Az őszi idényzöldségek számos jótékony hatással rendelkeznek. Tele vannak vitaminnal és ásványi anyagokkal, amelyek felkészítik a szervezetünket a hideg hónapokra.
Ezért is érdemes minél többet fogyasztani belőlük. Lássuk, miért ajánlott beiktatni az étrendbe a pasztinákot!
Természetes vízhajtó, és rengeteg benne a C-vitamin
A pasztinák vagy más néven paszternák a burgonya megjelenése előtt rendkívül kedvelt alapanyag volt. Sütve is és főzve is fontos népeledelnek számított Európában. Mára azonban veszített népszerűségéből, pedig rengeteg jó tulajdonsága van. Ebben a cikkben összefoglaltuk, miért érdemes rendszeresen fogyasztani.

A paszternákban sok folsav, kalcium, kálium, B1-, B2-, B3- és C-vitamin található, valamint vas- és cinktartalma is magas. Ennek köszönhetően erősíti az immunrendszert, és jó hatással van az idegrendszer működésére is.
Fotó: Sarsmis / Getty Images Hungary

A pasztinák magas rosttartalma miatt segíti az emésztést, és hosszú időre biztosítja a jóllakottság érzését. Fogyókúrázók számára kitűnő választás a burgonya helyettesítésére. Ezt az
isteni tepsis paszternákot semmiképp ne hagyd ki, ha diétázol.
Fotó: Diana Miller / Getty Images Hungary

A pasztinák talán legelőnyösebb tulajdonsága a vizelethajtó hatás. Húgyúti fertőzések esetén átöblítőként, valamint vesehomok kezelésére és megelőzésére is alkalmas. Tisztítja a vesét és az epét, valamint a gyomor és az emésztőrendszer működését.
Fotó: imageBROKER/Juergen Pfeiffer / Getty Images Hungary

Kalcium- és foszfortartalma jótékonyan befolyásolja a csont anyagcseréjét, illóolaj-tartalma révén pedig nemcsak vizelethajtó, de kitűnő görcsoldó is. Készíts belőle egy
laktató krémlevest, és élvezd, ahogy ellazulsz tőle.
Fotó: Joff Lee / Getty Images Hungary

A paszternákot nemcsak ősszel, hanem szinte az összes évszakban könnyen beszerezheted a piacokról, ezért a minősége és a frissessége is garantált. Ugyanakkor pincében, homokba ásva hónapokig tárolhatod a hűtőszekrényben tisztítva pedig 1-2 hétig is eláll.

Az ókori rómaiak úgy tartották, hogy a paszternák vágykeltő hatással bír, azaz afrodiziákum, tehát akár egy romantikus vacsora alkalmával is érdemes lehet bevetni. Ennek a ropogós,
paszternákos zöldségtálnak senki sem tud ellenállni.

Leves, chips, püré és párolt zöldség is készíthető belőle, ezért könnyedén beiktatható a mindennapi étrendedbe. Semleges íze miatt pedig a fűszerezést is jól bírja, így bármikor a saját ízlésedre alakíthatod.

Gyógyhatásaihoz tartozik még, hogy jó lázcsillapító, sőt a nemi szervek és nemi mirigyek alulműködése (például erekciós zavar) esetén is alkalmazzák.
Fotó: Westend61 / Getty Images Hungary
Olvass tovább! Tepsiben sült mézes paszternák: laktató, nagyon finom, és nem hizlal
Tökéletes pürének, krémlevesnek, teheted rakott fogásokba, sőt sütve köretként vagy akár önmagában könnyű vacsorának is kitűnő, főleg, ha izgalmas fűszerkeverékkel is megbolondítod.
Tepsiben sült mézes paszternák: laktató, nagyon finom, és nem hizlal
A sült paszternák remek köret lehet sültek mellé, a mézes máz és a zöldség édességét a mustár kicsit ellensúlyozza.
Elolvasom
(A képek forrása: Getty Images Hungary)
Segítünk megtalálni a legjobbat!
A Vitaminkalkulátorunk 9 egyszerű kérdéssel több mint negyven vitaminunk közül ajánl két olyan terméket, amik céljaidnak leginkább megfelelnek. Figyelembe vesszük a fizikai aktivitást, étkezési szokásokat és érzékenységeket, hogy a legjobb döntést hozhasd. Tudjuk, hogy könnyű elveszni a részletek közt, de mi itt vagyunk, hogy segítsünk!
Promóció