Így mutatja meg a bőr, hogy rosszul működik a vese: a viszketés és duzzadt boka is figyelmeztető tünet
Látszólag apró elváltozások is jelezhetik a bajt, a korai felismerés kulcsfontosságú.

GettyImages-1199168683
beauty and style
Top olvasott cikkek

Világszerte sokan élnek vesebetegséggel úgy, hogy nem is tudnak róla. A krónikus vesebetegség kezdeti szakaszaiban nem feltétlenül produkál látványos tüneteket, illetve nem olyanokat, amilyenekre általában gondolni szokás, a deréktáji fájdalom például nem szükségszerű velejárója.

A korai felismerés az állapot romlásának lassításában, megelőzésében játszik kulcsfontosságú szerepet. 

Vesebetegségek látható tünetei

Több népbetegségnek számító kórkép is károsíthatja a szervet, például a cukorbetegség és a magas vérnyomás. A veseműködés zavarával sérül a salakanyagok kiválasztása, felborul a só- és vízháztartás, ez pedig igen változatos tüneteket okozhat. Jellemző a fáradékonyság, a gyengeség, a fejfájás, a hányinger, az étvágycsökkenés, a vizelési szokásokban beálló változás, az izomgörcsök és a légszomj. Vannak további eltérések is, amiket elsőre talán nehezebben kapcsolnánk össze a vesebetegséggel, ám segíthetnek annak felismerésében. Az eltérések észlelésekor mindenképp szakember felkeresése javasolt!

Vesekárosodás?

Ha a vesék megfelelően működnek, az albumin szintje ki sem mutatható a vizeletben, vagy 10 mg/L alatt van. Amennyiben mégis pozitív lesz a teszt, mindenképp keresd fel háziorvosodat!

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

(Borító- és ajánlókép forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük