Káros is lehet az egészségre a tudatos étrend? Elmondták, mi az a pont, ami már alultápláltsághoz vezet
Alultápláltsághoz és vitaminhiányhoz vezet az orthorexia nervosa.

zoldsegek szep
beauty and style
Top olvasott cikkek

A tudatosság elengedhetetlen ahhoz, hogy egészségesen és helyesen táplálkozz. Jó az is, ha figyeled, mit viszel be a szervezetedbe, ez akkor válik különösen fontossá, ha valamilyen ételérzékenység vagy allergia is érint, netán egy hosszabb távú fogyókúrába vágsz.

Azonban, mint szinte mindennel az életben, a tudatossággal is át lehet esni a ló túloldalára, ami egy nehezen felismerhető evészavarhoz vezethet.

Az orthorexia nervosa tünetei

Az egészséges ételektől való függőséget orthorexia nervosa néven emlegetik, a kifejezést pedig Dr. Steven Bratman alkotta meg 1996-ban, azért, hogy némi motivációt adjon a betegeinek. Az orvos a kóros egészségmániában szenvedő pácienseit próbálta rávezetni, hogy a túlzásba vitt tisztán étkezés nem tesz nekik jót. Persze az orthorexia nervosa nem számított hivatalos diagnózisnak, sőt, a mai napig nem ismerték el azt betegségként. Bár abban egyetértenek a szakértők, hogy a kényszeres tisztán evés egészségügyi problémákhoz vezethet.

no-vasarol-olvas

Az orthorexia nervosa tünetei a következők: az illető szigorú táplálkozási rituálét épít fel. Elsősorban az ételek minőségéről, nem pedig azok mennyiségéről szólnak a drákói szabályok. A rituálé általában tartalmazza az összetevők listájának nyomon követését, illetve az elkészítési eljárást is.

Ha valaki vagy valami megzavarja a rituálét, és olyan étel is becsúszik, ami egyébként tiltólistás, akkor az illetőnek bűntudata lesz. Sőt, ha elmegy vásárolni a boltba, és nem talál olyan terméket, mely megfelelő lenne a számára, képes éheztetni magát. Idővel már az alapvető élelmiszereket is kizárja, és egyre kevesebb ételt hajlandó elfogyasztani. A zavarban szenvedő úgy gondolja, hogy az életmódjával a legjobbat teszi a testének.

A cikk az ajánló után folytatódik

A kényszeresség annyira eluralkodhat a személynél, hogy az egész élete csak a diétájáról szól, és nem marad ideje semmire. Könnyen megtagadhatja magától a társasági életet, a szórakozást. Akár a szeretteitől és a barátaitól is eltávolodhat. A függőség alultápláltsághoz és vitaminhiányhoz vezet, utóbbi két dolog miatt az egész anyagcsere felborul.

A táplálkozási zavar felismerése és kezelése

A társadalom az egészséges táplálkozást részesíti előnyben, így nem egyszerű az orthorexia nervosát felismerni. Ha azonban az alábbi kérdésekre igen a válaszod, akkor nagy eséllyel orthorexiás vagy.

  • Előfordult, hogy azt kívánod, bárcsak ne kellene annyit aggódnod az étel minősége miatt, és helyette csak ennél valamit?
  • Volt már olyan, hogy azt kívántad, bár kevesebb időt szánnál a diétádra, de többet az életre és a szórakozásra?
  • Nehezedre esik máshoz elmenni vacsorázni, mert attól tartasz, valami egészségtelen dolgot tesz eléd?
  • Folyamatosan azt kutatod, melyek azok az ételek, amelyek egészségtelenek számodra?
  • A tökéletes étkezés érdekében háttérbe került a társasági életed?
  • Bűntudatot érzel, ha eltérsz néha a diétádtól?
  • Úgy érzed, a kezedben van az irányítás, ha szigorúan betartasz mindent?
  • Sűrűn csodálkozol, mások hogyan képesek elfogyasztani ellenőrizetlen vagy egészségtelen ételeket, esetleg szóvá is teszed ezt?

Segítségképp mindenképpen egy táplálkozási zavarokban jártas szakembert keress fel, akivel még arra is rájöhetsz, mi váltotta ki a kényszerességet. Akik sikeresen legyőzték az orthorexiát, ugyanúgy egészségesen táplálkoznak, azonban az ételhez való viszonyuk teljesen megváltozott. Felismerték, hogy egy-egy ételtől nem válnak jobb emberré, az önbecsülésüket pedig nem a diétájuk minőségére kell alapozni. Ezek mellett rájöttek, bár jelentős tényező az étkezés, az életnek egy kicsi szeletét képezi csak, és vannak fontosabb dolgok is nála.

A cukor helyettesítése

Olykor a cukor minimalizálása már önmagában is sokat számít az egészség érdekében. Egyszerű módszerekkel, lemondás nélkül a kávéból sokkal egészségesebb ital lehet.

(Képek: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük