Ősszel indul az ingyenes program: 1,8 millió magyarnál előzheti meg a rákot
Végre országossá válik a halálozási statisztikákat vezető rák szűrése.

nagykep?cikkid=170819&kep=rakkezeles-lead
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Idén ősztől országossá terjesztik a vastagbélszűrési programot. Az uniós és magyar forrásból megvalósuló szűrésekre 6,57 milliárd forint áll rendelkezésre. Erről tájékoztatott az emberi erőforrások minisztériuma.

Balog Zoltán miniszter azt mondta, hogy a kormány célja az egészségben megélt életévek számának növelése, és a megelőzhető, illetve korai halálozás csökkentése.

EU-szinten több korai elhalálozás van itthon

A miniszter kitért arra, hogy Magyarországon ugyan emelkedett a születések és csökkent a halálozások száma, de európai összehasonlításban még mindig elmaradásban van a korai halálozást tekintve. Javulás tapasztalható a magyar adatokban az egészségben eltöltött évek számát nézve, amely közelít az Európai Unió átlagához.

Ez 61,8 év, a 2014-es magyar adat pedig 60,8 év volt. A korai halálozás azonban még mindig probléma, ezen a helyzeten mindenképpen javítani kell. Ezért is terjesztik országossá az eddig pilot programként működő vastagbélszűrést.

Évente tízezer megbetegedés

Magyarországon évente tízezren betegednek meg vastagbélrákban, és a betegek közel fele veszti életét. Az új szűrési programmal azt szeretnék elérni, hogy a halálozási arány 10%-kal csökkenjen. Csehországban a célzott szűréseknek köszönhetően harmadával tudták csökkenteni a végbélrák okozta halálozást. Szintén előrelépést jelenthet a megelőzésben, ha a felsőfokú végzettségű szakápolók is bekapcsolódhatnak egyes gyógyítási folyamatokba.

Fontos az egészségtudatos nevelés

A kormány a szűrések mellett fontosnak tartja az egészségtudatos nevelést, ezért különböző pályázati programokat írnak ki. Ezek a szabadidősportok támogatását, a tudatos gyógyszerfogyasztást vagy az egészséges táplálkozást helyezik fókuszba. Ezeken kívül 2017 végéig 20 szűrőbuszt állítanak szolgálatba, továbbá 7 milliárd forintot fordítanak a menzák megújítására.

Áttörés kell a népegészségügy terén

Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár arról beszélt, hogy áttörést kell elérni a népegészségügy területén, amelynek legjobb eszköze a prevenció. Hiába költenek 800 milliárd forintot meghaladó összeget a szakellátásra, ha a népegészségügy területén nem lesz áttörés, akkor az ellátórendszer nem tud megfelelni annak a kihívásnak.

A komplex szűrési programok adnak esélyt arra, hogy ebben a harcban nyerésre álljon az ország, amely prevenció nélkül esélytelen. Kiemelten fontos az egyéni felelősség is, mert az egészségi állapotért nagyban felelős, hogy ki milyen életmódot folytat.

Országos lesz a vastagbélszűrési program

Szentes Tamás országos tisztifőorvos az országossá terjesztendő vastagbélszűrési programról elmondta, az 50-70 éves korosztályt szólítják majd meg a háziorvosokon keresztül. A folyamat kétlépcsős lesz, először székletmintát vizsgálnak, és ha a laboreredményben eltérés mutatkozik, akkor kerül sor a kolonoszkópos vizsgálatra.

A vizsgálatot kétévente kell megismételni. Az érintett korosztály 1,8 millió embert jelent, és az uniós program 2019-es zárása után a magyar kormány finanszírozza a vastagbélszűrést. Akkortól már kötelezővé tennék a háziorvosoknak a programban való részvételt. Jelenleg, az uniós finanszírozás alatt a háziorvosok jelentkezhettek a programba plusz finanszírozásért.

Ezt is szeretjük