Ahogy egyre kevesebb a fény, úgy szomjazik a szervezet egyre inkább a vitaminokra és tápanyagokra, ezért az ősz ideális időszak arra, hogy betárazz egészséges ételekből, pláne, ha azok még a fogyókúrádra is jó hatással vannak.
Általában minden évszakban érdemes az idényzöldségek és -gyümölcsök közül válogatni, amikor az ember összeállítja az étrendjét, mert ezzel jót tesz a saját egészségének. Ezek ugyanis általában természetes körülmények közt termő zöldségek és gyümölcsök, melyeket nem kell mesterségesen érlelni, ezért még gazdagabbak ásványi anyagokban és vitaminokban.
Őszi idényzöldségek és -gyümölcsök
Ha szeretnél összeállítani egy vitaminokban dúskáló, diétás étrendet idén ősszel, máris adjuk a bevásárlólistát, hogy mit szerezz be a piacon vagy a boltban. Az itt felsorolt zöldségek és gyümölcsök egytől egyig támogatják a fogyást, éppen szezonjuk van, és csupa egészséges fogás készíthető belőlük.

Az alma tele van ásványi anyagokkal, vitaminokkal és rostokkal, melyek segítik a fogyást, ráadásul 85%-a víz.

A sütőtök a rostokon és ásványi anyagokon kívül béta-karotinban is gazdag, ami javítja a látást. Ezenkívül káliumtartalmának köszönhetően segít a vérnyomásgondokon.

A dió értékes zsírsavakat tartalmaz, emellett egy 2017-es tanulmány szerint aktiválja az agynak az étvágyért és az impulzuskontrollért felelős területeit.
Fotó: Pixabay.com

A fokhagymában allicin van, ami antibakteriális hatása mellett segít csökkenteni a koleszterint, illetve küzdeni az egészségtelen zsírok ellen.

A koriander természetes vízhajtó, emellett javítja az emésztést, és segít a testnek megszabadulni a salakanyagoktól.

A datolya tele van B6-vitaminnal, magnéziummal és káliummal, illetve segít feltölteni az energiakészleteidet.

A zsálya segíti az emésztést, ezért népszerű kiegészítője a diétának. Turmixokhoz adva a legjobb választás fogyasztani.

A körtében rengeteg a rost, és pektintartalma miatt remekül eltelít.

A gránátalma szuper, egészséges gyümölcs. Segít a vércukorszint megregulázásában. Emellett magas a C- és a K-vitamin-tartalma, valamint sok benne a kálium és a folsav is.

Azon túl, hogy a karfiol dúskál antioxidánsokban és C-vitaminban, fehérjéből és rostokból is rengeteget tartalmaz, ami pedig elengedhetetlen a fogyáshoz.

A vörös áfonya remek rostforrás, és 100 grammjában csak 25 kalória van. Ráadásul tele van polifenolokkal és flavonoidokkal, melyek támogatják a szív és az immunrendszer egészségét.

A birsalma tele van C-vitaminnal, rosttal, antioxidánsokkal, pektinnel és rézzel. Segíti az emésztést, és befolyásolja a vércukorszintet. Az íze elég keserű, de feldolgozott formában, desszertekhez adva kifejezetten finom.
A képek forrása: Getty Images Hungary, Pixabay.com.