A pánikroham tünetei hasonlóak a szívinfarktushoz, de másképp kell segíteni: módszerek, ami enyhítik a rohamot
A pánikroham ijesztő lehet külső szemmel, ám vannak olyan módszerek, amik sokat segíthetnek a tünetek enyhítésében.

pánik nyitó
beauty and style
Top olvasott cikkek

A pánikrohamot sokan úri huncutságnak gondolják, pedig komoly fizikai tünetei vannak, és elszenvedői gyakran érzik, hogy szinte belehalnak egy-egy rohamba, hiszen a szapora szívverés, a légszomj, a szorító érzés a mellkasban mind ijesztő.

Külső szemlélőként bizonyos stratégiák és módszerek segítségével enyhíteni lehet a pánikroham tünetein, illetve megakadályozni, hogy fellángoljanak, rosszabbra forduljanak. 

Nyugodtnak maradni

2016-os kutatás szerint azok az emberek, akik már egyszer átéltek pánikrohamot, életük során többször át fognak.

pánik 2
Fotó: beavera / Getty Images Hungary

Gyakran mindenféle előjel nélkül törhet rá az emberre egy roham, amit külső szemlélőként ijesztő végigasszisztálni, mégis nyugodtan kell maradni, az elszenvedő állapotán az ideges partner csak ront. Általában nem tart tovább 10-20 percnél, ennek lerövidítésében segíthet, ha a másik nem esik kétségbe. A nyugodt hang, a nem kapkodó mozdulatok mind segíthetnek.

Támogatás

Fontos, hogy ne erőltesd a másikra társaságod, de érzékeltesd vele, hogy mellette vagy, hogyha bármire szüksége lenne. Ne kicsinyítsd vagy figurázd ki a problémáját, az olyan kérdés, mint a „te most ettől komolyan félsz?” csak ronthat a tüneteken, az elbagatellizálás sem segít. Helyette támogató szavak szükségesek. Tudasd a másikkal, hogy tisztában vagy azzal, hogy amit érez, az nagyon rossz lehet, de nemsokára vége lesz. Kérdezd meg, mire van szüksége, miben tudsz segíteni.

Kéretlen tanácsok mellőzése

A beszélgetésnek szintén lényeges eleme, hogy kerüld az összehasonlítást. Egy pánikroham nem egyenlő a stresszel vagy a félelemmel, teljesen más folyamat zajlik le.

pánk 1
Fotó: hsyncoban / Getty Images Hungary

Ez a viselkedés azt eredményezi, hogy az elszenvedő úgy fogja érezni, lekicsinyíted a problémáját, és magába fordulhat. Ha már átéltél pánikrohamot, akkor adhatsz finoman olyan tanácsokat, amik neked is beváltak, esetleg kezdj el beszélni valami teljesen másról, hogy kizökkentsd a spirálból.

A roham után

Fontos, hogy kerüld az ítélkezést és a kritikákat. Aki pánikrohamot él át, nehezen nyílik meg, hogyha a belső félelmeit, problémáit megosztja veled, és csak kioktatást kap, idővel egyre kevesebbszer kér segítséget. Egyúttal egyre magányosabbnak fogja érezni magát.

Intő jelek 

A pánikroham intenzív félelemérzet, melynek a tünetei nagyon hasonlítanak a szívinfarktuséhoz. A különbség abban rejlik, hogy jelen esetben rövidebb ideig állnak fenn az alább felsorolt jelek, míg szívinfarktus esetén lényegesen hosszabban.

  • Félelem,
  • elhagyatottság érzése,
  • izzadás és hidegrázás,
  • rázkódás, remegés,
  • heves szívdobogás,
  • nehézlégzés,
  • fejfájás és mellkasi fájdalom.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ha ismered a tüneteket, már tudni fogod, hogy pánikrohammal állsz szemben, és ennek fényében tudod a viselkedésedet is módosítani, finomítani a másik irányába.

Nyugtató technikákkal csak óvatosan

Nem tudható, milyen technikára hogyan reagál akinek rohama van, hiszen egyénenként eltérő módszerek válnak be a tünetek enyhítésére. Tévhit, hogy segíthet a papírzacskóba légzés, attól csak rosszul lehet, vagy el is ájulhat. Ne figyeljen a légzésre, mert akkor még jobban eluralkodhat rajta a páni félelem, inkább próbáld elterelni a figyelmet róla. A lassú visszaszámolás is sokaknak bevált módszer, de szakértők szerint az 5-4-3-2-1 technika tényleg hatásos lehet.

pánik 3
Fotó: Peter Dazeley / Getty Images Hungary

A technika lényege, hogy a rohamot elszenvedőnek maga körül öt dolgot meg kell mutatnia, amit lát, négy dolgot, amit meg tud érinteni, három dolgot, amit hall, két dolgot, amit meg tud szagolni és egy dolgot, amit meg tud kóstolni. Hatékony, mivel ilyenkor kénytelen a külvilágra fókuszálni, ami segít elterelni a figyelmét a belső félelmeitől.

Ne segíts elkerülni a pánikrohamot

Akit folyamatosan védenek a pánikrohamot kiváltó szituációktól, egy idő után csak menekülni fog a hasonló helyzetektől. Ennek az elfojtásnak komoly ára van. A Healthline szakembere szerint szorongáshoz vezethet, és a beteg gyakran függő lesz attól a személytől, aki mindig segít neki kikerülni a szorongást kiváltó helyzeteket.

pánik ragaszkdós
Fotó: Mixmike / Getty Images Hungary

A rohamok alatt az elszenvedő folyamatosan magát hibáztatja amiatt, mert másnak rossz pillanatokat okoz, vagy elrontja a napját. A kedves, megnyugtató szavak és támogatás sokat segíthet nekik abban, hogy minél előbb megnyugodjanak.

Szorongás és pánik ellen is beválnak: 8 egyszerű jógapóz, ami kezdőknek is megy

Egyes jógapózok, mint a Yogajournal oldalán ajánlják, célzott segítséget nyújthatnak a lelki feszültségek, a pánik, a rettegés ellen.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük