Tápanyaghiány is okozhatja a nyugtalan láb szindrómát: 6 dolog, ami a probléma hátterében állhat
Vashiányra és cukorbetegségre is felhívhatja a figyelmet a sokakat érintő panasz, a a nyugtalan láb szindróma.

nyugtalan láb szindróma
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Napjainkban sajnos nagyon sokan szenvednek a legkülönfélébb okokból bekövetkező alvászavaroktól, amelyek az egész szervezet működését negatívan befolyásolják, és jelentősen rontják a nappali produktivitást is. Az alvásproblémák egyik, meglehetősen elterjedt formája a nyugtalan láb szindróma.

A kellemetlenség bármilyen életkorban megjelenhet, és nem ismert, hogy pontosan mi is okozza. Mégis fontos, hogy az érintettek foglalkozzanak vele, hiszen a zavar a nyugodt pihenésüket akadályozhatja, idővel akár elviselhetetlenné is válhat, illetve más, kezelésre szoruló problémákra hívhatja fel a figyelmet.

Mozgáskényszer a lábakban

A nyugtalan láb szindróma (Restless Leg Syndrome - RLS) lényege, hogy a betegek nyugalomban, jellemzően az éjszakai pihenés ideje alatt késztetést éreznek az alsó végtagjaik átmozgatására. Gyakran nehezen öntik szavakba a panaszaik jellegét, zsibbadásról, lüktetésről, viszketésről, fájdalomról számolhatnak be, de ennél is gyakoribb, hogy egyszerűen mozgáskényszerként írják le a kellemetlenséget.

Általában mindkét alsó végtagra kiterjed a probléma, és az is jellemző, hogy a tünetek súlyossága változó, hol erősebben, hol gyengébben vannak jelen. A karok többnyire nem érintettek. Az RLS pontos okai nem ismertek, a kutatók szerint szerepet játszhat a kialakulásában a dopamin zavara. Családi halmozódást is megfigyeltek, főleg a negyvenéves kor előtt kezdődő nyugtalan láb szindróma esetében, illetve várandós nőknél is jelentkezhet a panasz, különösképpen a harmadik trimeszterben. Ilyenkor a szülést követően a tünetek általában eltűnnek.

A zavar bármikor felütheti a fejét, de idősebb korban és nőknél gyakoribb. Nem mindig kapcsolódik konkrét betegséghez, azonban egyes, már meglévő problémák fokozhatják a kialakulásának valószínűségét, és az is előfordulhat, hogy pont az RLS megléte hívja fel a figyelmet ezekre az állapotokra.

Vashiány és cukorbetegség is lehet a háttérben

Tápanyaghiány: a vashiány ronthatja, és elő is idézheti a nyugtalan láb szindrómát. Mindehhez nem kell vérszegénység, az erős menstruációs vérzés vagy a gyakori véradás is vashiányhoz vezethet. A vashiány általában észrevétlenül alakul ki, olyan általános tünetek hívhatják fel rá a figyelmet, mint a sápadtság, a hajhullás, a fáradtság, a fejfájás vagy a fokozott szívdobogásérzés.

Veseelégtelenség: a veseelégtelenség gyakran társul vashiányos anémiával, így szintén szerepet játszhat az RLS kialakulásában, fokozódásában.

Perifériás neuropátia: a perifériás neuropátia a környéki idegek sérülését jelenti, az állapot működészavarokhoz, zsibbadáshoz, fájdalomhoz, érzéketlenséghez vezethet. A probléma okai között leggyakrabban az elhanyagolt vagy nem megfelelően kezelt cukorbetegség szerepel, de meghúzódhat a hátterében vitaminhiány, például a B1-vitamin hiánya, illetve alkoholizmus is.

A cikk az ajánló után folytatódik

Gerincvelői sérülések: a gerincvelőt érő sérülések, a gerincvelői érzéstelenítés is növeli az RLS kialakulásának esélyét.

A kezelés során a betegek többnyire gyógyszert kapnak, ám a pontos terápia attól is függ, hogy milyen ok valószínűsíthető a nyugtalan láb szindróma mögött. Egyes életmódbeli változtatások is sokat segíthetnek a megfigyelések szerint: a meleg fürdő, a masszázs, az alváshigiénia növelése, tehát például az optimális hőmérséklet, fényviszonyok, ritmus kialakítása pozitív irányú változást hozhatnak. Ajánlott továbbá a nem túl intenzív, de rendszeres testmozgás, lehetőség szerint nem lefekvés előtt, valamint a koffein kerülése.

A vashiány jelei képeken

A tünetek megléte, súlyossága a vashiány mértékétől függ. A fáradtság, a fejfájás, a mellkasi szorító érzés és a légszomj mellett a bőr, a körmök és a haj állapota is árulkodó lehet, így ezekre is érdemes figyelni.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük