A cukorbetegség egyik korai szövődménye a neuropátia: 5 tünet, ami utalhat a betegségre
A neuropátia súlyos betegség, mely a diabétesz szövődményeként alakulhat ki, és változatos tünetek árulkodnak a meglétéről.

GettyImages-1129812319
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A cukorbetegek jelentős részét érinti a diabéteszes neuropátia, az elhanyagolt esetekben jelentősen súlyosbodó idegi károsodás.

Dr. Jakab Gábor PhD, a Neurológiai Központ neurológusa az idegfájdalmakkal, érzéskieséssel járó betegség fő típusaira és a kezelés kiemelt jelentőségére hívta fel a figyelmet.

Bizsergés, érzéskiesés, túlérzékenység is tünet lehet

A diabéteszes neuropátia gyakran érzéskiesést, bizsergést okoz a végtagok törzstől távoli részein. A cukorbetegség egyik korai szövődményének számít a neuropátia, ami azért alakul ki, mert a komplex anyagcserezavar károsítja a testünket behálózó perifériás idegeket. Vezető tünetei a fájdalom és az érzéketlenség. További tünetei alább olvashatóak.

GettyImages-1041954750
  • Viszketés, bizsergés, szúrásszerű érzés az érintett ideg lefutása mentén. Előfordul, hogy csak átmeneti, de állandósulhat, mozgásra fokozódhat.
  • Gyengeség, érzéskiesés. Az érintett terület mentén elhelyezkedő izmok gyengülésük miatt még mozgásképtelennek is tűnhetnek.
  • Érintésre és hidegre jelentkező túlérzékenység, ami miatt még a finom nyomás is zavaró, sőt fájdalmas lehet.

A diabéteszes neuropátia 4 fő típusai

A neuropátiának több típusa létezik, hiszen sokszor „csak” az úgynevezett szomatikus perifériás idegek érintettek, de az is előfordulhat, hogy a belső szerveket ellátó idegek is károsodnak. Íme, a négy fő típus.

Perifériás neuropátia

A kezeket, lábakat érintő szövődmény a leggyakoribb típus. A lábujjakban, kézujjakban kezdődő fájdalom, zsibbadás, érzéketlenség kiterjedhet a lábakra, a karokra. Előrehaladott állapotban kialakulhat izomgyengeség, a hideg-meleg érzékelés hiánya, egyensúlyzavar.

GettyImages-529946823

Autonóm neuropátia

A belső szervek beidegzésének károsodása, ami érintheti a szívet, az izzadságmirigyeket, a nyelőcsövet, a gyomrot, a beleket, a húgyhólyagot és az ivarszerveket. Egészen szerteágazó tünetek alakulhatnak ki a hányingertől, hányástól a hasmenésig, ám a beszéd és a nyelés nehezítettsége éppúgy megjelenhet, mint a mellkasi fájdalom, az erős szívdobogásérzés, az intenzív izzadás, az inkontinencia, a szexuális diszfunkció. Feltűnő külső jel lehet az arc és a szemhéj megereszkedése.

Fokális neuropátia

Egy-egy ideg károsodása miatt leginkább a fej, a törzs vagy a comb területén jelentkeznek tünetek. Emiatt kialakulhatnak látászavarok, például fókuszálási nehézség, kettős látás, szemfájdalom, ezenkívül a mellkas, a hasfal vagy a medence fájdalma.

A cikk az ajánló után folytatódik

Proximális neuropátia

Erre utalhat a gyengeségérzés a lábban, fájdalom a combokban, a csípőben vagy a farban, jellemzően csak az egyik oldalon.

A kivizsgálás mindig összetett

- Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy a cukorbetegeknek már az első, enyhe tünetek megjelenésekor szakorvoshoz kell fordulni, és tünetmentes időszakban is rendszeres orvosi kontrollra van szükség. A neuropátia kivizsgálása nagyon összetett, éppen a szerteágazó tünetek miatt - ismerteti dr. Jakab Gábor PhD, a Neurológiai Központ neurológusa.

GettyImages-151062045

- Alkalmazhatunk többek közt egy speciális nylonszálat a tapintásérzet felmérésére, kalibrált hangvillát a vibrációs érzés megfigyeléséhez, a verítékezést, a fájdalom- és a hőérzetet külön is tudjuk vizsgálni. Cukorbetegeknél a személyre szabott kezelés az alapbetegség gondos karbantartásán túl gyógyszerekre és fizikoterápiára épül. A cél, hogy lassítsuk a folyamatot, az életminőség romlását, és próbáljuk megelőzni a súlyos komplikációkat, például a lábamputációt.

Mikor írhat fel a cukorbetegeknek metformint az orvos?

A metformin gyógyszer terápiáját nem véletlenül szokták alkalmazni cukorbetegek kezelésénél.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük