Mit jelez a száraz orr és a pörkös orrváladék? 6 dolog is okozhatja

Az orrszárazságot számos egyéb közt autoimmun betegség vagy hormonális változás is kiválthatja.

GettyImages-1352919035
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Nagyon kellemetlen, ha a száraz orr miatt minden lélegzetvétel feszítő, égő érzéssel jár.

Az orrszárazság kialakulásának okairól és kezeléséről dr. Augusztinovicz Monikát, a Fül-orr-gége Központ allergológus, fül-orr-gégész orvosát kérdeztük.

Az orrszárazság okai

Égő, feszítő érzés minden belégzéskor, beszáradó, pörkös orrváladék - az orrszárazság számos kellemetlen tünetet okozhat. A mielőbbi kezelés azonban nem csak ezek mielőbbi megszűnése miatt fontos. Hogy elkerüljék a panaszokat, a betegek inkább szájon át lélegeznek.

Ez azonban azzal jár, hogy a hideg levegő az orrnyálkahártya és az orrban lévő csillószőrök megkerülésével, így felmelegítés és tisztítás nélkül jut az alsóbb légutakba, ami súlyosabb légúti megbetegedésekhez, mandula-, gége- és hangszálgyulladáshoz is vezethet.

Gyakori kiváltó okai

  • A lakás típusától függően télen, a fűtési szezonban nagyon száraz lehet a belső levegő, ami az orrnyálkahártyát is könnyen kiszáríthatja.
  • A hidegebb évszakokban előfordul, hogy nem figyelünk eléggé a folyadék fogyasztásra. Ha nem iszunk elegendő mennyiségű folyadékot, az orr váladéktermelő képessége is csökken.
  • A túlzásba vitt, nyálkahártyát lohasztó orrcseppek használata gyakori kiváltó ok. A készítmények hatására az orrnyálkahártya erei összehúzódnak, a termelt váladék mennyisége csökken, ezért is fontos nátha esetén használni. Ha azonban az előírtnál gyakrabban vagy hosszabb ideig alkalmazzuk az orrcseppeket, akkor az orrnyálkahártya duzzanatát, szárazságát okozhatják.
  • Fontos tudni, hogy aki téli allergiától szenved, lakáson belüli allergének ellen gyógyszereket - például szteroidtartalmú orrspray-t, antihisztaminokat - használ, ezek mellékhatásaként is jelentkezhet orrszárazság.
  • A száraz orrnyálkahártya bizonyos betegségek tünete is lehet: a Sjögren-szindróma autoimmun betegség, mely általános nyálkahártya-szárazságot okoz például a szájban, szemekben, orrban is. 
  • Nőknél a hormonális változások hatására is jelentkezhet nyálkahártya-szárazság. A menopauza egyéb tüneteivel együtt jelentkező orrszárazság esetén gondolni kell erre a lehetőségre is.

Így lehet enyhíteni a tüneteket

Ha tartós orrszárazságtól szenvedsz, javasolt fül-orr-gégészeti vizsgálat elvégzése. A kezelés a kiváltó ok függvénye, a vizsgálat eredménye alapján az orvos különböző készítményeket fog javasolni az orrnyálkahártya épségének helyreállításához.

A cikk az ajánló után folytatódik

A gyógyszeres kezelés mellett néhány praktika is segíthet. Ügyelni kell a napi rendszeres folyadékfogyasztásra. Ha a lakásban száraz a levegő, szerezz be párásító készüléket! Az orrnyálkahártya nedvesítésére használható a tengervizes orrspray mellett az orrmosó készülékkel és fiziológiás sóoldattal végzett orrmosás is.

Tüdőtisztító gyakorlatok

A tüdő nap mint nap ki van téve a szennyező anyagok károsító hatásának. A következő technikák támogathatják a tisztulását.

Ezt is szeretjük