Nem csak hormonok okozhatják a túlzott szőrösödést a nőknél - Komolyabb betegségre is utalhat

A fokozott szőrösödés a nőknél nemcsak esztétikai gond, hanem egészségügyi problémákra is felhívhatja a figyelmet.

Túlzott szőrnövekedés
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Nőknél és a fiatal lányoknál a fokozott szőrnövekedés igen komoly önértékelési gondokat okozhat, hiszen hiába a gyakori szőrtelenítés, a kinőtt szálak ugyanolyan sötétek és erősek lesznek.

A probléma azonban általában nem jelenik meg ok nélkül, hiszen hátterében betegség is állhat. Dr. Tar Attila, a Budai Endokrinközpont gyermek- és felnőttendokrinológusa szerint a következő kóros állapotok idézik elő a legtöbbször a panaszt.

Magas tesztoszteronszint is állhat a háttérben

A férfiakra jellemző állapotok - mint például a zsíros, pattanásos bőr vagy a fokozott szőrnövekedés - jellemzően a kelleténél magasabb tesztoszteronszintre utal, hiszen ez a nemi hormon is felelős a férfias jegyekért.

szőrnövekedés3
Fotó: phanasitti / Getty Images Hungary

Ebből kiindulva, ha nők vagy lányok esetén emelkedik meg a szintje, az könnyen okozhat hasonló gondokat. Magas tesztoszteronszintet több kóros állapot is eredményezhet, gyakran PCOS, pajzsmirigyzavarok, mellékvesekéreg-enzim-zavar, kromoszómaeltérés vezetnek hozzá.

Nőgyógyászati probléma is felelős lehet

Az említett tesztoszterontúltengés hátterében gyakran PCOS áll, ami a petefészkekben kialakult ciszták jelenlétére utal. Bár az esetek többségében a felnőtt nők kapcsán kerül szóba, ám gyerekeknél is előfordulhat, így tünetek fennállásakor náluk is érdemes erre gyanakodni.

PCOS.
PCOS.
Fotó: wildpixel / Getty Images Hungary

Ekkor többek között a férfi hormonok túlsúlyba kerülése miatt nem megy végbe megfelelően a tüszőérés, így nem alakul ki domináns tüsző sem, ami megrepedhetne. Helyette apró, folyadékkal teli ciszták keletkeznek. A fokozott szőrnövekedés mellett gyakori panaszok ekkor még a menstruációs zavarok, meddőség, zsíros, pattanásos bőr, valamint az alma típusú elhízás.

Súlyosabb betegségek a háttérben

Amennyiben a tesztoszteron szintje lényegesen magasabb a normálisnál, úgy hormontermelő daganat jelenlétére is érdemes gyanakodni. Ez lehet a mellékvesekéregben, a petefészekben, az agyalapi mirigyben is. Mivel a kóros sejtburjánzás akár rosszindulatú is lehet, mindenképp alapos utánajárást igényel.

szőrnövekedés2
Fotó: John M Lund Photography Inc / Getty Images Hungary

A Cushing-szindróma is kapcsolatba hozható a túlzott szőrnövekedéssel, ez a mellékvesekéreg túlműködésével járó állapot, melynek során a kortizol szintje megemelkedik. Meglehet, hogy a mellékvesekéregben levő sejtek túlzott működése miatt nő meg a mennyisége, de az is előfordulhat, hogy más készteti fokozott munkára a mellékvesekérget, például az agyalapi mirigy daganata. Ha ez okozza a problémát, úgy Cushing-kórról lehet beszélni.

A cikk az ajánló után folytatódik

Lehangoltság? Nyerd vissza az életkedved!

Ha tartósan lehangoltnak, fásultnak, kedvetlennek érezzük magunkat, és nem tudunk úrrá lenni rosszkedvünkön, segít az orbáncfű kivonatát tartalmazó Remotiv extra. Ez a patikában, vény nélkül kapható növényi gyógyszer javítja a hangulatot, fokozza a motivációt és csökkenti az enyhe depresszió további tüneteit.

A Remotiv extra vény nélkül kapható, orbáncfűkivonat-tartalmú gyógyszer.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Promóció

- A szindróma jellemző tünetei a piros, holdvilágos arc, a zsírpúp, a fáradtság, a gerinctáji fájdalom, az elhízás, a csontritkulás, a menstruációs zavarok, a pattanások, a szőrnövekedési zavar, a lila striák. Gyermekek esetében a növekedés lassulása is figyelemfelhívó jel lehet - mondja az endokrinológus szakorvos.

Fontos kideríteni, mi áll a fokozott szőrnövekedés hátterében

Hogy kiderüljön, mi is okozza a fokozott szőrnövekedést, elsősorban laborvizsgálatra van szükség, ahol meghatározásra kerül a férfi és a női nemi hormonok mennyisége. Ezek mellett egyéb vérvizsgálatra is szükség van, például TSH, kortizol, vércukor, inzulin. Továbbá indokolt lehet nőgyógyászati és képalkotó vizsgálatokon is részt venni.

vizsgálat
Fotó: Luis Alvarez / Getty Images Hungary

A probléma terápiája a kiváltó októl vagy okoktól függ, ám az esetek többségben gyógyszeres kezeléssel, valamint életmódváltással orvosolható a panasz, ám daganat esetén műtéti beavatkozásra van szükség.

Így mutatja meg a bőr a hormonzavart - Alig van, aki felismeri a jeleket

Jól látható jelek utalnak arra, ha gond van a hormonrendszerrel, a többségnek mégsem fordul meg a fejében, hogy itt lehet a probléma.

Így mutatja meg a bőr a hormonzavart - Alig van, aki felismeri a jeleket

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük