7 tünet, ami túl magas tesztoszteronszintre utal nőknél: nem csak szőr növekedése jelezheti

Ugyan férfi nemi hormon a tesztoszteron, a nők szervezetében is megtalálható, csak egyáltalán nem mindegy, milyen mértékben van jelen.

Nők tesztoszteron szintje
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A tesztoszteron leginkább a férfiak kapcsán kerül szóba, mint férfi nemi hormon. Pedig a nőknél is jelentős szerepet tölt be, és legyen szó túl alacsony vagy túl magas szintjéről, ezek náluk is problémákat okozhatnak.

Hogy mely panaszok jelezhetik a gyengébbik nemnél azt, hogy nincs megfelelő mennyiségben jelen a tesztoszteron, azt dr. Polyák Annamáriától, a Budai Endokrinközpont endokrinológusától tudtuk meg. 

A nőknél is termelődik tesztoszteron

A tesztoszteron egy androgén, vagyis egy férfi nemi hormon, amely szerepet játszik a reprodukcióban, a növekedésben és sok más testi folyamatban is.

GettyImages-468385232

A férfiaknál főként a herékben termelődik, míg nőknél elsősorban a petefészkekben és mellékvesékben. Mindkét nem esetén fontos szerepe van a nemi vágy meglétében, a testzsír eloszlásában, a csontsűrűségben, az izomzat, izomerő növelésében. Nőknél ezenkívül hozzájárul a termékenységhez, a menstruációs ciklus szabályozásához, főleg azért, mivel esetükben a tesztoszteron nagy része ösztradiollá alakul. 

Milyen panaszok utalnak arra, ha túl sok vagy túl kevés a tesztoszteron a nőknél?

Látható tehát, hogy a tesztoszteronnak a nőknél is nagy szerepe van, ám ha nincs megfelelő mennyiségben jelen, úgy problémákat okozhat. A nők normál tesztoszteronszintje 15-70 ng/dl. Ezek jelezhetik, ha a tesztoszteronszint alacsonyabb:

 • a mellszövet változásai,
 • termékenységi problémák,
 • alacsony nemi vágy,
 • kimaradt vagy rendszertelen menstruáció,
 • csontritkulás,
 • hüvelyszárazság.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ha a tesztoszteronszint magasabb, mint 70 ng/dl:

 • zsíros, pattanásos bőr,
 • vércukorszint-problémák,
 • férfias területekre jellemző szőrzet megjelenésre, bajusz, szakáll,
 • meddőség,
 • a menstruáció hiánya,
 • elhízás, főleg centrális típusú,
 • policisztás ovárium szindróma.

Dr. Polyák Annamária, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa felhívja arra a figyelmet, hogy az említett panaszok esetén célszerű ellenőriztetni a tesztoszteronszintet is, mivel könnyen lehet, annak abnormális szintje okozza a panaszokat. Kezelése lehet életmód-terápia, és ha szükséges, akkor gyógyszeres kezelés is javasolt, valamint érdemes utánajárni, áll-e valamilyen egyéb betegség vagy kóros állapot a nem megfelelő tesztoszteronszint mögött.

10 étel, ami enyhíti a menopauza tüneteit

A hormonrendszer egyensúlya menopauza idején is támogatható étkezéssel.

Enyhítik a menopauza tüneteit, védik a szívet: 10 étel, amit 50 felett gyakrabban kellene enni

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük