Nem csak hormonok okozhatják a túlzott szőrösödést a nőknél - Komolyabb betegségre is utalhat
A fokozott szőrösödés a nőknél nemcsak esztétikai gond, hanem egészségügyi problémákra is felhívhatja a figyelmet.

szőrnövekedés
beauty and style
Top olvasott cikkek

Nőknél és a fiatal lányoknál a fokozott szőrnövekedés igen komoly önértékelési gondokat okozhat, hiszen hiába a gyakori szőrtelenítés, a kinőtt szálak ugyanolyan sötétek és erősek lesznek.

A probléma azonban általában nem jelenik meg ok nélkül, hiszen hátterében betegség is állhat. Dr. Tar Attila, a Budai Endokrinközpont gyermek- és felnőttendokrinológusa szerint a következő kóros állapotok idézik elő a legtöbbször a panaszt.

Magas tesztoszteronszint is állhat a háttérben

A férfiakra jellemző állapotok - mint például a zsíros, pattanásos bőr vagy a fokozott szőrnövekedés - jellemzően a kelleténél magasabb tesztoszteronszintre utal, hiszen ez a nemi hormon is felelős a férfias jegyekért.

szőrnövekedés3
Fotó: phanasitti / Getty Images Hungary

Ebből kiindulva, ha nők vagy lányok esetén emelkedik meg a szintje, az könnyen okozhat hasonló gondokat. Magas tesztoszteronszintet több kóros állapot is eredményezhet, gyakran PCOS, pajzsmirigyzavarok, mellékvesekéreg-enzim-zavar, kromoszómaeltérés vezetnek hozzá.

Nőgyógyászati probléma is felelős lehet

Az említett tesztoszterontúltengés hátterében gyakran PCOS áll, ami a petefészkekben kialakult ciszták jelenlétére utal. Bár az esetek többségében a felnőtt nők kapcsán kerül szóba, ám gyerekeknél is előfordulhat, így tünetek fennállásakor náluk is érdemes erre gyanakodni.

PCOS.
PCOS.
Fotó: wildpixel / Getty Images Hungary

Ekkor többek között a férfi hormonok túlsúlyba kerülése miatt nem megy végbe megfelelően a tüszőérés, így nem alakul ki domináns tüsző sem, ami megrepedhetne. Helyette apró, folyadékkal teli ciszták keletkeznek. A fokozott szőrnövekedés mellett gyakori panaszok ekkor még a menstruációs zavarok, meddőség, zsíros, pattanásos bőr, valamint az alma típusú elhízás.

Súlyosabb betegségek a háttérben

Amennyiben a tesztoszteron szintje lényegesen magasabb a normálisnál, úgy hormontermelő daganat jelenlétére is érdemes gyanakodni. Ez lehet a mellékvesekéregben, a petefészekben, az agyalapi mirigyben is. Mivel a kóros sejtburjánzás akár rosszindulatú is lehet, mindenképp alapos utánajárást igényel.

szőrnövekedés2
Fotó: John M Lund Photography Inc / Getty Images Hungary

A Cushing-szindróma is kapcsolatba hozható a túlzott szőrnövekedéssel, ez a mellékvesekéreg túlműködésével járó állapot, melynek során a kortizol szintje megemelkedik. Meglehet, hogy a mellékvesekéregben levő sejtek túlzott működése miatt nő meg a mennyisége, de az is előfordulhat, hogy más készteti fokozott munkára a mellékvesekérget, például az agyalapi mirigy daganata. Ha ez okozza a problémát, úgy Cushing-kórról lehet beszélni.

A cikk az ajánló után folytatódik

- A szindróma jellemző tünetei a piros, holdvilágos arc, a zsírpúp, a fáradtság, a gerinctáji fájdalom, az elhízás, a csontritkulás, a menstruációs zavarok, a pattanások, a szőrnövekedési zavar, a lila striák. Gyermekek esetében a növekedés lassulása is figyelemfelhívó jel lehet - mondja az endokrinológus szakorvos.

Fontos kideríteni, mi áll a fokozott szőrnövekedés hátterében

Hogy kiderüljön, mi is okozza a fokozott szőrnövekedést, elsősorban laborvizsgálatra van szükség, ahol meghatározásra kerül a férfi és a női nemi hormonok mennyisége. Ezek mellett egyéb vérvizsgálatra is szükség van, például TSH, kortizol, vércukor, inzulin. Továbbá indokolt lehet nőgyógyászati és képalkotó vizsgálatokon is részt venni.

vizsgálat
Fotó: Luis Alvarez / Getty Images Hungary

A probléma terápiája a kiváltó októl vagy okoktól függ, ám az esetek többségben gyógyszeres kezeléssel, valamint életmódváltással orvosolható a panasz, ám daganat esetén műtéti beavatkozásra van szükség.

Így mutatja meg a bőr a hormonzavart - Alig van, aki felismeri a jeleket

Jól látható jelek utalnak arra, ha gond van a hormonrendszerrel, a többségnek mégsem fordul meg a fejében, hogy itt lehet a probléma.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük