Nívós díjat kapott egy magyar rákkutató cég: egész Európa legígéretesebb technológiai vállalkozása lett

Idén számos európai céget legyőzve, a magyarországi OCM orvosi biotechnológiai vállalkozás nyerte el a díjat.

Oncompass Medicine Jövő Unikornisa Díj
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A DIGITALEUROPE versenyén az Oncompass Medicine magyar rákkutató cég lett a győztes. A megmérettetésen a Jövő Unikornisát díjazták: azt a legígéretesebb európai technológiai vállalkozást, melynek jövőbeni értéke meghaladja az egymilliárd dollárt. Idén - számos európai céget legyőzve - a magyarországi OCM orvosi biotechnológiai vállalkozás nyerte el a Jövő Unikornisa Díjat.

A kitüntetést február 4-én, a rák világnapján dr. Peták István, az Oncompass Medicine egyik alapítója, tudományos igazgatója vette át az Európai Bizottság innovációért és kutatásért felelős európai biztosától.

Cégek versenye

Az európai digitális technológia vállalkozásokat képviselő szakmai szervezet, a DIGITALEUROPE idén negyedik éve rendezi meg a digitális technológiai cégek európai versenyét. A Future Unicorn Award kitüntetéssel azokat a vállalkozásokat díjazzák, amelyekből várhatóan Európa legnagyobb változást hozó, legértékesebb technológiai óriásai, unikornisai válnak, melyek értéke meghaladja az egymilliárd dollárt.

GettyImages-185302916
Fotó: cnythzl / Getty Images Hungary

Idén tizenhét európai ország 21 különböző szektorból érkezett vállalkozása versenyzett a Jövő Unikornisa Díjért. A magyar Oncompass Medicine szoros versenyben győzött a másik két döntőbe jutott cég, a svéd Exeger és a norvég Ocean Sun felett.

Daganatos betegek célzott terápiája

Az Oncompass Medicine egy olyan orvosi technológiával nyerte meg a Jövő Unikornisa Díjat, melyet a daganatos betegek célzott terápiájának kiválasztására fejlesztett. A Real-Time Oncology Treatment Calculator a világon egyedülálló módon, 20 ezred másodperc alatt képes rangsorolni - 405 ráktípusban, 52 ezer mutáció esetén, 26 838 orvos-biológiai szabály alapján, 1417 gyógyszerhatóanyag közül - a személyre szabott, célzott terápiás lehetőségeket, a rendelkezésre álló tudományos bizonyítékok alapján. Ma, amikor a világon percenként húsz ember hal meg daganatos betegségben, és minden kilencedik másodpercben új rákos megbetegedést diagnosztizálnak az EU-ban, az OCM fejlesztése nagyon fontos lépés lehet a daganatos betegek sikeresebb gyógyításának érdekében.

Dr. Peták István, az OCM tudományos igazgatója, egyik alapítója.
Dr. Peták István, az OCM tudományos igazgatója, egyik alapítója.

- Az emberiség minden álmát olyan eszközök fejlesztésével érte el, amelyek megsokszorozták fizikai képességeit. A kerék segítségével gyorsabban haladhatunk más élőlényeknél, az oxigénpalackkal lélegezni tudunk a tengerek mélyén, a mikroszkóppal láthatóvá válik a láthatatlan, a vakcinákkal meg tudjuk erősíteni az immunrendszerünket, hogy ne tehetetlenül szenvedjük el a vírusok pusztításait - mondta Dr. Peták István, az OCM tudományos igazgatója, egyik alapítója.

- Ma az emberiség számára nélkülözhetetlen fejlesztéseket a technológiai startupvállalkozások hozzák létre: csodálatos példája Karikó Katalin, aki a német BioNTech cégben fejlesztette ki az első Covid-19-ellenes vakcinát. Az idei unikornisjelöltek az emberiség fontos kihívásaira kínálnak technológiai megoldásokat, amelyek értékét a Digitaleurope elsősorban társadalmi értékük és csak másodsorban gazdasági szempontok szerint rangsorolja. Ez különösen fontos most a klímakatasztrófa, a koronavírus-járvány idején, amikor az emberi élet, az emberiség jövője a tét.

GettyImages-1088180006
Fotó: sanjeri / Getty Images Hungary

- Óriási megtiszteltetés és bátorítás, hogy a Digitaleurope idén a mi cégünket, az Oncompass Medicine-t választotta Európa legígéretesebb technológiai vállalkozásának. A tudományban, az innovációban különösen fontos a nemzetközi megmérettetés. De ezt nem érhettük volna el hazai támogatás nélkül, külön köszönjük a magyar Informatikai Vállalkozások Szövetségének (IVSZ) a jelölést. Büszke vagyok rá, hogy sikeresen képviseltük Magyarországot a versenyben, és reméljük, hogy ráirányítottuk a figyelmet a magyar innovációra, kutatókra és a többi hazai vállalkozásra is - tette hozzá dr. Peták István.

