltozások. Létezik olyan forma is, amikor a cisztás elváltozások dominálnak. Ezek a folyadékkal telt tömlők a menstruáció alatt megnőnek, és esetleg érzékennyé is válhatnak, különösen, ha már kézzel is kitapinthatóak. Létezik ugyanis ennél kisebb, nem is érezhető méretű ciszta is.

Előfordulhat, hogy az orvos a tapintás után ultrahangos vizsgálatot rendel el, de ha ez a módszer nem hoz kielégítő eredményt, akár mintát is vehet a folyadékból, és szövettani vizsgálatra küldheti. Ha szükséges, a cisztát műtéti úton el lehet távolítani. A lipoma, vagyis zsírcsomó megkülönböztetése a cisztától és a más daganatoktól kizárólag az orvos - nem is mindig könnyű - feladata lehet.

Rostos mirigydaganat - Főleg a fiatalabb lányoknál fordul elő az úgynevezett fibroadenoma, amely egy kerek, elmozdítható, rugalmas csomó. Előfordul, hogy ez a göb a terhesség és szoptatás alatt megnő, de jellemzően nem rákosodik el. Amennyiben a mammográfia és a mintavétel során nem megnyugtató eredmények születnek, akár el is távolítható.

mell-onvizsgalat2
Fotó: bulatovic / Getty Images Hungary

Emlőgyulladás várandósoknál - Ha a szoptatás alatt elzáródik egy vagy több tejcsatorna, ez komoly fájdalommal, lázzal, gyulladással járhat. Előfordul, hogy megkeményedik, kivörösödik, fájdalmassá válik a mell. A megoldás azonban még ilyenkor is a hideg borogatás, a fejés - láz esetén a szoptatás kerülendő -, később esetleg az orvos által felírt antibiotikum szedése, vagy súlyosabb esetben a műtéti feltárás.

Megduzzadt tejmirigyek - A várandósság alatt tipikusan megnő, és csomóssá válik a mell a tejmirigyek megduzzadása miatt. Ez gyakran előbb jelzi a terhességet, mint a menstruáció elmaradása. Ugyan természetes jelenségről van szó, ám a rendszeresen nőgyógyászati kontrollok során nem árt az orvossal is ellenőriztetni, hogy kizárható legyen a terhesség alatt igen ritkán jelentkező rosszindulatú elváltozás.

Mire kell figyelni az önvizsgálatnál?

Az önvizsgálat során nemcsak a mellet kell áttapintani, hanem a hónalj területét is, hiszen a mellszövet kiterjedtebb, mint gondolnánk. Ideális, ha a menstruáció után kerül sor a vizsgálatra - a menzesz előtt és alatt ugyanis a mell megduzzad, így lényegesen nehezebben lehet kitapintani az esetleges problémákat.

A cikk az ajánló után folytatódik

- Ha egy hölgy azt látja, hogy egy csomó felett a bőr behúzódik, a mellből véres váladék távozik, és a bőrön ekcémaszerű kiütések jelennek meg, akkor mindenképpen sürgősen forduljon szakorvoshoz. Ugyanez igaz bármilyen csomó esetén, hiszen a nőgyógyász tapintásos és ultrahangos vizsgálata a korai felismerést vagy a megnyugvást jelentheti. 40-45 év felett már mammográfiai vizsgálat is fontos, amelyet kiegészíthet bizonyos tumormarkerek vizsgálata is - mondja dr. Hernádi Balázs, a Nőgyógyászati Központ szülész-nőgyógyásza.

Túlélték a rákot, most erősek és boldogok: ismerd meg hét nő felemelő történetét

Első pillantásra nem is gondolná senki, hogy ezek a boldog, vidám nők milyen megpróbáltatásokon mentek keresztül.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük