Ennyi omega-3-at kellene bevinni az egészséges agyműködéshez: 40 felett különösen fontos
Egy friss kutatás szerint kapcsolat lehet a magasabb omega-3 zsírsav-szint és a jobb agyműködés között.
Az omega-3 zsírsavak fontosságáról sokféle információ kering, régóta ismert, hogy hozzájárulnak az egészséges szív- és agyműködéshez is.
Egy friss kutatás most azt is kimutatta, hogy kapcsolat lehet a magasabb omega-3-szint és a középkorú emberek jobb agyműködése között.
Omega-3 zsírsav hatása az agyműködésre
2022 októberében a Neurology című szaklapban jelent meg a tanulmány, amely kimutatta, hogy azok a középkorú személyek, akiknél magasabb omega-3-szintet mértek, előnyt élvezhetnek azokkal szemben, akiknél alacsonyabb volt a zsírsav szintje. A kutatás 2183 férfit és nőt vizsgált, az alanyok átlagban 46 évesek voltak. Azokat, akiknek a kórtörténetében demencia vagy stroke szerepelt, kizárták. A szakemberek vérminták segítségével elemezték a résztvevők zsírsavszintjét, az agyukról pedig MRI-felvételt készítettek. Ezt különböző, az absztrakt gondolkodással, feldolgozási sebességgel, memóriával kapcsolatos neurológiai vizsgálatok követték.
A magasabb omega-3 zsírsavszinttel rendelkezők esetében nagyobb hippokampális térfogatot és jobb absztrakt gondolkodási képességet figyeltek meg, valamint nagyobb szürkeállomány-térfogatot. Magasabb pontszámot kaptak az olvasási és a logikai gondolkodást igénylő feladatokban is. Ellenben az alacsony omega-3 zsírsavszinttel élők körében nagyobb valószínűséggel fordultak elő dohányosok és cukorbetegek.
A gomba ellenes plusz
A Micovag Plus hüvelykúp természetes eredetű összetevőkkel, tejsavval és kamillakivonattal egészíti ki a hüvelygomba kezelését. A tejsav visszaállítja a normál hüvelyi pH-t, így képes gátolni a gombák szaporodását, a kamillakivonat pedig enyhíti az égő érzést és csillapítja a kellemetlen viszketést. A Micovag Plus hüvelykúp a tünetek enyhítésével teszi teljessé a célzott gombaellenes terápiát. A gyógyszertárakban vény nélkül kapható gyógyászati segédeszköz.
A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!
Promóció
A szerzők szerint, bár az összefüggés további kutatására van szükség, az mindenképp figyelemre méltó, hogy úgy tűnik, a magasabb omega-3-koncentráció kapcsolatot mutat a jobb agyszerkezettel és jobb kognitív képességekkel.
Ennyit kéne bevinni belőle
Az omega-3 zsírsavak a többszörösen telítetlen zsírsavakhoz tartoznak, legismertebb képviselői az alfa-linolénsav (ALA), az eikozapentaénsav (EPA), és a dokozahexaénsav (DHA). Mivel a szervezet nem tudja előállítani, a táplálkozással kell bejuttatni őket. Az ALA leginkább növényi élelmekben, például a lenmagban, az EPA és a DHA pedig zsíros, tengeri halakban található meg.
Az ALA egy kis százaléka a másik két típussá alakul a szervezetben. Egészséges felnőttek esetében a teljes omega-3 zsírsavbevitel ajánlott napi mennyisége nőknél 1100 milligramm, férfiaknál 1600 milligramm.
A tápanyag hiányát összefüggésbe hozták egyebek mellett a szívbetegségekkel, az alacsonyabb intelligenciával, az ízületi problémákkal, a depresszióval és egyes daganatos megbetegedésekkel is.
8 étel, amiben sok az omega-3 zsírsav
Annak sem kell aggódnia, aki nem igazán szereti a halakat és tengeri herkentyűket, vagy esetleg vegán étrendet követ: számos olyan növényi alapanyag is van, amik bizonyítottan jó forrásai az omega-3 zsírsavnak.
Csökkentik a koleszterinszintet, védik a szívet: 8 étel, amiben sok az omega-3 zsírsav
Nézegess képeket!
Elolvasom(Képek: Getty Images Hungary.)