Rákkutatás

Dr. Peták István huszonöt éve kutatja, hogyan lehet a daganatsejteket célzottan elpusztítani. Egykori évfolyamtársával, legjobb barátjával, harcostársával dr. Schwab Richárddal 18 éve hozták létre az Oncompass Medicine biotechnológiai vállalkozásukat. Az OCM célja olyan módszerek kifejlesztése, amelyek segítségével minden daganatos beteg személyre szabott, célzott kezelést kaphat. A kezdetekben a célzott terápiákhoz szükséges molekuláris diagnosztikai vizsgálatok fejlesztésére fókuszáltak, dr. Peták István ezekért a műszaki fejlesztésekért 2012-ben Gábor Dénes-díjban részesült.

A cikk az ajánló után folytatódik

Felfázás? Cselekedj időben!

Az Urzinol tabletta a húgyutak betegségeire évszázadok óta bevált gyógynövény, a medveszőlő levelének kivonatát tartalmazza. Az Urzinol hasznos segítség az egyszerű hólyaghurut korai tüneteinek – sürgető vizelési inger, illetve égő érzéssel járó hólyagürítés – enyhítésében. Mindez a medveszőlőlevélben található növényi összetevők igazolt antibakteriális, valamint gyulladáscsökkentő és enyhe vízhajtó hatásának köszönhető.

Vény nélkül kapható, medveszőlőlevélkivonat-tartalmú hagyományos növényi gyógyszer

HAGYOMÁNYOS NÖVÉNYI GYÓGYSZER. A JAVALLATOKRA VALÓ ALKALMAZÁSA A RÉGÓTA FENNÁLLÓ HASZNÁLATON ALAPUL. A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Promóció

Az OCM 2008 óta fejleszti a sokgénes molekuláris diagnosztikai vizsgálatait. Következő kihívásként olyan eszközt fejlesztettek, amely a betegek egyedi génhibakombinációi alapján már a megfelelő célzott kezelést segít kiválasztani. A mesterséges intelligenciát használó eszközüket először 2016-ban mutatták be a Szilícium-völgyben. 2019-ben az OCM megkapta az Amerikai Klinikai Onkológusok Társaságának - röviden ASCO - díját, és mint a visegrádi négyek legjobb startupvállalkozása, megnyerte a Get in the Ring! V4 versenyt. 2020-ban dr. Peták István vezetésével az OCM az Informatikai Innovációs Díj mellett megkapta a Gyurós Tibor-díjat az év innovációja kategóriában. És most, 2021-ben az OCM mint Európa legígéretesebb technológiai cége Future Unicorn Award elismerésben részesült.

A Jövő Unikornisa Díj

A Jövő Unikornisa Díj célja, hogy Európa vezető digitális, technológiai nagyhatalommá váljon. Ma a világ unikornisainak csupán 12 százaléka található Európában. Ez jelentős növekedés a 2014-es 6 százalékhoz képest, de a Digitaleurope törekvése, hogy 2025-ig Európa a világ unikornisainak legalább 25 százalékát magáénak tudja. Ehhez szükséges, hogy Európa kidolgozzon egy olyan stratégiát, amely megerősíti a digitális technológiát, a piacot, és hatékonyan ösztönzi a vállalkozói szellemet, az innovációt.

GettyImages-917807202
Fotó: gerenme / Getty Images Hungary

A tájékoztatóban leírt fejlesztések az NVKP_16 Nemzeti Versenyképességi és Kiválósági Program pályázati program NVKP_16-1-2016-0005 projektjének, valamint a Piacvezérelt Kutatás-Fejlesztési és Innovációs program 2019-1.1.1-PIACI-KFI-2019-00367 és 2019-1.1.1-PIACI-KFI-2019-00538 projektjeinek részeként a Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Alap támogatásával, finanszírozásában valósult meg.

Mi vár a rákbetegekre a koronavírus-járvány miatt?

A koronavírus-járvány a rákbetegek mindennapjait is megnehezíti, az elmaradó szűrővizsgálatok pedig súlyos egészségügyi krízist vetítenek előre.

Mi vár a rákbetegekre a koronavírus-járvány miatt?

A koronavírus-járvány a rákbetegek mindennapjait is megnehezíti, az elmaradó szűrővizsgálatok pedig súlyos egészségügyi krízist vetítenek előre.

Elolvasom

(Cikken belüli képek forrása: Oncompass Medicine, Getty Images Hungary, borítókép forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük