Ezért nem mindegy, hogy orron vagy szájon át veszel levegőt - Utóbbi nagyon egészségtelen lehet
A gyakori orrdugulás miatt sokan a szájukon vesznek levegőt, de ez csak ront a közérzeten.

orrlégzés1
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Nátha, allergia, orrpolip vagy orrsövényferdülés miatt is bedugulhat az orr. Ha ilyenkor nem található gyors megoldás az orrdugulás megszüntetésére, a szájlégzés miatt idővel még rosszabb lesz a közérzet.

Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, a Fül-orr-gége Központ orvosa az orrdugulás következményeiről és kezeléséről is nyilatkozott.

Az orrlégzés szerepe

Az orr a szaglás mellett jó néhány fontos funkciót is betölt. Ha az orrán át veszi az ember a levegőt, akkor az orrjáratokban van ideje felmelegedni, párásabbá válni, mire a tüdőhöz ér a belélegzett levegő.

orrlégzés3
Fotó: sutteerug / Getty Images Hungary

Az orrbemenetben levő finom orrszőrök megszűrik a nagyobb szennyeződéseket, az orrnyálkahártya által folyamatosan termelt váladékban a mikroméretű idegen anyagok megtapadnak, és a csillószőrös hám működése következtében a garat felé távoznak.

Az evolúció és az orrlégzés fontossága

Az arcvonásait mindenki a szüleitől örökli, ám éghajlatonként is eltérhet az orr alakja - erre figyelmeztetnek a Pennsylvania State University kutatói a közelmúltban megjelent kutatásukban. Megfigyelték ugyanis, hogy a melegebb éghajlaton élők orra rövidebb, és orrnyílásaik szélesebbek, mint a hidegebb éghajlaton élőknek.

orrlégzés4
Fotó: Marina_Ph / Getty Images Hungary

A kutatók feltételezése szerint ez nem véletlen, az orr méretének változása a történelem során is megfigyelhető, és az éghajlat változáshoz való alkalmazkodást segítette. Vizsgálatukban nyugat-afrikai, kelet- és dél-ázsiai és észak-európai származású személyek arcát 3D-s képalkotással összehasonlítva jutottak arra a következtetésre, hogy annál a népcsoportnál egyértelműen szélesebb orrlyukak figyelhetők meg, akinek az ősei melegebb, párásabb éghajlaton éltek.

Ez történik, ha nem az orron keresztül történik a légzés

A szabad orrlégzés biztosítása nagyon fontos, hiszen a szájon át történő légzés által további betegségek is elkaphatók. Ilyenkor a levegő nem tud felmelegedni, nincs, ami megszűrje, emellett a torok is könnyebben kiszárad, az irritált nyálkahártya pedig védtelenebb a kórokozókkal szemben. Az orrdugulás tehát nem pusztán kellemetlen, de komoly szövődményei is lehetnek.

orrlégzés2
Fotó: AlexanderFord / Getty Images Hungary

- A krónikus orrdugulás leggyakoribb okozói a légúti allergiák, az orrpolip vagy heveny felső légúti gyulladások, orrmelléküreg-gyulladás lehetnek. Gyakori eset, hogy a beteg vény nélkül vásárolható orrcseppeket huzamosabb ideig használ az orrdugulás megszüntetésére, ám az előírt időn túl alkalmazva végül épp ezek a készítmények okoznak orrdugulást - mesél tapasztalatairól dr. Augusztinovicz Monika, aki arra is felhívja a figyelmet, hogy ha egy héten túl is fennálló orrdugulás tapasztalható, akkor mindenképp ajánlott orvoshoz fordulni.

A cikk az ajánló után folytatódik

A fül-orr-gégészeti kivizsgálás fényt deríthet a háttérben álló okokra, majd ettől függően gyógyszerekkel vagy műtéttel megszüntethető a probléma, és megelőzhetők a szövődmények.

Ételek és italok megfázás és orrdugulás ellen: azonnal enyhítik a kellemetlen tüneteket

Néhány táplálék hatékonyan bevethető nátha és megfázás ellen.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük