Egy melltartó, ami kiszűri a mellrákot: a 18 éves fiú édesanyja miatt alkotta meg a fehérneműt

Rengeteg nőnek akár az életét is megmentheti a forradalmi találmány.

Melltartó, ami kiszűri a mellrákot
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Retikül
Ez is érdekelhet
Sóbors
Top olvasott cikkek

A mellrák az egyik leggyakoribb daganatos megbetegedés, és a korai stádiumok tünetmentessége miatt sokan nem ismerik fel időben a bajt, nem véletlenül hangsúlyozza minden orvos a szűrővizsgálatok fontosságát.

A modern műszerek segítségével ma már jól ki lehet szűrni a rosszindulatú csomókat a mellben, és az időben felismert rák gyógyítható, pont ezért nem szabad félvállról venni az évenkénti vizsgálat fontosságát, különösen egy adott kor fölött érdemes erre még inkább odafigyelni.

Érdemes figyelni a tünetekre

A rendszeres orvosi szűrés mellett az önvizsgálat is segíthet időben felismerni a daganatot, ami Magyarországon ma már a leggyakoribb női rákfajtává vált, a betegek száma pedig folyamatosan emelkedik. A kialakulását okozhatják genetikai tényezők, de több kutatás is kimutatta, hogy a fogamzásgátlók és más jellegű hormontabletták is szerepet játszhatnak a betegség megjelenésében.

mellrak1
Fotó: spukkato / Getty Images Hungary

Már a kezdeti stádiumban, önvizsgálat segítségével is ki lehet szűrni az elváltozásokat, és bár ilyenkor még csak ritkán jár fájdalommal a betegség, az idegentestérzet, a kitapintható keményedések a mellben és a mellbimbó deformációi mind-mind arra adnak okot, hogy minél előbb orvoshoz forduljon, aki ezeket tapasztalta magán. A modern kor vívmányai azonban az otthoni önvizsgálatot is sokkal könnyebbé teszik.

Megható történet az életmentő szupermelltartó mögött

Egy mexikói fiú, Julián Ríos Cantú olyan csodamelltartót alkotott meg a technika és a tudomány segítségével, ami sokak életét megmentheti - ráadásul a bemutatásakor, vagyis 2017-ben 18 éves volt. A fiú édesanyja majdnem meghalt mellrákban, amit későn fedeztek fel.

Bár a mellében talált csomókat orvosnak is megmutatta, ő azt mondta, hogy nem rosszindulatú az elváltozás, de később kiderült, hogy nagyot tévedett, hiszen fél évvel később egy mammográfiai vizsgálat egyértelműen kimutatta a rákos megbetegedés jelenlétét. A fiatal fiú édesanyjának végül mindkét mellét eltávolították, így sikerült megmenteni az életét, de Julián megesküdött, hogy nem hagyja, hogy másnak is át kelljen élnie ezeket a szörnyűségeket, és tesz valamit annak érdekében, hogy korán felismerjék a nők a daganatot, hiszen sokan nem tudnak eljutni megfelelő kivizsgálásra, vagy éppen olyan hosszú hónapokat kell várni az időpontra, hogy súlyosabbá válhat a mellrák állapota.

Így működik a melltartó

Tapintással nehéz megállapítani, de a mellrák a korai stádiumban eltérő hőmérsékletű pontokat idéz elő a bőr felszínén a fokozott véráramlás miatt, az Eva névre keresztelt melltartó szenzorai pedig ezt a hőmérséklet-változást ismerik fel, ezáltal még a csomók kitapintása előtt jelezhetik, ha valami nincs rendben a viselőjénél.

A nőknek hetente 60-90 percig szükséges viselniük a melltartót, így lehet a legjobban felmérni az esetleges mellrák jelenlétét, és a fejlesztője szerint azért hatékony a módszer, mert a mellek folyamatosan ugyanabban a pozícióban vannak a mérések alatt, így az eredmény is pontosabb. A beépített szenzorok egy telefonra letölthető alkalmazással vannak összeköttetésben, ami azonnal jelez elváltozás észlelése esetén.

Bár a melltartóválasztásnál nem az az elsődleges szempont, hogy szűrje ki a mellrákot, de mindenképpen érdemes odafigyelni, ha a kockázati tényezők növelik a betegség kialakulásának esélyét, főleg amiatt, hogy még az orvosok is arra figyelmeztetnek, hogy a rossz szabású, de divatos melltartók is nagyban növelhetik a csomók kialakulásának kockázatát.

Túlélték a rákot, most erősek és boldogok: ismerd meg hét nő felemelő történetét

Első pillantásra nem is gondolná senki, hogy ezek a boldog, vidám nők milyen megpróbáltatásokon mentek keresztül.

Túlélték a rákot, most erősek és boldogok: ismerd meg hét nő felemelő történetét

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary, Instagram, Facebook)

Ezt is szeretjük