Infarktusnak, gyomorfekélynek hiszik a betegséget - Pedig egész másról van szó!

Súlyos következményekkel is járhat, ha nem tudod, mi bajod.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A pánikroham vagy a pánikolás kifejezéseket egyre többen használják nehezen kezelhető helyzetek vagy stressz esetén, pedig a valóság ehhez képest teljesen más.

Ahogy a fizikai tünetek kapcsán is gyakori a félrediagnosztizálás: a pánikrohammal együtt járó szimptómákat sokan szervi okoknak akarják tulajdonítani, összekeverik például a pánikrohamot egy szívinfarktussal. Fontos azonban tisztában lenni a különbségekkel.

A pánikroham jellemzői

Rengeteg tévhit kering ezekről a tünetekről és a roham átéléséről is, az igazság azonban az, hogy a pánikrohamnak látszólag nincs különösebb kiváltó oka. A pánik az agy túlzó reakciója valamire, ami talán nem is érzékelhető tudatosan: például egy enyhe, belső fájdalom érzetére. Előfordulhat az is, hogy a pánik valamilyen fóbia kísérője, például a nagy terektől vagy a tömegtől való félelemé.

Pánikroham vagy pánikbetegség?

Pánikrohamot jó eséllyel az emberek legalább 15%-a él át életében, a nőket gyakrabban érinti. Pánikbetegségnek a rohamok ismétlődése számít, ez legtöbb esetben még 25 éves kor előtt jelentkezik.

A pánik lehet spontán megjelenő érzés, ekkor szinte a semmiből jön elő a kontrollálhatatlannak tűnő roham, de előfordulhat szorongásos pánik is. Utóbbi azoknál jellemző főként, akik korábban már éltek át pánikrohamot, ekkor ugyanis az egyén nagy eséllyel fél, szorong a következőtől.

Ezt érzed, ha pánikrohamod van
Halálfélelem kerít hatalmába, úgy érzed, nincs uralmad az események felett, kicsúszott a kontroll a kezedből, rád törhet menekülési vágy. Közérzeted hirtelen rosszabbá, sőt, elviselhetetlenné válik, erős szorongás jelenik meg. Milyen vészjelekkel érdemes még pszichológushoz fordulnod? Korábbi cikkünkből megtudhatod.

A pánikroham fizikai tünetei és a téves diagnózisok

A pánikrohamok szinte minden esetben járnak fizikai tünetekkel is, így aki nincs tisztában a betegségével, gyakran érezheti úgy, hogy valamilyen súlyos kór tünetei jelentkeznek nála, és ez a félelem még erőteljesebben táplálja a pánikot. A pánikroham a legtöbbször az alábbiakkal jár együtt.

  • Fejfájás.
  • Légszomj.
  • Gyomorgörcs.
  • Nehéz nyelés.
  • Fuldokló érzés.
  • Gyengeségérzés.
  • Mellkasi fájdalom.
  • Szédülés, émelygés.
  • Hevesebb szívverés vagy szívritmuszavar.
  • Hidegrázás, remegés vagy éppen hőhullám.

Legtöbb esetben a szorító mellkasi érzés, illetve a szapora szívverés és a fuldoklás miatt szívinfarktussal keverik össze a pánikrohamot. Gyakran odázzák el a kérdést maguk az orvosok is, ha a kivizsgálást követően szervi probléma nem állapítható meg. Ugyanez a helyzet a gyomorbántalmakkal is: a görcsös fájdalom vagy hirtelen gyomorégés mögött sokan fekélyt sejtenek, esetleg a nyelési nehézségek miatt refluxot.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A pánikroham, pánikbetegség kezelése

Fontos tudni azonban, hogy a pánikroham során fellépő fizikai érzések valódiak, így a probléma elhanyagolása idővel, az újabb és újabb rohamok hatására valóban vezethet fizikai betegségekhez. A pánikrohamok megterhelik a szervezetet, illetve növelik a szívbetegségek, köztük az infarktus kialakulásának kockázatát.

Fontos, hogy amennyiben orvoshoz fordulsz a problémáddal, és nincs szervi baj, kérj egy beutalót a körzeti pszichológushoz vagy pszichiáterhez: az ellátást ekkor a társadalombiztosításod fedezi. Ha megengedheted, keress fel egy számodra szimpatikus szakembert. A pszichológus részletes diagnózist ad tüneteid alapján a betegségedről, és feltérképezi annak kiváltó okait. Pánikbetegség, illetve szorongás esetén kognitív viselkedésterápia segítségével tanulhatod meg, hogyan kezeld a pánikot, illetve megoldást találtok a problémára is.

OLVASD EL EZT IS!

Ezt is szeretjük