Így hatnak a gyógyszerek a rákbetegeknél: szakorvos beszélt a lehetőségekről

A ráksejtek képesek változni a rákgyógyszerek függvényében, szakorvos beszélt a hatékony terápiákról.

rákgyógyítás nyitó
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A molekuláris genetikai vizsgálatok során olyan terápiás célpontokat keresnek az adott beteg ráksejtjeiben, amelyekre célzottan hatni képes daganatellenes gyógyszert tudnak adni. 

A rakgyogyitas.hu oldalán megjelent prof. dr. Tímár József véleménye, miszerint a molekuláris diagnosztika eszköztárából a mindennapi betegellátásban azoknak a genetikai eltéréseknek a felderítésére kell fókuszálni, amelyek viszonylag gyakoriak, és van rájuk gyógyszer, így nagy eséllyel segíthetnek a megfelelő, az adott betegségre törzskönyvezett és adott országban elérhető terápia kiválasztásában.

Biomarkerek a leleten

A világban egyre többféle átfogó molekuláris profilvizsgálat érhető el, ám gyakori, hogy egy mégoly részletes és drága - akár magánúton elvégeztetett - molekuláris teszt eredménye nem változtat érdemben a beteg számára adható kezeléseken. Ebből adódóan egyre inkább követelmény, hogy a molekuláris diagnosztikai leleten azt is tüntessék fel, hogy az esetlegesen talált elváltozások, biomarkerek milyen evidenciaszintűek, azaz tudományosan mennyire bizonyítottak.

GettyImages-856993046
Fotó: gevende / Getty Images Hungary

A legmagasabb szintű biomarkerek konkrétan megmutatják, melyik célzott terápiás gyógyszert érdemes választani, vagy egy ilyen gyógyszerről előre, azaz prediktíven megállapítják, hogy valószínűleg fog-e hatni. A legalacsonyabb szintű mutatók pedig csak feltételezéseket fogalmaznak meg egyik vagy másik génelváltozás alapján valamely terápia esetleges hatékonyságáról. Ezek a hipotézisek nem klinikai tapasztalatokon nyugszanak, nincs rájuk tapasztalati bizonyíték. Ugyan sok-sok ilyen vizsgálat összesített tapasztalata a tudományt előreviheti, de a konkrét beteg ellátásához nem járul hozzá. Az efféle kiterjesztett molekuláris vizsgálatoknak a ritka daganatok vagy daganatvariánsok esetén lehet ma inkább gyakorlati szerepük.

Nincs univerzális rákgyógyszer

- Hiába lehetnek azonos genetikai hibák és azonos terápiás célpontok a különböző daganattípusokban, ritka kivételektől eltekintve a terápiát nem lehet függetleníteni attól, hogy hol alakult ki a rák a szervezetben - szögezte le prof. dr. Tímár József.

GettyImages-1163358339
Fotó: Slavica / Getty Images Hungary

A kijelentés hátterében az áll, hogy korábban nagy várakozások előzték meg azokat a kutatásokat, amelyek olyan célpontokat kerestek a ráksejtekben, amelyek egyaránt megtalálhatók például tüdőrákban, emlőrákban vagy vastagbélrákban, így lehetne ellenük univerzális rákgyógyszereket kifejleszteni.

A gyógyszerkutatásnak egy fontos iránya, amikor kevésbé a daganat elhelyezkedésére, lokalizációjára fókuszálnak, inkább az azonosított genetikai hibákra igyekeznek célzott hatóanyagokat kidolgozni, függetlenül attól, hogy a genetikai hibát épp milyen rákban találták meg. Ezeket a daganat elhelyezkedésétől független kezeléseket tumoragnosztikus terápiáknak hívják. Eddig két ilyen hatóanyagot engedélyeztek a világon.

- Ugyanakkor attól, hogy egy adott daganatterápiás célpont megtalálható például egy nyelőcsőtumorban és egy gyomorrákban is, nem biztos, hogy az ellene hatni képes célzott terápia ugyanúgy hat egyik és másik betegségben - mondta prof. dr. Tímár József.

A cikk az ajánló után folytatódik

- Egy rákot okozó vezető, szakszóval driver génmutáció mellett ott rejtőzhetnek további génmutációk is, amelyek hatástalaníthatják a beazonosított driver génmutációra egyébként hatásos gyógyszert. Egy daganatos betegség lefolyása számos tényezőn múlik, ráadásul még egy adott génhiba is vezethet eltérő viselkedéshez a különféle daganatokban a célzott terápiák során - tette hozzá prof. dr. Tímár József.

Onkológiai gyógyszerek

Egyre több olyan onkológiai gyógyszer van, amely többféle ráktípus kezelésében is hatékonynak bizonyul, például az új immunterápiáknál is egyre több hatóanyag van, amelyet egyik és másik daganattípus kezelésében is sikerrel alkalmaznak. De éppen a rengeteg változó miatt, ami egy daganat viselkedését - vele a beteg sorsát - befolyásolhatja, minden egyes daganattípusban külön-külön szükség van a hatásosság bizonyítására, és csak ezt követően fogadható el bármelyik gyógyszer egy adott ráktípus kezelésére.

GettyImages-544457225
Fotó: Jonathan Pow / Getty Images Hungary

Ettől függetlenül számos klinikai vizsgálat zajlik világszerte, amelyek újabb és újabb tumoragnosztikus terápiákat keresnek, így ezek száma várhatóan növekedni fog a jövőben. Ugyanakkor Tímár József kitart álláspontja mellett, miszerint belátható időn belül a mindennapos gyakorlatban nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy egy betegnél tüdőrákot, emlőrákot vagy vastagbéldaganatot kell-e kezelni.

Folyamatosan változó daganatok

A daganatok folyamatosan változnak, alkalmazkodnak a környezetükhöz, ezért egy kezdeti genetikai profilvizsgálat eredménye már nem feltétlenül helytálló ugyanazon daganat későbbi stádiumában. A daganatsejtek genetikai jellemzői természetes módon is változnak az áttétképzés során, emellett a daganatsejtekben változásokat idéznek elő a kemoterápiás, célzott terápiás kezelések is.

GettyImages-153037784
Fotó: ancroft / Getty Images Hungary

Ha egy gyógyszerrel blokkolják egy daganat szaporodásért felelős jelátviteli útvonalát, a tumorsejtek igyekeznek más útvonalakat használni, emiatt egy kezdetben hatékony gyógyszerrel szemben is ellenállóvá válhatnak, ezért egy későbbi stádiumban csak újabb molekuláris patológiai vizsgálatra lehet alapozni újabb terápiás döntést.

10 gyümölcs, amit rákbetegeknek is javasolnak

A vitamindús gyümölcsök onkológiai kezelések idején és azok után is bevethetők erősítés céljából. 

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük