Óriási magyar siker a rákgyógyításban: megint a hazai kutatók fejlesztését díjazták külföldön

Innovációs versenyen nyert ismét az Oncompass Medicine magyar rákkutatói által kifejlesztett daganatterápiás módszer.

kutatok-labor-kutatas-gyogyszer
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A személyre szabott terápiával foglalkozó magyar rákkutató cég - az Oncompass Medicine - rangos innovációs versenyt nyert.

A daganatos betegek személyre szabott, célzott terápiájának kiválasztásával foglalkozó magyar rákkutató cég, az Oncompass Medicine nyerte az idei GET IN THE RING! V4 regionális startup- és innovációs versenyt.

A speciális orvosi szoftver sikerei

A versenyen az Oncompass Medicine-t dr. Peták István tudományos igazgató képviselte. A V4 régió legjobb innovatív startupcégei abban mérték össze az erejüket, ki tud jobb megoldást találni a gyógyszerek fejlesztésének felgyorsítására.

Az Oncompass Medicine megoldása egy - dr. Peták István ötlete alapján fejlesztett - speciális orvosi szoftver, amely  személyre szabottan tudja kiválasztani  a megfelelő célzott kezelést a daganatokat okozó génekre, minden egyes beteg számára.

A szoftver már most segít kiválasztani a forgalomban lévő, törzskönyvezett 125 célzott gyógyszer közül a legmegfelelőbbet az adott beteg számára. A szoftver és az általa alkalmazott eljárás már elérhető az orvosok és betegeik számára.

Dr. Peták István az Oncompass Medicine tudományos igazgatója kiemelte:

- Az általunk fejlesztett megoldás a gyógyszerek klinikai fejlesztését is forradalmasíthatja. Ahelyett, hogy a célzott gyógyszereket egyesével tesztelnék a több száz daganatgén, több millió lehetséges mutációja esetében, elég csak azt a módszert tesztelni, amit a megfelelő terápia kiválasztására használunk. Ezáltal évtizedekkel hamarabb, és több milliárd dollárral kevesebb pénzből lehet kifejleszteni azokat az új gyógyszereket, amelyek segítségével hatékonyan, személyre szabottan lehet kezelni a daganatos betegeket.

Sikert sikerre halmoznak a magyar rákkutatók

Az Oncompass Medicine pár héttel ezelőtt kapta meg az Amerikai Klinikai Onkológusok Társaságának díját a Bangkokban rendezett, áttörő onkológiai innovációkról tartott - Breakthrough Innovations in Oncology - konferencián.

Idén júniusban Hágában, a globális innovációs konferencián - Global Enterpreneurship Summit - az előadók között az Oncompass Medicine képviselte Magyarországot, míg tavaly az amerikai Forbes a jövő megoldásának nevezte az Oncompass Medicine fejlesztését a betegek személyre szabott terápiájának kiválasztására.

A cikk az ajánló után folytatódik

A versenyt és az innovációs napot a Visegrádi alap, a Magyar Exportfejlesztési Ügynökség és a Pfizer szakmai partnerként szponzorálta, és a Startup Campus, Rocket Shepered és a Hiventures szervezte.

Akinek már sikerült a gyógyulás

A gyöngyöspatai patikusnő tüdőrákkal, csont-, nyirokcsomó- és agyi áttéttel került kórházba, és az orvosok nem sok jóval kecsegtették. Tari Katalin végül az Oncompass Medicine segítségét kérte, akik meg is találták számára a személyre szabott terápiát. Mára a rákos sejtek teljesen eltűntek a szervezetéből.

(Borító- és ajánlókép: Peták Lelle és Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük