5 dolog, ami növeli a méhpolip kialakulásának rizikóját: alhasi fájdalom és hüvelyi folyás is felhívhatja rá a figyelmet

A méhpolip gyakran tünetmentes, ám olykor bizonyos jelek felhívhatják rá a figyelmet. Bár a legtöbbször jóindulatú az elváltozás, rákos sejteket is tartalmazhat.

Méhpolip tünetei
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az úgynevezett polipok gyakoriak, és több helyen is kialakulhatnak a testben, így a méhben is. Nem mindig járnak kifejezett panaszokkal, de vannak tünetek, amikre nem ajánlott legyinteni.

Legtöbbször jóindulatú elváltozásokról van szó, ám érdemes figyelemmel kísérni őket, mert rosszindulatúvá is válhatnak. Dr. Józan Gyöngyi, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyász-sebésze összefoglalta, hogy mely esetekben van szükség műtétre.

Jóindulatú sejtburjánzás a méhben

A méhpolip egyfajta kitüremkedés, amely a méh nyálkahártyája, az endometrium mentén alakul ki. Kapcsolódhat oda vékony szárral, de anélkül is. Átlagosan ezek a polipok kevesebb mint egycentisek, ám lehetnek akár golflabdaméretűek is. Az esetek többségében a méhben maradnak, de néha lecsúsznak a méhnyak nyílásán keresztül a hüvelybe. Általában jóindulatúak, bár egyesek rákosak, rákmegelőzőek is lehetnek. 

A polipok kialakulásának pontos oka nem ismert, de a kutatók valószínűsítik, hogy a hormonszint ingadozása fontos tényező lehet. Az ösztrogén ugyanis szerepet játszik abban, hogy az endometrium minden hónapban megvastagodjon, így valószínű, hogy a méhpolipok növekedésében is közrejátszik. Megfigyelték továbbá azt is, hogy főleg a menopauzán átesett nőknél alakul ki, de fiataloknál sem kizárt, valamint tovább növekedhet az esély, ha az illető túlsúlyos, nem szült, vagy ha magas vérnyomása van.

A méhben lévő polip tünetei

Legtöbbször tünetmentes, ám ha panaszokat okoz, akkor azok a következők lehetnek:

  • vérzészavar,
  • kontaktvérzés, vagyis a szexuális aktus után jelentkező vérzés
  • meddőség,
  • intimfolyás,
  • alhasi fájdalom,
  • együttlétek során érzett fájdalom.

A diagnózis legtöbbször transzvaginális ultrahanggal könnyen felállítható, ám méhtükrözéssel még jobban vizsgálható a méh belseje. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Műteni, vagy nem műteni?

Bár gyakran mondják, hogy a kisebb, panaszokat nem okozó polipokat békén lehet hagyni, csupán elég a megfigyelés, ám egy fontos ok miatt érdemes a műtéti eltávolítása.

- A polipok, bár legtöbbször jóindulatúak, előfordulhat, hogy rákos sejteket is tartalmaznak. Látatlanban sajnos nem lehet egyértelműen megítélni, hogy jó- vagy rosszindulatú elváltozással áll szemben a beteg, ezért érdemes sebészileg eltávolítani és szövettanra küldeni. Ezt gyakran méhkaparás (küret) előzi meg - mondta dr. Józan Gyöngyi, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyász-sebésze, aki hozzátette, hogy utána is fontos a rendszeres kontroll, még panaszmentes esetben is, mivel a polip kiújulásra hajlamos.

Nőgyógyászati daganatok tünetei

A méhnyakrák, a méhtestrák és a petefészekrák a szakemberek szerint több nőt érint, mint azt az emberek általában gondolnák. A betegségek közül az egyik leggyakoribb a méhnyakrák, ami a szűréssel akár meg is előzhető, illetve már korai stádiumban felismerhető és jól kezelhető. A nőgyógyászati daganatokra is igaz, hogy a tünetek gyakran későn jelentkeznek, és könnyebb a rákmegelőző elváltozást kezelni, mint egy előrehaladottabb problémát.

Puffadás is jelezheti a nőgyógyászati daganatot: 8 tünet, amiről muszáj értesíteni az orvost

Minél korábban felismerik a problémát, annál nagyobb eséllyel gyógyítható.

Elolvasom

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük