Küzd a hasi zsírpárnák ellen, és csökkenti a vércukorszintet - Ezeket jó tudni a padlizsánról
Egy igazi csodanövény!
A zöldségek fogyasztása amellett, hogy hozzájárul az egészséges étkezéshez, rengeteg vitamint, antioxidánst és ásványi anyagot juttat a szervezetünkbe.
Ennek köszönhetően megelőzhetőek egyes betegségek, és az általános egészségi állapotunk is javítható.
Ezeket jó tudni a padlizsánról
A padlizsán (Solanum melongena) azon túl, hogy finom, és egyszerű elkészíteni, számos egészségügyi előnnyel bír. A nadragulyafélék családjának tagja mindig is kitűnt lila színével a zöldségek közül, ami nem véletlen, hisz botanikailag gyümölcs. Felhasználását tekintve ugyanakkor leginkább zöldségként kerül elkészítésre a konyhában.
Július végétől egészen november elejéig megtalálható a piacokon és a boltok polcain. Ha van lehetőséged, érdemes eltárolnod télire: lekvár és befőtt is készíthető belőle.
Szabályozza a vércukorszintet, és jótékony a szívre
Magas rosttartalma miatt a padlizsán nagyon hatékony a vércukorszint szabályozásában, valamint a glükóz felszívódásának kontrollálásában. Ezért a 2-es típusú cukorbetegek számára erősen ajánlott a fogyasztása. De a szív- és érrendszeri megbetegedésekre hajlamos emberek is profitálhatnak belőle, ugyanis összetevőinek köszönhetően nagymértékben csökkenti a koleszterinszintet, és stabilizálja a vérnyomást.
Küzd a zsírpárnák ellen
A padlizsán vízben gazdag növény, míg kalóriatartalma rendkívül alacsony, ezért ideális a fogyókúrázók számára. A már említett magas rosttartalom miatt pedig gyorsan eltelít, és csökkenti az éhségérzetet is.
Emellett klorogénsav-tartalma - mely antioxidáns kimagasló mértékben van jelen a padlizsánban - a nem alkoholos zsírmáj kialakulását is meggátolhatja. A máj ezen betegségének tünetei közé tartozik a hastájéki elhízás, ám nagyon nehéz észrevenni a kóros elváltozást. A padlizsán viszont segíthet megelőzni ezt a betegséget, mivel gátolja a zsír felhalmozódását a létfontosságú kiválasztószervben.
Olvass tovább! Az egres 4 jótékony hatása a szervezetre
Az egres - Ribes uva-crispa - más néven köszméte, pöszméte vagy piszke, egy méltatlanul mellőzött álbogyó, ami duzzad a vitaminoktól.
Az egres 4 jótékony hatása a szervezetre: védi a szívet, segíti az agyműködést is
Az egres vagy köszméte az egyik legkülönlegesebb nyári gyümölcs, amit értékes tápanyagai miatt érdemes lenne minél többször fogyasztani.
Elolvasom(A képek forrása: Getty Images Hungary)
OLVASD EL EZT IS!
- érdekesség
- takarítás