Rekedtség, nyelési nehezítettség, gombócérzés: amikor a pajzsmirigygöbökkel érdemes orvoshoz fordulni

A pajzsmirigygöbök több méretben is előfordulhatnak, és hogy okoznak-e tüneteket, az attól függ, mekkora a göb mérete. Sorra vesszük, mit érdemes tudni az elváltozásról.

pajzsmirigy göbök
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A pajzsmirigygöbök bár rosszindulatú elváltozásokra is utalhatnak, gyakran ártalmatlanok. A göbös megbetegedés mégis sokakban kételyt és aggodalmat ébreszt, így rengeteg kérdés merülhet fel az emberben. Hogy melyek a leggyakoribbak az állapottal kapcsolatban, arról dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy-specialistája ad felvilágosítást. 

A pajzsmirigygöbök több méretben is előfordulhatnak, és hogy okoznak-e tüneteket, az attól függ, mekkora a göb mérete. Ezen kívül még rengeteg tényezőt kell figyelembe vennie az orvosnak ahhoz, hogy pontosan meg tudja állapítani a jellegét.

Mindig okoznak tüneteket?

Az egészen apró elváltozások rendszerint nem okoznak panaszt, így ezekre legtöbbször ultrahang-vizsgálat során derül fény. A göbös strúma, tehát a szerv megnagyobbodása ellenben gyakran nyelési nehezítettséggel, rekedtséggel, gombócérzéssel jár, sőt sokszor ki is tapintható, illetve látható.

Pajzsmirigy göb
Fotó: Tharakorn / Getty Images Hungary

Együtt járhat a pajzsmirigy túl-, illetve alulműködésével?

Az, hogy valakinél keletkeztek göbök, az még nem jelenti azt, hogy a pajzsmirigy túl sok vagy túl kevés hormont is termel - bár az esetek többségében a szerv hormontermelési zavara is jelen van mellette. Léteznek hormontermelő göbök, és ha a mirigy megnagyobbodik, úgy szintén fokozottá válhat a hormontermelés.

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist, médiaszemélyiség lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal? Hogyan lehet feldolgozni az életünkben felmerülő elakadásokat? Miért káros, ha mindig arra fókuszálunk, hogy mindenki szeressen bennünket? Hogyan békéljünk meg saját tökéletlenségünkkel? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Hogy kell kezelni a pajzsmirigygöböket?

Ez attól függ, milyen méretű, hogyan nő, és hogy okoz-e panaszt. Amennyiben 1 cm-nél kisebb, úgy csupán rendszeres kontrollt, ellenőrzést igényel. 1 cm-nél nagyobb göbök esetén aspirációs citológiára van szükség a göb természetének megismerésére, rosszindulatúságának kizárására. Szükség esetén műtét is szóba jöhet. Természetesen, ha túl- vagy alulműködéssel jár, gyógyszeres kezelés, esetleg izotópos terápia indokolt. Fontos, hogy az alkalmazott kezelés mindig egyénre szabott.

Rosszindulatú pajzsmirigygöb?

Előfordulhat, hogy rosszindulatú elváltozásra utal, ám ezt először nem lehet megmondani. Viszont általánosságban elmondható, hogy a göbök két típusa közül, azaz a hideg és a meleg a hideg göbök gyakrabban rosszindulatúak, valamint 1 cm felett állhat fenn a gyanú. A kérdés eldöntéséhez vékonytű biopszia szükséges - mondja dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy-specialistája.

pajzsmirigy ultrahangos vizsgálata
Fotó: oneblink-cj / Getty Images Hungary

A göbök kiújulása

Sokakban felvetődhet a kérdés, hogy vajon kiújulhatnak-e a göbök. A szakértő szerint kiújulni nem újulnak ki, ám újabbak sajnos keletkezhetnek. Éppen ezért, ha valakinél egyszer már keletkeztek, úgy érdemes rendszeres kontrollra járni.

Jó hatással vannak a pajzsmirigyre: 10 mozgásforma, ami betegség esetén is segít

A testmozgásnak nem kell kiemelten intenzívnek lennie, ám jó, ha kíméletesen, de alaposan átmozgat, erősít, növeli a rugalmasságot, és a felgyűlt feszültséget is csökkenti.

Jó hatással vannak a pajzsmirigyre: 10 mozgásforma, ami betegség esetén is segít

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük