A legújabb rákgyógyszerek Magyarországon is elérhetők: személyre szabott terápia segíti a betegeket a gyógyulásban

A legkorszerűbb daganatellenes terápiák Magyarországon is elérhetők.

Daganatellenes gyógyszerek helyzete Magyarországon
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A cikket az Oncompass Medicine támogatta.

A rákdiagnózis közlése megsemmisítő pillanat, amikor rengeteg dolog átfut a beteg agyán, ám egy biztos: a legkorszerűbb és legjobban ható gyógyszert szeretné kapni, a leggyorsabb úton, a lehető legkevesebb mellékhatással. A jó hír, hogy az egészségügyi innovációk már nem csupán a jövő reménységei: egyre több rákbetegség gyógyítható egyre célzottabb kezelésekkel.

- Egyáltalán nincs miért szégyenkeznünk itt, Magyarországon a daganatkezelés vonatkozásában  szögezte le kérdésünkre dr. Pajkos Gábor belgyógyász, klinikai onkológus, az Oncompass Medicine orvos igazgatója és a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság elnöke, hozzátéve: a legkorszerűbb regisztrált, törzskönyvezett, célzott daganatgátló készítmények is elérhetők a magyar betegek számára. A kérdés inkább csak az, hogy hogyan és milyen feltételekkel.

A rákterápiák fejlődése

A rákgyógyítás az elmúlt évtizedekben ugrásszerű fejlődésen ment keresztül, miután biológiai kutatások feltárták, hogy a rák kialakulásáért a génmutációk, génhiba-kombinációk - hatszáz gén nagyjából hatmillióféle mutációja - tehető felelőssé. Az emberi géntérkép feltárása, a Humán Genom Projekt nyomán a génhibák mára kereshetővé váltak, ez pedig évről évre egyre célzottabb terápiák kifejlesztésére adott lehetőséget.

Nagyszámú géneltérés feltárhatóvá vált, ez pedig szükségessé tette, hogy a diagnosztikai módszerek is fejlődjenek. Ma már a rutinszerűen végzett patológiai vizsgálatok része a leggyakoribb géneltérések kimutatása. 

A génmutációk és azok variációinak feltárásával lehet sorrendet felállítani abban, mely célzott gyógyszerek lehetnek a leghatékonyabbak egy-egy daganatos betegség kezelésében.

Oncompass Medicine és a mesterséges intelligencia

Dr. Pajkos Gábor elmondta, az Oncompass Medicine fejlesztése óriási jelentőséggel bír, hiszen ennek segítségével a multigénes vizsgálatok alapján végzett digitális terápiaszervezésben is kiemelkedő segítséget tud nyújtani: a Realtime Oncology Treatment Calculator nevet viselő mesterségesintelligencia-alapú orvosi szoftverük nemzetközileg is egyedülálló módszerrel képes priorizálni az adott pillanatban a daganat kezelésében elérhető hatékony terápiás lehetőségeket.

A szoftver pedig még nem minden: rendkívül fontos szerepet kap az eljárás és a terápiaszervezés során a szakmai team, a molekuláris tumorboard, amelyben jelen van többek között onkológus, genetikus, bioinformatikus, molekuláris biológus, akik a kezelőorvossal és a intézményi onkoteammel együttműködve segítenek a személyre szabott kezelési terv felállításában, figyelembe véve többek között a beteg állapotát, a betegség stádiumát, a rendelkezésre álló terápiás lehetőségeket és a korábban alkalmazott gyógyszereket is.

Milyen eredményekre juthat a vizsgálat?

A molekuláris diagnosztikai eljárás többféle eredményt is hozhat a daganat tekintetében.

- Elképzelhető, hogy egy adott génmutációhoz rendelhető egy törzskönyvezett célzott kezelési lehetőség, ami a legjobb opció. Előfordulhat az is, hogy a mutációhoz ugyan javasolható a betegnek célzott kezelés, de az nem törzskönyvezett az adott indikációban, így méltányossági kérelemmel elérhető. A javaslatokat a kórkép, a beteg és a betegség sajátosságai is befolyásolják - fejtette ki dr. Pajkos Gábor. - Az is előfordulhat, hogy nem találni egyértelműen irányító mutációt, de lehetséges a folyamat blokkolása egy adott jelátviteli útvonal több pontján, kombinált célzott kezeléssel. Amennyiben pedig nem található célozható mutáció, a hagyományos daganatellenes kezelés (például egy kemoterápia) lehet a leginkább hasznos terápia.

Az Oncompass Medicine eljárása kétségkívül hatékony segítséget jelent a diagnosztikában: a jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint az esetek 92%-ában tudnak javasolni célpont alapján kezelési lehetőséget.

2020 februárjában a Nature című tudományos lapban, egy átfogó vizsgálatot követően megjelent egy tanulmány, mely szerint a daganatok 95%-ában már meg tudják mondani, pontosan milyen génhiba okozta azt. Az esetek nagy részében ráadásul nemcsak egy, hanem akár három mutációt is ki lehet mutatni.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A hatékony célzott kezelések, biológiai hatásmechanizmusú szerek vagy immunterápiák döntően változtatják meg a betegségek kórlefolyását, a gyógyulási esélyeket: elérhetők számos egyéb közt már a tüdőrák, az emlőrák, a vérképzőrendszeri rákbetegségek, a néhány éve szinte kezelhetetlennek hitt veserák vagy a májrák vonatkozásában is. Emellett a kezelések sikerét növeli az a tény is, hogy hihetetlen tempóban jelennek meg az új célzott gyógyszerek.

Elérhető rákgyógyszerek

- Az innovatív, új generációs gyógyszerek egy részét a társadalombiztosítás regulárisan finanszírozza, emellett léteznek olyan korszerű, célzott vagy immunterápiás lehetőségek, amelyek egyedi méltányosság keretében érhetők el - mondta el dr. Pajkos Gábor a rendelkezésre álló terápiákról.

- A daganatok genetikájáról halmozódó ismereteink alapján láthatjuk ugyanis, hogy vannak olyan géneltérések, úgynevezett irányító, driver génmutációk, amelyek többféle daganatban is előfordulnak. Így lehetséges, hogy egy adott daganat kezelésében törzskönyvezett gyógyszer más rákbetegség gyógyításában is hatékony lehet, ezért különösen fontos a molekuláris profil ismerete.

Magyarországon ennek értelmében lehetőség van a gyógyszerek javallaton túli alkalmazására, a nem regulárisan finanszírozott gyógyszerek elérésére is: ez azt jelenti, hogy indokolt esetben, ha az irányító mutáció megegyezik, a terápia más típusú daganatnál is alkalmazhatóvá válik.

Klinikai vizsgálatok szerepe a gyógyításban

A rákbetegek számára ugyancsak fontos reménységet jelenthetnek az aktuálisan folyó klinikai vizsgálatok, amelyek jelentőségét és főleg mibenlétét még kevéssé ismerik dr. Pajkos Gábor szerint. Szó sincs ugyanis arról, hogy a betegek ilyenkor kísérleti nyulak lesznek. A klinikai vizsgálatokban egy-egy olyan új, korszerű gyógyszer érhető el, amely már bizonyította hatékonyságát, és ismertek a mellékhatásai, esetleg egyszerűen ez a korábbi gyógyszerek új kombinációján alapul, amely majd csak néhány év múlva lesz rutinszerűen elérhető.

Ha viszont az adott betegnek most van rá szüksége, és a molekuláris profiljával összecseng, a lehető legjobb, amit tehet, hogy részt vesz a vizsgálatban: akár itthon, akár más európai országban vagy a világ egy távolabbi pontján is van rá lehetősége.

Koronavírus-járvány hatása

A saját bőrünkön érezzük, hogy a koronavírus-járvány az élet minden területére kihat, ám az egészségügyet hosszú távon is nagy megpróbáltatások elé állíthatja.

- Tavasszal, az első hullámban azt láthattuk, hogy bizonyos vizsgálatok elől teljesen elzárkózott a komplett egészségügyi szektor, szűrővizsgálatok is elmaradtak. Ez önmagában rövid távon nem okozhat nagy változást a népegészségügyi mutatókban, hiszen ezeken a szűréseken sajnos eleve nem százszázalékos a megjelenés, és a rendszerben lenne akkora tartalék, hogy az év második felében be lehetett volna pótolni.

Bár a szűrővizsgálatok a második hullámban már nem álltak le, a pandémia súlyosbodása óvatosságra inti azt is, aki most részt vehetne rajtuk - mondta el dr. Pajkos Gábor, aki azt is elárulta: ő maga nem látja még elveszettnek a helyzetet, noha a tavaszi leállások után fél évre becsülték az elmaradt vizsgálatok pótlását, a teljes időveszteséget pedig igazából majd a koronavírus-járvány alakulása és a szükségszerű korlátozások időtartama fogja eldönteni. Az onkológiai ellátás prioritást élvez, és az onkológusok bíznak abban is, hogy a tünetmentes emberek szűrése mielőbb zavartalanul folytatódhat.

Személyre szabott rákgyógyítás a cél

A molekuláris szintű vizsgálatok alapján egy hatalmas tudásanyag ismeretében kell a rákot okozó legfontosabb génhibát és a tudomány mai állása szerint a legnagyobb valószínűséggel ható kezelést megtalálni. Ebben segít az Oncompass mesterségesintelligencia-alapú rendszere.

Óriási előrelépések a személyre szabott rákgyógyításban: egyre célzottabban alkalmazhatók a gyógyszerek

A rákgyógyításban lezajló hatalmas fejlődés következő terepe az informatika lesz. Az innovációkról Dr. Peták Istvánnal beszélgettünk.

Elolvasom

(Képek: Getty Images Hungary, Peták Lelle.)

Ezt is szeretjük