Mikor írhat fel a cukorbetegeknek metformint az orvos? Nem csak a vércukorszintet stabilizálja

A metformin gyógyszer terápiáját nem véletlenül szokták alkalmazni cukorbetegek kezelésénél.

GettyImages-474309212
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A 2-es típusú diabétesz - és egyes prediabéteszes állapotok - gyakran alkalmazott terápiája a metformin. A gyógyszer ugyanis igen eredményesen normalizálja a vércukor- és az inzulinszintet, ráadásul a testsúlyt is hatékonyan csökkenti.

Dr. Ferenczy Péter, a Cukorbetegközpont diabetológusa a metformin előnyeiről beszélt.

A metformin hatása

A metformin a 2-es típusú diabéteszben és prediabéteszben szenvedők esetén leggyakrabban felírt gyógyszer. Akkor javasolják alkalmazását, amikor a személyre szabott diéta és a rendszeres testmozgás nem elegendő a vércukorszint normalizálásához. Az amerikai és európai szakmai társaságok is elsőként javasolják alkalmazását 2-es típusú diabéteszben.

GettyImages-526612004

- A metformin elsődleges célja a vércukorszint csökkentése, méghozzá úgy, hogy mérsékli a máj glükózkibocsátását, és fokozza az izom és a zsírszövet glukózfelvételét. Ezen túl lassítja a szénhidrátok felszívódását a belekből, valamint növeli az inzulinérzékenységet, hogy segítsen a szervezetnek hatékonyabban eljuttatni a glükózt a sejtekhez - mondja a diabetológus.

Tanulmányok kimutatták, hogy a metforminnak a vércukorszint csökkentésén túl más egészségügyi előnyei is lehetnek - például hatékonyan segíti a fogyást, ami a cukorbetegség kezelésében kulcsfontosságú. Eleinte a tudósok úgy gondolták, hogy ekkor a fogyás a glükózszint csökkentésének közvetlen eredménye, ám több kutatás szerint a gyógyszer az elhúzódó szénhidrát-felszívódás miatt csökkenti az étvágyat, így kevesebb kalóriát és szénhidrátot visz be a beteg.

A cukorbetegségben és kóros elhízásban szenvedőknél végzett, kisebb tanulmány jelentős súlycsökkenést állapított meg 28 hetes metforminszedés után, mindezt természetesen megfelelő étrend mellett. Emellett a szívkoszorúér-betegség egyéb kockázati tényezői is csökkentek, beleértve az éhomi inzulint, a leptint és az LDL-koleszterint is. 

A cikk az ajánló után folytatódik

- Fontos tudni, hogy bár a metformin nagyban segíti a cukorbetegek testsúlycsökkenését, önmagában az elhízás kezelésére az FDA nem ajánlja - hívja fel a figyelmet dr. Ferenczy Péter, a Cukorbetegközpont diabetológusa.

A diéta és a mozgás az elsődleges kezelési forma prediabéteszben és 2-es típusú diabéteszben.

A szakemberek felhívják arra a figyelmet, hogy a tartós fogyáshoz és a normál vércukorszint eléréséhez és megőrzéséhez önmagában a metformin nem elegendő. Szükség van még mellette személyre szabott diétára és rendszeres testmozgásra is. Hogy kinek milyen étrend szükséges, azt a legjobb, ha szakember állapítja meg, ugyanis fontos, hogy a diéta ne egy sablont kövessen, hanem vegye figyelembe az egyéni paramétereket, mint az életkor, a munkavégzés, a fizikai aktivitás, a sport, a társbetegségek, egyéb laborparaméterek. Éppen ezért fordulhat elő gyakran, hogy nem mindenkinek ugyanolyan CH-mennyiséget javasol az orvos/dietetikus.

Fogyás cukorbetegség esetén

  • Figyelembe kell venni a szénhidrátok felszívódását,
  • és ügyelni az inzulinérzékenység napszaki ingadozására.
  • Fontos tudatosítani, hogy nem minden gyümölcs tartozik a lassú felszívódású CH-k közé.
  • Érdemes beiktatni napi 30-45 perc közepes intenzitású aerobtréninget, hetente 2-3-szor súlyzós edzéssel kiegészítve.

8 gyümölcs, amit cukorbetegek is fogyaszthatnak

Érdemes tisztában lenni a gyümölcsfogyasztás szabályaival a diabétesszel élőknek.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük